Прея Ейрин-Комфорт Рекс Осасей, по-известна само като Прея, е родена през 1994 в София. Името ѝ означава молитва и е избрано от семейството ѝ в знак на благодарност към съдбата, че се е появила на бял свят след дълго чакане. Музикалният си талант Прея наследява от своята баба – Ирина Мишева, която е била кабаретна естрадна певица. Майка ѝ също винаги е искала да пее, но не е реализирала желанието си. Още като малка Прея участва в училищна вокална група.

"10-те най" на Прея
Снимка: Нели Куртева

Започва да се замисля сериозно за кариера след като случайно се явява на кастинг за шоуто „X Factor“ по Нова ТВ. Там Прея се запознава с хората, които по-късно ѝ помагат да научи това, което не знае за музиката и да усъвършенства уменията си.

Няколко години по-късно Прея сформира група със своя добър приятел Любен, с когото в началото свирят кавъри на любими свои песни, а след това започват да композират собствени парчета.

Експериментират с много различни стилове, но като основа полагат соул и фънк мотиви, гарнирайки с джаз, латино, реге и хип-хоп елементи.

През 2013 г. Прея участва в „Музикална академия“ по TV7 , чийто музикален продуцент е Монте Мюзик. От лейбъла веднага забелязват талантливата 19-годишна певица и ѝ предлагат договор. В началото на 2014 г. Прея подписва с Монте Мюзик. Първото ѝ парче се казва „Малките неща“.


Музиката на песента е композирана от самата Прея, Любен Христов и Графа. По-голямата част от текста също е написана от изпълнителката, в съавторство с Илия Григоров. Великолепният видеоклип към сингъла е резултат от общата работа на режисьорите Велина Балинова и Надя Войнова и техния екип.

Следват парчетата „Нюанси“, „Его“ с Tri-O-Five и „Позволи ми да знам“. През пролетта на 2015 г., Прея участва и в сингъла от дебютния албум на Михаела Филева „Забранен достъп“ заедно с Дивна. Следва първия по рода си проект, в който певицата пише песен по книга с едноименното заглавие „Всички наши места“. Баладата е с изключително красиво видео и нежен текст, написан от самата нея.

„Във „Всички наши места“ за първи път опитах да предам емоция, която не е лично моя. Там съм по-скоро разказвач, отколкото пряк участник. Надявам се да съм се справила добре със задачата. Дълго време не знаех как да подходя, тъй като книгата ме остави с изключително смесени чувства. Със сигурност не исках да я преразказвам, по-скоро да изразя някак емоцията, с която ме е оставила след прочитането. Беше нужно време тези емоции да изкристализират в лирика“, споделя изпълнителката.

През пролетта на 2016 г. Прея добави още едно шоу в музикалната си кариера – четвъртия сезон на „Като две капки вода“, където се състезава срещу колегите си Поли Генова, Орлин Павлов, Джули Бочева от „Революция Z“, Преслава и Светлозар Христов (в дует с Жоро Низамов) плюс актьорите Калин Врачански и Герасим Георгиев-Геро.


Още първото звездно превъплъщение на Прея беше толкова убедително, че ѝ донесе победа в шоуто. В епизод 1 на шоуто тя изпя „Living in America“ на големия Джеймс Браун. Видяхме я и като Шакира, Ъшър, Сийл, Major Lazer, Николина Чакърдъкова, Тони Брекстън, Кичка Бодурова, Антонио Бандерас, Никол Шерцингер, Арета Франклин и 100 Kila.

"10-те най" на Прея

Прея е поредната звезда, която поканихме да участва в иницативата ни „10-те най на…“. Ето нейната десетка.

1. Как би се описал(а) с 3 позитивни и 3 негативни думи?
Оптимист, любознателна, талантлива.
Нерешителна, недисциплинирана, разсеяна.

2. Когато станеш сутрин… е обяд.

3. Най-добре се чувстваш, когато… съм с любимите си хора и приключенстваме.

4. Какво би правил(а) с удоволствие, но все не ти остава време?
Много искам да се науча да шия… И на това ще му дойде времето.

"10-те най" на Прея
Снимка: Владислав Филипов

5. Когато искаш… понякога е достатъчно дори само много силно да желая нещо, за да се изпълни.

6. Когато си на път, обичаш да слушаш… цели албуми. Тогава най-добре ги асимилирам.

7. Кое е най-ценното нещо, което си научил(а) в живота си?
Че трябва да цениш това, което имаш и че трябва да се отнасяш с всички хора добре, независимо дали ги познаваш, или не и дали ги харесваш, или не, защото понякога дори „лошите“ хора имат нужда от позитивни емоции, и може би точно липсата им ги е направила „лоши“.

8. Коя е най-нелепата грешка, която често повтаряш?
Да не се захвана да реализирам идеите си.

9. С кого би искал(а) да се смениш за един ден и защо?
Бих се сменила с някой мъж. Смятам, че така много по-добре ще разбера природата им.

10. Как си представяш живота си след 10 години?
Ооо, не искам да си го представям толкова напред, искам изненади и неочаквани приключения да ми се случват постоянно дотогава. Мога да го обобщя само като „щастлив“. 🙂


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *