Коледната трапеза, която е свързана с народните обичаи на Рождество Христово, идва от много дълбока древност. Тя е славянска по произход и чрез нея правим етногенетични заключения за единството на славяните и тяхната култура. По традиция на новогодишната трапеза се слага свинска глава или гозба от нея. Този факт е с познавателно значение.

Според него и според други доказателства славяните са опитомители на дивата свиня – глигана, в Североизточна Европа. Ето защо научните заключения са, че този обичай е дошъл у нас от епохата на славянската прародина. Друг важен обреден момент на коледната трапеза е баницата с дрянови клонки.

Вътре се скрива стара пара и дрянови клончета с пъпки късметчета: с една пъпка – за къщата, с две пъпки – за книгата и учението, с три – за стоката и т.н. Дряновите клонки са носени специално за баницата, а оттук е възникнала и самата сурвачка за сурвакане. Затова и най-старият обичай повелява дрянова сурвачка да се забоде в баницата.

Ако попаднеш на Коледа в Шуменско, ще ти дадат три ореха, за да си „видиш късметя“. Ако са здрави ядките, здрав ще си и ти. В Котленско момите мият косите си с вода, в която са врели дрянови клонки, за да са дългокоси и здрави. Другаде ще поръсят 12 колелца от кромид лук и ще ги нарекат на месеците. А сутринта ще видят кой месец ще е сух, и кой дъждовен.

Според най-разпространените вярвания, каквото си пожелаем на Коледа, то ще се сбъдне. А ето още 10 от най-разпространените коледни поверия.

10 от най-разпространените коледни поверия1. Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа – нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

2. Ако по Коледа има скреж по дърветата, очаква ни изобилие през Новата година.

3. По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Колкото повече, толкова по-плодородна година ни чака.

4. Който спечели паричката на Бъдни вечер, ще бъде жив и здрав през цялата година.

5. Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.


6. Ако две групи коледари се срещат, не е на добре – през лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.

7. Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6 януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.

8. В зависимост от деня, в който отбелязваме Коледа, можем да разгадаем какво ни очаква.
Ако е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници.
Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.
Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.
Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.
Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето – в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.
Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото – с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.
Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото – сухо, а есента – ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.

9. На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

10. Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *