Какво щеше да бъде светът без музиката?

От години хората си задаваме този въпрос и осъзнаваме колко изгубени и празни бихме се чувствали без красивия ѝ звук.

Композиторите били вдъхновявани от любовта, природата, войните, скръбта или щастието. Някои от тях са създали творби, които ще останат завинаги в нашите сърца.

Представяме ви десет от най-известните композитори на всички времена.

10. Шуберт

10 от най-известните композитори на всички времена

Франц Шуберт (1797-1828), австрийски композитор, който достигнал само 32-годишна възраст, но ще живее вечно в сърцата на хората чрез музиката си. Признателност към композициите си получавал от сравнително малък кръг почитатели във Виена приживе, но интересът към работата му се увеличил в следващите десетилетия след смъртта му. Той е написал седем симфонии, опери, странична музика, както и камерна и музика за пиано.

9. Брамс

10 от най-известните композитори на всички времена

Йоханес Брамс (1833-1897), немски композитор и пианист. Той е написал няколко основни произведения за оркестър, включително две серенади, четири симфонии, два концерта за пиано, концерт за цигулка, двоен концерт за цигулка и виолончело и две акомпаниращи увертюри за оркестър – „Увертюра за университетския празник“ и „Трагична увертюра“.


8. Хендел

10 от най-известните композитори на всички времена

Георг Фридрих Хендел (1685-1759), германско-британски бароков композитор, който прекарал по-голямата част от кариерата си в Лондон. Той е считан за един от най-великите композитори на Бароковата ера. С творби като „Музиката на водата“, „Музика за кралските фойерверки“ и „Месия“ са популярни до ден днешен. Един от неговите четири химна за коронация – „Свещенникът Садок“ (1727), композиран за коронацията на Джордж II, се изпълнява при всяка Британска церемония по коронация оттогава.

7. Хайдн

10 от най-известните композитори на всички времена

Йозеф Хайдн (1732-1809) бил известен и плодовит австрийски композитор от Класическия период. Често е наричан баща на симфоничната музика, поради приноса към този стил. Хайдн е прекарал по-голямата част от своята кариера като дворен музикант на заможното семейство Ещерхази в техните резиденции. Това го изолира от останалите композитори и тенденции в музиката, въпреки всичко музиката му става изключително популярна.


6. Чайковски

10 от най-известните композитори на всички времена

Пьотър Илич Чайковски (1840-1893) е един от най-великите руски композитори. Създател е на симфонии, опери, концерти, камерна музика, църковна хорова музика, увертюри, сюити и балети. Добре познат е от трите балета – „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“, „Маршът на робите“, Първи концерт за пиано N1 в B минор, Увертюра от 1812, Симфония N6, „Ромео и Жулиета“, Серенада за струнни инструменти и операта „Евгений Онегин“.

5. Шопен

10 от най-известните композитори на всички времена

Фредерик Шопен (1810-1849) е полски композитор, считан за един от най-добрите пианисти и композитори за пиано на всички времена. Основно е писал за пиано, но на него се приписват и два клавирни концерта и три сонати след въвеждането на инструменталната балада. Някои от неговите най-разпознаваеми творби са Ноктюрно в Е мажор, Погребален марш, Революционен етюд, Фантазия-Impromptu.


4. Вивалди

10 от най-известните композитори на всички времена

Антонио Вивалди (1678-1741) е венециански бароков композитор, цигулар, учител и клирик, който е имал широко влияние в цяла Европа. Известен е основно заради композираните от него концерти за цигулка, както и за много други инструменти, за църковна хорова музика и повече от четиридесет опери. Неговото най-известно произведение е серия от концерти за цигулка, познати още като „Четирите сезона“. Имал е също така известни успехи с поставянето на скъпи оперни постановки във Венеция и Виена.

3. Моцарт

10 от най-известните композитори на всички времена

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791) е австрийски композитор, който впечатлил света още от детска възраст. Когато е само на 5, той усвоил клавирните инструменти и цигулка и забавлявал социалния елит, включително и кралските семейства из Европа. Някои от най-известните му произведения са Реквием, Симфония N40, оперите „Вълшебната флейта“ и „Сватбата на Фигаро“, Соната за пиано N16 в C мажор, Симфония N25, Концерт за пиано N21.


2. Бетховен

10 от най-известните композитори на всички времена

Людвиг ван Бетховен (1770-1827) е немски композитор и пианист. Един от най-известните композитори на класическа музика за всички времена. Някои от неговите творби, включително Симфония N9 са създадени след като напълно оглушал. Други бележити творби са Соната N14 (Лунната соната), 5-та симфония, 6-та симфония, „Für Elise“ и Концерт за пиано N5 в Е мажор.

1. Бах

10 от най-известните композитори на всички времена

Йохан Себастиан Бах (1685-1750) е немски органист, композитор, виолист и цигулар. Приеман е за най-великия класически композитор на всички времена. Написал е повече от 1100 произведения, включително кантати, песни, арии и концерти. Популярни творби на Бах са Брандербургски концерт, „Токата и фуга в ре минор“, „Ариозо“ и много други.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *