10-те най-добри филма на 2018 година

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Музикалната драма „Роди се звезда“, фантастичният екшън „Черната пантера“ и филмът на ужасите „Нито звук“ са сред 10-те най-добри филма на 2018 година. Това сочи класация на Американския филмов институт, който се занимава с опазването на американското кино наследство.

Американският филмов институт обяви списъка за 19-ата си наградна церемония, която ще се състои в Лос Анджелис на 4 януари 2019 г. Той включва продукции, определени от жури от попечители, изследователи и кинокритици като значими от културна и художествена гледна точка.

Институтът е организация с нестопанска цел. Той е създаден през 1967 г. с цел опазването на кино наследството на САЩ. Той подкрепя националната кинематография, провежда многобройни лекции и симпозиуми, в които участват водещи представители на световната киноиндустрия.

Американският филмов институт присъди специална награда на лентата „Рома“ на Алфонсо Куарон, който не отговаря на критериите за американски филми, защото е заснет в Мексико, а диалогът е на испански.

А кои са 10-те най-добри филма от 2018 година? Вижте пълния списък с шедьоврите от изтичащата година, подредени от Американския филмов институт.

10. „BlacKkKlansman“


През 1979 година афро-американски полицай от Колорадо, на име Рон Сталуърт се внедрява в Ку Клукс Клан и успява да завоюва доверието на новите си „приятели“. При това се внедрява толкова успешно, че дори му предлагат да стане глава на един от клоновете на клана…

9. „Черната пантера“


„Черната пантера“ проследява историята на Т’Чала, който, след смъртта на баща си – краля на Уаканда, се завръща в изолираната, но технологично напреднала, африканска държава, за да наследи трона и да заеме полагащото му се място като крал.

8. „Осми клас“


Сюжетът на филма разказва за 13-годишната Кайла. Тя е в осми клас, има търкания с баща си, пубертетът я тресе, а акнето е само един от всичките ѝ проблеми.

7. „Фаворитката“


Филмът разказва за политическите машинации по време на царуването на кралица Ана Стюарт. Историята е посветена на придворната дама Абигейл, която се опитва да стане фаворитка на кралица Анна.

6. „First Reformed“


Свещеник от малко паство в северната част на щата Ню Йорк се бори с отчаянието предизвикано от трагедия, светски отношения и мъчително минало.

5. „Зелена книга“


Историята разказва за приятелството между пианиста Дон Шърли и избухливия Тони Вилелонга. От екипа на Шърли наемат Тони за негов бодигард по време на концертното му турне в затънтения юг през 1962 г. Макар че са от различни вселени, между двамата мъже се заражда уникална връзка.

4. „Ако Бийл стрийт можеше да говори“


Отличеният с Оскар режисьор на „Лунна светлина“ Бари Дженкинс стои зад поредната драматична история, с невероятни кадри и силни емоции. Съвсем закономерно новият му филм е спряган като един от фаворитите в надпреварата за редица престижни отличия.

3. „Мери Попинз се завръща“


Действието се развива през 30-те години на ХХ в. по време на Депресията в Лондон. Или 24 години след действието на оригиналния филм. Майкъл Банкс работи в банката, където е работил и баща му. Той все още живее на улица „Черешово дърво“ №17 с трите си деца – Анабел, Джорджи и Джон, и тяхната икономка Елън…

2. „Нито звук“


Иновативният екшън-трилър „Нито звук“ е режисьорският дебют на Джон Кразински, в който човечеството е заплашено от мистериозни същества, които реагират на звук. В главните роли във филма влизат Емили Блънт, Джон Кразински, Ноа Джуп и Милисент Симъндс.

1. „Роди се звезда“


В „Роди се звезда“ Брадли Купър и Лейди Гага обединяват своите безспорни таланти, за да представят реалистичната и страстна история на Джак и Али, две артистични души, които се събират на сцената и в живота.


Коментари

Сподели

Коментари