10 арменски празника, свързани със смъртта на Иисус Христос

Многовековното мирно съвместно съществуване между българите и другите етнически общности (арменци, евреи, турци, роми и т.н.) е оказало взаимно влияние в празнуването на календарните и религиозни празници, въпреки различията между вероизповеданията. България е в навечерието на Великденските празници.

Различните етнически общности в държавата ни ще почетат кръстната смърт и Възкресението на Спасителя, всяка според своите обичаи. Уважението и преклонението пред саможертвата Му са най-силно изразени сред християните и армено-григорианците, макар, че като персонаж Иисус Христос фигурира и в Корана, а историята на неговото дело и екзекуция съществува и в еврейската памет.

Всички ние много добре познаваме българските ритуали и символиката им в празничният цикъл около Възкресение, но сравнително слабо сме запознати с обичаите на арменците в България. Днес ви разказваме за 10 арменски празника, свързани със смъртта на Иисус Христос.

10 арменски празника, свързани със смъртта на Иисус Христос1. Дзахгазарт (Цветница)

Чества се на 7-мата неделя от Великият пост. Датата е подвижна и зависи от Великден. На този ден се чества влизането на Иисус и учениците му в Йерусалим за празнуване на Пасха. Църковната служба има много тържествен характер. В арменските храмове се открива олтара, който през Великите пости е бил закрит със завеса, която символизира Райските двери.

2. Авак йергоушапти (Велики понеделник)

В храмовете се чете евангелският текст, който разказва за прокълнатото от Христос смокиново дърво, символизиращо „ония юдеи, които не познаха Спасителя“ (Матей 21:18-43).

3. Авак йерекшапти (Велики вторник)

Четат се библейските разкази за фарисеите и садукеите и техните старания да намерят противозаконни идеи в думите на проповядващият Иисус Христос, а също така – разказът за Страшният съд и притчата за десетте девици (Матей 25:1-46:; 22:15-22).

4. Авак чорекшапти (Велика сряда)

Свещениците правят възпоменание за блудницата, която помазала косите на Иисус Христос с благовонно миро (Матей 26:6-16). Чете се Евангелие от Йоана (12:17-50), чрез което се подготвят вярващите за предстоящите страдания и смъртта на Спасителя.

5. Авак хинкшапти (Велики четвъртък)

Този ден е най-богатият с празнични теми и действия (най-важното от които е Водънливът – умиването на краката на апостолите от Иисус Христос). По време на вечерната служба символично се измиват краката на 12 момчета (колкото е броят на христовите ученици). Четат се текстове и за предаването на Христос от Юда в Гетсиманската градина (Марк 14:32-461) и за отричането на апостол Петър от Христа, преди петлите да пропеят три пъти (Лука 22:1-39).


6. Авак урпат (Велики петък)

С много трагика и патос се възпоменават Христовите кръстни страдания – Разпятието и Погребението (Матей 27:1-61, Марк 1571-47, Лука 23:71-48, Йоан 19:1-36). Петъчната служба се нарича Тахум и по време на нея за здраве и благоденствие вярващите носят в храма дрехи или вещи на отсъстващите (тези, които не могат да дойдат лично). Също така се носят цветя и се поставят върху символичния ковчег на Христос. След служба, вечерта на Разпети петък домакините месят козунаци.

7. Авак шепат (Велика събота)

Арменците вярват, че на този ден Иисус Христос е погребан и слязал в Ада, за да спаси душите, които се намират там. На тържествената следобедна литургия се обявава Възкресението (към 19 ч.). Арменската църква е запазила този ранен час за да се помни, че по време на османското владичество никой християнин не е имал право да бъде на обществено място след залез слънце. 10 арменски празника, свързани със смъртта на Иисус ХристосСлед прибирането си от литургия домакините боядисват яйцата – белите яйца се напръскват с червена боя, която символизира проляната Христова кръв.

8. Харутюн задиг (Възкресение Христово)

Това е най-важният от 5-те големи празника, наречени Дахавар, чествани от Арменската апостолическа църква. В храма се провежда тържествена литургия и на нея присъстват всички, дори и най-малките деца и бебетата. След това се ходи на гости на кръстниците, като задължително се носи дар – червени яйца и козунаци.

9. Хампарцумън крисдоси (Възнесение Христово)

Празнува се в периода между 30 април и 3 юни, в зависимост от датата на Възкресението. На Възнесение, наречен още Виджаг се извършва ритуал подобен на българския Ладуване (младите момичета гадаят съдбата си с помощта на пръстени).

10. Хокекалусд (Свети дух)

Празникът е свързан с 50-ия ден от Възкресението. Според текста на евангелист Лука, на този ден в една къща на христови сподвижници се събрали апостолите, Божията майка и нейните роднини-жени да почетат смъртта и Възкресението на Иисус Христос. Когато започнали да се молят им се явил Светия дух във вид на огнени езици. До ХІ-ти век този празник се чествал само един ден, но предстоятелят на арменската църква – католикос Нерсес Шнорхали взел решение да трае цяла седмица, през която да се четат специални молитви в прослава на Светя Дух.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *