Евтини самолетни билети

Откакто съществува социалната мрежа Facebook, масово наблюдаваме нови тенденции, които българите обичаме да следваме.

Напоследък е модерно тази платформа да бъде използвана за личен блог, в който хората споделят своите драми и проблеми. Отдавна е изгубено първоначалното предназначение на Facebook – просто да си качиш снимка, да се „тагнеш“ от някое място, да се сприятелиш с някого, че дори и да „сръчкаш“ човека, когото харесваш, за да започнеш флирт (беше модерно през 2012 г.)

Разбира се, ние подхождаме комично над типовете българи, които срещаме ежедневно и със сигурност ще припознаете някой ваш близък, а защо не и себе си в описанията, които ще видите.


1. Вечният младеж

Денят е 1 юни. Прескачаме снимките на малките дечица, празнуващи празника, за да намерим вечно младият, който качва своя снимка като малък и пише статус: „Запазете детското в себе си“. Класика в жанра!

2. Рожденикът

За щастие всички хора по света имаме рожден ден. И е нормално всеки да се радва и да празнува. И няма нищо лошо в това. Но влизаме във Facebook и със скролването през обичайните глупости няма как да не намерим поне една нагласена дама, която да се е похвалила, че е „grateful, glowing, blessed“ (благодарна, блестяща, благословена) + навършената възраст, сякаш само тя става на 17, 27 или… 47.

3. Мразещият студеното време

Датата е 17 януари. Пиеш си кафето и решаваш да разгледаш стената си. Иван от съседния блок си е качил снимка от морето и описанието гласи „Мислено съм тук“ / „Върнете лятото“. Добре, че ги има тези класици, че да ни забавляват.

4. Компанията

Сигурна съм, че всеки има в приятелите си една голяма компания, която всяка година, като отиде на почивка, си качва „щура“ снимка с надпис „С деца на море“. Никога не се изтърква, продължавайте в същия дух и догодина!

5. Излизащият

Разбира се, в XXI век е много важно всяка снимка, която качваш да е обработена, да е направена на подходящо място и ти да си нагласен за нея. Затова и може би масово наблюдаваме мацките с къси рокли и токчета, които задължително, като излизат, си качват снимка на следващия ден с надпис „About last night“ (за предната вечер). На български преведено дори звучи тъпо. И какво за нея?


6. Обичащият лятото

Предполагам на всеки му е лошо, когато отпуската му свърши и трябва да се завърне в реалността. За жалост така свършва в един момент и лятото. Само дето все ще се намери един, който на 1 септември да качи снимка, гласяща „Честит 32-ри август“. Отдавна не е много оригинално и американците спряха да го правят, може би вече е време и ние да спрем.

7. Алкохолиците

Алкохолик е силна обида и в момента използвам думата с пресиленото ѝ значение. Но съм сигурна, че на повечето от нас е омръзнало да виждаме снимки на чаши с алкохол и описание под тях „Wine o‘clock“ или там какъвто друг алкохол пият заподозрените. (Нямаме буквален превод от английски език, ала както по нашенски бихме казали, „ракиено време“ или в случая „винено“).

10-те най-често срещани комични описания на снимки във Facebook

8. Природолюбители

Честно казано красивите снимки на пейзажи са едни от приятните, които срещаме в социалните мрежи, но придружени с описания от рода на „Не е измислица морето и щастието съществува“ стават леко банални и досадни на повечето от нас.

9. Уикенд снимки

Вярно е, че постоянно попадаме на миймове, които точно описват агонията на делничните дни и нетърпението да стане петък, за да посрещнем уикенда. За прекалените любители на събота и неделя имаме точното описание за такава снимка, ако случайно сте пропуснали модерното наименование – „Sunday vibes“ или на български казано „Неделни вибрации“ („настроение“ в преносен смисъл, защото отново в опитите си да следваме тенденциите от английски език, ние нямаме буквален превод).

10. Носталгичният тип

И на последно място, но не и по важност, включваме нашият приятел, който води скучен живот и няма време да си прави нови снимки, които да качва, затова споделя старите си с типичното описание „Throw back/ tb“. Дали наистина иска да се върне назад във времето, или просто е отегчен от хоумофис работата си и търси какво старо нещо да си сподели, няма как да знаем.

За едно нещо сме сигурни обаче. Facebook си остава платформата, която най-много хора използват за всякакви цели. За щастие Марк Зукърбърг няма намерение да премахва Мета вселената си (или поне не сме разбрали да има сериозни намерения), въпреки спекулациите, че ще се отказва от това свое „изобретение“. Какво ли бихме правили без тези наши клюкарски блогове? Някой ден може би ще разберем, но дотогава спокойно можем да се насладим на още множество изтъркани лафчета и цитатчета, които хората си пишат под снимките.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.