Много хора по света разчитат за своето препитание на рибата. Повече от 30 хиляди вида различни видове риби обитават океаните, моретата и реките на Земята. На красотата на някои от тях е обърнато внимание в специални предавания по телевизията, в музейни или частни сбирки.

Съществуват обаче и не чак толкова очарователни представители на рибното царство. Към тях трябва да бъдем доста внимателни, защото най-малкото биха ни нападнали, а дори и биха били смъртоносни за нас.

Разбира се, съществуват и такива, които само се смятат за опасни, поради външния им вид, размери или митовете, свързани с тях. Ето 10 наистина опасни риби, подбрани от Britannica.com.

10. Риба балон

10-те най-опасни риби в света

Рибите от семейство „Tetraodontidae“ съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. При опасност рибата балон напълват стомаха си с вода и приема кръгла форма, за да уплаши преследвача си. Освен това има скрити шипове, които щръкват при издуване на тялото, става бодлива и трудна за преглъщане от нападателя. От тази риба в Япония приготвят ястие, което се нарича Фугу.

Само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу, а консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи. Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник.

Всяка година известен брой хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната система, докато ефектът от отровата премине.

9. Риба лъв

10-те най-опасни риби в света

Този вид риба обикновено се намира се в кораловите рифове, особено в плитките води на Индо-тихоокеанския регион. Тя има отровни шипове, които могат да причинят болезнени прободни рани. Смъртните случаи са рядкост. При ужилване се чувства незабавно силна болка. Бързо се развива оток на засегнатата част от тялото, което може да направи движението на крайниците много трудно. Ужилването може да причини също така гадене, затруднено дишане, парализа, конвулсии и колапс. Повечето хора оцеляват въпреки голямата болка.


8. Кандиру

Кандиру е малка риба без люспи, която обича да живее щастливо в кухините на хрилете на други риби. Понякога известна като „рибата нож“, благодарение на своя змиоро-подобен външен вид, този сом влиза в уретрата на нищо неподозиращите плувци и се храни с кръвта им. Намираща се в могъщата река Амазонка, тази дълга един сантиметър риба може да се развива до дължина 12 см. След като попадне в тялото, малката риба нож, може да предизвика кръвоизливи, възпаление и дори смърт.

7. Голяма бяла акула

10-те най-опасни риби в света

Голяма бяла акула или наричана само бяла акула е вид акулова риба от семейство Селдови акули, сочена за един от най-големите съвременни представители за целия надразред Акулообразни. На дължина достига до 6 метра, а на тегло — до около 2,3 тона. Голямата бяла акула е широко разпространена в крайбрежните зони на почти всички океани на планетата. Достига полова зрялост на около 15 години, а продължителността на живот е над 30 години. Тя е най-голямата съвременна риба-хищник от високо ниво. Храни се основно с морски бозайници, но напада и някои видове риба и птици. Този вид акули са на първо място в списъка на документирани атаки срещу хора, което я прави и най-опасната за човек, но се счита, че хората не са предпочитана храна.


6. Морските змиорки Мoray

10-те най-опасни риби в света

Морските змиорки (Moray eels) се хранят предимно през нощта и имат големи зъби, с които да разкъсват плътта, и втори челюсти в гърлото си, наречени „фаринксови челюсти“. Морските змиорки са единствените познати животни, които използват втория си чифт челюсти за активен лов и задържане на плячката.

5. Тигрова риба

Тигровата риба е сладководен хищник. Тя е с гигантски размери, има огромни, остри като бръснач, зъби и е агресивна като акулата-бик.


4. Пираня

10-те най-опасни риби в света

Пираните са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Харациди. Обитават големите реки на Южна Америка – Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др. Известни са с острите си зъби и ненаситния си апетит за месо. Броят на видовете в семейството не е уточнен и според различни източници варира от под 30 до над 60. Обикновено пираните се движат на пасажи от няколко риби — от двойка до над 20 – 30 риби.

Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта и това привлича към нападната жертва множество други пирани. Така върху плячката се нахвърля непрекъснато растящата „орда“ от пирани, които могат да станат стотици. Тези страховити хищници са способни за 30 минути да изядат животно с размерите на кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетата.

3. Каменната риба

10-те най-опасни риби в света

Каменната риба се счита за най-смъртоносната риба в света. Тя обитава Индо-тихоокеанския регион и северните австралийски води. Лежейки на морското дъно, тя се замаскира перфектно и изглежда точно като инкрустирана скала. Храни се с дребни риби и скариди и има на гърба си 13 шипа. Ужилването от каменната риба причинява мъчителна болка, огромно подуване и бързо развиваща се смърт на тъканите. Тежестта на симптомите зависи от дълбочината на проникване и броя на съответните шипове.

Ефектите на отровата са мускулна слабост, временна парализа и шок, който може да доведе до смърт, ако не се лекува. Смъртни случаи са известни в Индо-тихоокеанския регион. Ужилване може да се случи и на брега на морето, не само във водата, тъй като каменната риба е в състояние да стои извън вода в продължение на 24 часа.


2. Атлантическа Манта

10-те най-опасни риби в света

Манта е вид скатова хрущялна риба. Наричат я още морски дявол заради израстъците от двете страни на устата, наподобяващи рога. Храни се с малки рибки и планктон. Опашката му има форма на копие, в което има токсини, способни да убият човек. Обитава плитките зони на умерените морета. На дължина достига около 2 м и тежи приблизително 350 кг.

1. Електрическа змиорка

10-те най-опасни риби в света

Електрическата змиорка може да достигне дължина до 3 метра и тегло до 40 килограма. Кожата на електрическата змиорка е гола, без люспи, тялото е много по-издължено, закръглено отпред и малко по-сплеснато странично в задната част. Възрастните змиорки са маслинено кафяви, а в долната част на главата и шията – ярко оранжеви, краят на аналната перка е по-светъл и имат изумрудено-зелени очи.
Както подсказва името, близките срещи с тази риба са опасни за човека и самото улавяне е доста трудно.

Тя генерира напрежение до 1300 V и сила на тока от 1 A. Положителният заряд е разположен в предната част на тялото, отрицателния – в задната част. Електрическата змиорка използва тялото си за защита от врагове и да парализира плячката, която се състои главно от малки риби. Има и допълнителен електрически орган, който играе роля локатор. Ако човек се сблъска с електрическата змиорка, това няма да бъде смъртоносно, но пък за сметка на това е достатъчно болезнено.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *