Редица храни са забранени в различни части на света поради множество причини – опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута.

Например в някои страни не може да консумирате конско месо, въпреки че в други се смята за деликатес. На места пък е забранено храненето с месо от крава, със свинско или други.

Ето десет от забранените по света храни, подредени от портала foodpanda.


1. Консервирани макарони със сирене

10 храни, забранени по света

Въпреки че консумацията на макарони не е незаконна никъде, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата. Поради тази причина в Норвегия и Австрия те са строго забранени.

2. Гъши дроб

10 храни, забранени по света

В Европа това е високо ценен деликатес, а месото е много вкусно. То обаче не може да бъде консумирано в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена заради насилственото угояване и отглеждане на птиците.


3. Хайвер

10 храни, забранени по света

Вероятно това е най-класната храна, особено хайверът от Белуга. Той е забранен в Иран заради критично застрашените от изчезване риби.

4. Кетчуп

10 храни, забранени по света

Може би е най-глупаво звучащата забрана за храна в списъка, но във Франция на учениците е забранено да консумират кетчуп, посочват от foodpanda. Това е така, защото се счита, че вкусният сос съсипва френската кухня.


5. Шоколадово яйце

10 храни, забранени по света

Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти забранили това поради опасността от поглъщане на скритата изненада.

6. Свинско месо

10 храни, забранени по света

Консумацията на свинско месо е забранена в мюсюлманския свят поради религиозни причини. В тези страни се смята, че свинското е „мръсно“ месо.


7. Чесън

10 храни, забранени по света

Чесънът технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.

8. Баница с месо

10 храни, забранени по света

В Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.


9. Мастило от сепия

10 храни, забранени по света

В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.

10. Непастьоризирано мляко

10 храни, забранени по света

В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при доене и съхранение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.