Известно е, че на жените в исторически план е било доста по-трудно да трупат богатства, в сравнение с мъжете. Това стана още по-ясно, когато преди време беше публикуван списъкът с 10-те най-богати личности в човешката история и сред тях фигурираха само мъже.

Кои обаче са жените, с най-голямо финансово състояние? „Жените с огромно лично богатство са съвременен феномен”, обясни проф. Уолтър Шейдел, специалист по древна история в Университета в Станфорд.

Да се сравни благосъстоянието на хора от различни географски ширини и епохи е сериозно предизвикателство. Затова е използвана методология, разработена от историци и икономисти, която сравнява личното състояние на един човек с брутния продукт в целия свят за съответната епоха.


Добавен е и още един критерий. Жените в класацията не са такива, които просто са наследили състояние от бащите или съпрузите си. Те са активни бизнес дами, политици и мениджъри, които са успели да го увеличат.

Важно е да се отбележи, че се сравнява най-голямото богатство, което са натрупали дамите през живота си или до момента, ако са още живи. Много от тях не съумяват да запазят спечелено поради различни фактори като войни, кризи, катаклизми и т.н.

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен

Единствената наследница на собственика на третата най-голяма пивоварна в света, по данни на Forbes от 2018 година, има лично богатство от близо 16 млрд. долара.

9. Ан Кокс Чеймбърс

Ан е единствената дъщеря на Джеймс М. Кокс, основател на медийния конгломерат Cox Enterprises, от втората му съпруга Маргарета Паркър Блейр. Кокс наследява бизнеса на баща си – медиен гигант с около 16 млрд. долара годишни приходи. Десетилетия работи за фирмите му в различни направления. През ноември 2015 г. 96-годишната бизнес дама се оттегля, оставяйки компанията на тримата си наследници. Ан Кокс Чеймбърс почина на 31 януари 2020 г.


8. Сузане Клатен

Най-богатата германка, наследила дялове от гиганта-автомобилостроител BMW от баща си, е натрупала благосъстояние 24,9 милиарда долара (към 2018 г.). Въпреки щедрите си дарения за партията на Ангела Меркел и многото други бизнеси, с които се занимава, 55-годишната Сузане притежава 0,024% от БГП.

7. Янг Хуян

Поредната богата наследница, най-богатата китайка получи от баща си 70% от акциите в Country Garden Holdings преди първичното публично предлагане на компанията за строителство на недвижими имоти. След финансовата криза богатството ѝ се „стопи“ на 5,2 млрд. долара от 16,2 млрд., което беше цели 0,025% от БГП.


6. Лилиан Бетанкур

Най-богатата жена в Европа, наследила козметичния концерн L’Oréal, увеличи богатството си до 40,7 млрд. долара за 2015 г. През септември 2017 г. Бетанкур почина на 94 години.

5. Изабела I Кастилска

10-те най-богати жени на всички времена

Един от най-богатите монарси към момента на смъртта си притежава 1,45 млн. дуката – златната монета, използвана в Испания през 15-и век. Благодарение на завладяването на Новия свят и златото, което потича от него, кралицата слага ръка на 1% от БГП по това време.


4. Клеопатра

10-те най-богати жени на всички времена

Известната с красотата си царица на Египет е контролира най-важните производства на страната по това време – на зърно, папирус, масла и др. Годишният ѝ приход се изчислява на до 15 000 египетски таланта. За да си го представим – 2,6% от БГП в I век пр. Хр.

3. Екатерина Велика

10-те най-богати жени на всички времена

Най-известната руска царица увеличава неимоверно богатствата си, когато слага ръка на имотите на православната църква, която в огромната Русия държала около една трета от територията ѝ. Според икономисти, състоянието ѝ в днешно време би се равнявало на 1,5 трилиона долара, което е колосалните 5% от световния продукт през 18-и век.


2. Хатшепсут

10-те най-богати жени на всички времена

Първата жена-фараон от Древен Египет, една от малцината дами, властвали покрай Нил, натрупала в периода 1479-1458 пр. Хр. богатство, равняващо се на 2 млрд. долара. По това време това са 20% от БГП.

1. Императрица Ву

10-те най-богати жени на всички времена
Кадър от сериала „Императрицата на Китай“

Няма как да станеш най-богатата жена в историята без проливане на кръв. Ву Зетиан, единствената китайска императрица, станала любовница на китайския император, още когато била дете. Когато той умрял, тя трябвало да бъде изпратена в манастир, където да живее до смъртта си. Вместо това тя станала любовница на сина на императора. Така тя се качила на трона и родила двама сина. Когато ѝ се родила дъщеря, тя я убила собственоръчно, за да избегне позора от това, тъй като се смятало, че трябва да ражда само момчета. След смъртта на императора Ву станала императрица. Управлявала в периода 624-705 г. сл. Хр.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *