10 традиционни български ястия

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

21-ви май е Световен ден за културно многообразие за диалог и развитие. За първи път този международен ден се чества през 2003 година. Признаването на културното многообразие може да ускори взаимното разбирателство, изграждането на общи и споделени ценности. Всички култури и цивилизации са допринесли за обогатяване на човечеството.

Като част от световното културно многообразие, българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително многообразие. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. „Българска кухня“ е условно понятие за традиционни български ястия и съвременни приноси от други национални кухни.

Най-общо то включва набор от ястия и съставки от ежедневието и бита на българския народ. Повечето ястия от национална ни трапеза присъстват в кухнята на другите балкански народи. Това са шопската салата, гювечът, кавърмата, кьополуто, лютеницата, мусаката, дроб сърмата, кебапчетата и кюфтетата, баклавата и кадаифа. Киселото мляко и бялото саламурено сирене са най-характерните продукти, с които България е популярна по света и които под различна форма винаги присъстват на българската трапеза.

Ето и 10 от традиционните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме.

1. Боб чорба

Снимка: supichka.com

Боб чорба е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Боб чорба се приготвя като обредно ястие за Бъдни вечер (постен боб).

2. Баница

Снимка: bulgariatravel.org

Баницата е печено изделие от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница, с плънка от различни продукти, като най-разпространена е рецептата със сирене и яйца. В различните краища на Родината, можем да опитаме и баница с плънка от тиква и захар (тиквеник), с плънка от зеле (зелник), с лук, спанак, ориз, месо. Както и млечна баница, която се поднася като десерт. Баницата обикновено се включва в менюто за закуска.

3. Таратор

Снимка: bulgariatravel.org

Представлява студена супа и е едно от най-популярните предястия у нас. Приготвя се от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън. Към тях по желание могат да се добавят счукани орехови ядки.

4. Гювеч

Снимка: bulgariatravel.org

Гювеч е обобщеното название на различни български ястия, приготвяни в глинен съд за печене с похлупак. Всъщност гювеч е името на съда, а когато той е малък и побира една порция, се нарича гювече или гюведже. Гювечът се приготвя по различни рецепти и може да бъде както с месо (свинско, телешко, агнешко или заешко), така и постен.

5. Сарми

Снимка: supichka.com

У нас през лятото се правят предимно лозови сарми. Плънката се приготвя от задушен в олио кромид лук, запържен с ориз и всичко подправено със сол и черен пипер. Добавят се морков, гъби, сирене и др. Могат да бъдат постни или с месо ястие от листа с оризова плънка. През есента и зимата пък се правят по-често с листа от прясно или кисело зеле – зелеви сарми.

6. Шкембе чорба

Снимка: supichka.com

Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към вече готовата супа се добавя чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки.

7. Пълнени чушки

Снимка: supichka.com

Гозбата се приготвя от ароматни пресни или сушени чушки. Плънката може да е както с месо, така и постна – само от ориз и подправки. Месото обикновено е смляна смес от телешко и свинско или едното от двете.

8. Капама

Снимка: bulgariatravel.org

Традиционно българско национално ястие от югозападна България. Произхожда от региона на град Разлог и е едно от най-популярните родни ястия. Приготвя се от много продукти: няколко вида месо – свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази смес се добавя още наденица или кървавица и ориз. За да се постигне неповторимият аромат и вкус на капамата, има три важни условия. Едното са подправките -черен, червен пипер, дафинов лист, другото е нареждането на продуктите на пластове, а третото – ястието да се пече дълго – поне 4-5 часа, на бавен огън и в запечатан с тесто глинен гювеч.

9. Пататник

Снимка: bulgariatravel.org

За приготвянето му се използват картофи и сирене. Може да бъде като постен или с месо. Класическата рецепта обаче залага само на картофи, сирене, яйце, лук, подправки – сол, черен пипер, пресен джоджен и мазнина. При сервирането може да се гарнира с кисело мляко или зеленчуци.

10. Чеверме

Една от запазените марки на българската кухня е чевермето – цяло агне, опечено на шиш. Това ястие е характерно за Родопите, но се приготвя и в други части на страната.

Вдъхновение: bulgariatravel.org


Коментари

коментар(а)

Сподели

Коментари