Евтини самолетни билети

Спортът, във всичките му форми, е може би най-зрелищното забавление още от Древността до наши дни.

Българският спорт има богата история и множество успехи, с които да се гордеем. Празникът на спорта у нас за първи път се чества на 17 май 2007 г. Датата съвсем не е случайна. На този ден през 1894 г. в София пристигат първите учители по физкултура от Швейцария. Най-известните от тях са Шарл Шампо и Луи Айер.

Всеки вид спорт има уникалната способност да обединява хората – както самите спортисти, така и феновете. Освен това всички знаем, че „Спортът е здраве“.


1. Четвърти в света

Безспорно, най-великото ни спортно постижение е четвъртото място на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. За своето време, че и в наши дни, момчетата на Пенев са истински герои. Те носят невъобразима радост на българския народ и поставят националния ни отбор по футбол на световната сцена. Събитията, които се случват по време на участието ни на Мондиал ‘94, са доста драматични.

Интересът към отбора ни рязко спада, след като стартираме със загуба с 0:3 срещу Нигерия. След това обаче българският отбор се съвзема и побеждава Гърция с убедителното 4:0, както и Аржентина. За всеобщо учудване бием и Германия, но Италия ни спира и така ставаме четвърти в света. Христо Стоичков се представя блестящо и е обявен за голмайстор на това световно първенство.

2. Високо, високо

На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина – цели 209 см. Този рекорд все още не е подобрен. Именно това постижение е поставено като арка на входа на Олимпийския музей в Лозана, Швейцария – място, което си заслужава да бъде посетено.

10 неща, които трябва да знаем за българския спорт

3. Дан Колов

Колов е истинска легенда в борбата. Той е от първите спортисти, донесли най-високи отличия изобщо за българския спорт. През 1936 г. Дан Колов става европейски шампион в свободен стил в Париж. Има 1500 хватки, като губи само три. Заради уникалната си издръжливост е наричан „Кинг Конг“, „Балканският лъв“ и „Кралят на кеча“.


4. Вдигане на тежести

Първият български световен рекорд по вдигане на тежести е на Любен Бозев, който на 27 декември в далечната 1927 г. в Париж вдига невъзможните дотогава 109 кг.

5. Да преплуваш Ламанша

През 2007 г. осемкратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев подобри световния рекорд за преплуване на Ламанша (6:57:50 ч.), като стана първият човек в историята, преодолял водите на канала за по-малко от 7 часа.

6. Най-бързата бяла жена

Ивет Лалова е най-известната ни спринтьорка и истинска гордост за българския спорт. Тя е европейска шампионка на 100 м в Хелзинки през 2012 г. и европейска шампионка в зала на 200 м в Мадрид през 2005 г. Участвала е в четири олимпиади, а през 2019 и 2020 година попада в класацията на 10-те най-горещи българки.

7. Шахмат

Тази игра в България има богата история. Позната е у нас още по време на Първото българско царство. За това свидетелстват намерените фигурки край Плиска и Преслав, които археолозите определят като шахматни. А днес най-известният ни шахматист е Веселин Топалов, който през 2005 г. става 18-ят световен шампион при мъжете в Сан Луис, Аржентина.


8. Спортна стрелба

Най-успялата ни спортистка в тази област е Мария Гроздева. Тя има две олимпийски титли (златни медали) – от летните игри в Сидни (2000 г.) и от Атина през 2004 г. Освен това има още 3 бронзови медала от други Олимпийски игри и така става на първо място сред българските спортисти по най-много спечелени олимпийски медали.

9. Волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол е един от най-силните волейболни отбори в Европа и дори може би в света. Българските лъвове са участвали 8 пъти на Олимпийски игри. За съжаление никога не са печелили златен медал в турнирите, в които са участвали, но за сметка на това имат 4 сребърни и 9 бронзови. На Световното първенство по волейбол през 1970 г., което се провежда в България, стават втори в света.

10 неща, които трябва да знаем за българския спорт

10. Алпинизмът в България

През 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист, изкачил най-високия връх в света, а именно Еверест (8848 м). Той е и първият българин, стъпил изобщо на осемхилядник – Лхотце (8516 м). Това става през 1981 г. И двете изкачвания той прави сам и без допълнително кислород. За съжаление загива, слизайки от Еверест.

Христо Проданов е изключителен алпинист. Той е 155-ят качил се на Еверест, 13-ят направил изкачването без кислород и първият, изкачил се по Западния гребен без кислород. Освен това Проданов е първият алпинист, който изкачва върха през месец април, когато условията са много тежки.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.