Евтини самолетни билети

Всяка година на 20 март светът отбелязва Международния ден на Франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Още през първите десетилетия на XX век се създават многобройни асоциации с цел да поддържат жива и непрекъсната франкофонската идея. Сред тях са професионални асоциации, писателски общности, библиотекарски, университетски, журналистически, адвокатски мрежи, неправителствени организации и, разбира се, мрежи на преподаватели по френски език.

В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март 1970 година Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена Агенция по Франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на Франкофонията.


Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Терминът „франкофония“ е въведен през 1880 г. от френския географ Онезим Реклю, за да се назоват както хората, така и всички страни, в които се говори френски.

10 от най-големите хитове на френски език от 70-те години до днес

Оттогава думата „франкофония“ с малко „ф“ се използва за означаване говорещите френски език, а Франкофония с главна буква, се отнася за институцията, осъществяваща връзките между франкофонските страни. Според последния доклад на Обсерваторията за френски език, публикуван през 2014 г, франкофоните на петте континента наброяват 247 милиона души.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 г. насам от Министерството на външните работи в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

В чест на празника – музика… и то каква! Международния ден на Франкофонията решихме да отбележим с 10 от най-популярните световни хитове на френски език, създавани през последните десетилетия.

10. Willy William – Ego (2016)

9. Indila – Dernière Danse (2014)

8. Stromae – Alors on danse (2010)


7. In-Grid – Tu Es Foutu (2003)

6. Kate Ryan – Désenchantée (2002)

5. Alizée – Moi Lolita (2000)

4. Sash! – Encore Une Fois (1997)


3. Céline Dion – Pour que tu m’aimes encore (1995)

2. Desireless – Voyage Voyage (1989)

1. Joe Dassin – Et si tu n’existais pas (1975)
Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. Тук няма нито една песен на Адамо, Шарл Азнавур, Далида, Мирей Матийо, Енрико Масиас. Който е създал тази подредба нищо не разбира от музика, хората няма как да разберат какво представлява френския шансон с този подбор.

    1. Здравейте! Всички, изброени от Вас, са творили основно през 60-те години на миналия век. Както е посочено в заглавието обаче, акцентът тук е след 70-те. Целта на материала не е да представи „френския шансон“, а френскоезичната музика като цяло. Селин Дион, например, изобщо не е французойка, а канадка. Sash! пък е изцяло германски проект. Отделно музиката на френскоговорящите изпълнители отдавна е излязла от определението „шансон“. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.