Евтини самолетни билети

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият британски монарх, чието управление продължи седем десетилетия, почина на 8 септември 2022 г. на 96-годишна възраст.

Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след смъртта на баща си – крал Джордж VI, като поема управлението на Обединеното кралство и 14 други кралства от Британската общност.

За своите поданици у дома Нейно Величество беше котвата на нацията, която се държеше здраво, независимо от бурята, пред която беше изправена тя или страната ѝ – от несигурните последици от Втората световна война до пандемията от Ковид-19.


Тя беше непоколебима и когато се справяше с трагедиите и скандалите в собственото си семейство, между които и смъртта на любимия ѝ съпруг принц Филип, който почина на 9 април миналата година, на 99-годишна възраст. След погребението му, на което тя трогателно седеше сама, собственото ѝ здраве се влоши и тя беше принудена да пропуска все повече събития главно поради „проблеми с придвижването“ и умора.

Любовта, която британците изпитват към Елизабет II, беше изразена три месеца преди смъртта ѝ, когато тя отпразнува своя платинен юбилей, отбелязвайки невероятните 70 години на трона. Нейно Величество сияеше, докато кралските фенове избухваха в аплодисменти, когато тя излезе на балкона на Бъкингамския дворец, за да даде началото на четиридневния празник.

Дълбок поклон пред най-влиятелния монарх в най-новата ни история! В нейна памет днес ще се върнем назад в годините, за да погледнем към 10 от най-значимите момента от живота на Елизабет II.

1. Кралица и държавен глава

Елизабет II, с пълно име Елизабет Александра Мери Уиндзор, беше кралица и държавен глава на Великобритания и Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя стоеше начело на Общността на нациите, беше върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

2. Потеклото

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Албърт Фредерик Артър Джордж Уиндзор (който впоследствие се възкачва на трона с името Джордж VI) и Елизабет Боуз-Лайън. Първото десетилетие от живота си тогавашната принцеса прекарва спокойно, наслаждавайки се на привилегиите на това да си част от кралското семейство, без върху плещите ти да тежи товара на това да знаеш, че си престолонаследник. Семейството ѝ прекарва половината от времето си в дом в Лондон, а другата – в резиденция в кралския Уиндзорски парк. Елизабет и по-малката ѝ сестра Маргарет получават образованието си у дома, от специални възпитатели. Уроците включват френски език, математика, история, танци, пеене и изкуство.


3. Бракът

През 1947 г. младата Лилибет, както галено я наричат, се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Сгодяването не минава без противоречия – Филип не е финансово осигурен, роден е в чужбина (макар и британец от редиците на Кралските военно-морски сили по време на войната) и има сестри, които са се омъжили за немски благородници с връзки с нацизма. Майката на Елизабет първоначално не одобрява съюза. Впоследствие обаче заявява, че Филип е „английски джентълмен“. Преди сватбата Филип се отказва от своите гръцки и датски титли и официално преминава от гръцко православие към англиканство. Двамата имат 4 деца: Чарлз (крал Чарлз III), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

4. Тронът

При управлението на дядо ѝ, Елизабет е трета на наследствената линия на трона след чичо си, принцът на Уелс – Едуард VIII, и баща си – херцогът на Йорк. Въпреки че раждането ѝ създава обществен интерес, не се очаква тя да стане кралица, тъй като принцът на Уелс е все още млад. Много хора вярват, че той ще се ожени и ще има собствени деца. Когато дядо ѝ умира през 1936 г. и чичо ѝ наследява трона, тя става втори кандидат за трона след баща си. По-късно същата година Едуард VIII абдикира, след като предлага брак на разведената Уолис Симпсън, която е американка, така предизвиква конституционна криза. Понеже кралят не може да се ожени за чужденка, той се отказва от престола. Така бащата на Елизабет става крал, а тя става предполагаем престолонаследник. Ако родителите ѝ бяха имали син по-късно, тя би изгубила тази си позиция, тъй като брат ѝ би станал пряк престолонаследник. На 6 февруари 1952 г. бащата на Елизабет умира. Новината за кончината му я сварва на посещение в Кения.

5. Любовта на поданиците

След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с британското кралско семейство. Елизабет II беше най-пътуващият държавен глава в света. Именно пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

6. Британската общност

Като кралица Елизабет II полага усилия за създаването и укрепването на Британската общност на мястото на разпаднала се Британска империя. Тя не се възпротивява срещу обективния процес на разпад на колониалната система. Кралицата подкрепя присъединяването на страната ѝ към Европейската общност през 1973 г.


7. Монархията

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Високият рейтинг на Елизабет II не пострада от семейните сътресения със синовете ѝ и разводите им. Британците продължаваха да я ценят, въпреки хладното ѝ отношение към покойната им любимка принцеса Даяна. Тя не пести критики към правителствата, когато ги сметне за уместни и не крие раздразнението си от премиера Тони Блеър заради пренатовареността на въоръжените сили на Великобритания в Ирак и Афганистан.

8. Най-дълго управлявалият британски монарх

На 21 декември 2007 г. Елизабет II задминава кралица Виктория като най-дълголетният британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена – държавен глава в света. След като Абдула бин Абдул Азис умира на 23 януари 2015 г., Елизабет става най-старият настоящ монарх в света. А когато Робърт Мугабе подава оставка на 21 ноември 2017 г., Елизабет става и най-възрастният настоящ държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей (65 години) на престола, а на 20 ноември става първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата. На 20 април 2018 г. държавните глави на Британската общност обявяват, че тя ще бъде наследена от принц Чарлз като глава на общността. Елизабет споделя, че искрено би желала принцът да наследи короната.

9. Лъч надежда

Възприемана като светъл лъч на надеждата, който прекъсва най-мрачните моменти в историята на Великобритания, Нейно Величество се превръща в олицетворение на истински лидер благодарение на непоколебимата си сила. В едно от последните си обръщения към нацията, когато Ковид опустоши Обединеното кралство и накара британците да излязат от строя, тя внесе спокойствие в тревожните времена, като обеща, че ще дойдат по-добри дни.

10. Скандалите

Кралицата също така успешно преведе кралското семейство през вълни от скорошни скандали – включително скандал за расизъм, предполагаеми срамни сексуални посегателства на принц Андрю и Мегзит – без никога да се срине.

През последните месеци на живота си Елизабет II беше принудена да ходи с помощта на бастун и се оттегли от службата по случай Деня на Британската общност на 14 март 2022 г. Но искрящото остроумие, с което тя се хареса на света, никога не се изгуби. Макар че постоянно се носеха слухове, че ще се оттегли и ще позволи на Чарлз да заеме трона, Нейно Величество винаги оставаше стабилно присъствие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.