Евтини самолетни билети

Полша е държава с хилядолетна история. С интересните си забележителности и специфична кухня, тя е предпочитана туристическа дестинация за мнозина.

Знаете ли, че Полша може да се похвали с най-много нобелови лауреати в различни категории – цели 14.

Родината на Николай Коперник и Мария Кюри е деветата по големина страна в Европа, а полската диаспора е една от най-големите в света. Ето още 10 интересни факта за Полша.


Първата конституция в Европа

10 любопитни факт за Полша

Въпреки годините на размирици и непрестанни сблъсъци със съседните държави, именно в Полша е съставена първата конституция в Европа – през 1791 г. Първата в света е тази на САЩ.

Два елемента на флага

10 любопитни факт за Полша

Полското знаме е идентично с флаговете на две други страни – Индонезия и Монако – червена и бяла лента. Между другото, старият флаг на Полша е бил бял орел на червен фон.


На трето място по пиене

10 любопитни факт за Полша

Средно поляците пият по 92 литра бира на година на човек. Това ги прави една от най-биролюбивите нации на континента. Преди нея се нареждат само Германия и Чехия.

Четири години строителство

10 любопитни факт за Полша

Толкова е продължил градежът на Варшавската радиомачта. От 1974 г. до разрушаването ѝ през 1991 г. това е най-високата конструкция в света (646 м).


Петкратен шампион

10 любопитни факт за Полша

Полша не e лидер по брой на победителите в международния конкурс „Най-силният човек на планетата“, но все пак надминава някои от конкурентите си. Полякът Мариуш Пудзяновски печели пет световни титли – повече от всеки друг силов атлет.

Шест от десет…

10 любопитни факт за Полша

65% от населението на Полша живее в пределите на държавата си. Повече от 35% от поляците живеят извън родината си.


7 юни 1475

10 любопитни факт за Полша

На тази дата полските крале се сдобиват със собствен дворец. Това им коствало 13 години, но усилията си заслужавали – в крайна сметка, става въпрос за замъка Малборг – най-големият в света готически замък, направен от тухли.

800 бизонa

10 любопитни факт за Полша

Преди десетилетия големи стада зубри, наричани още европейски бизон, населявали Беловежката гора в Полша. В наши дни броят им достига едва няколкостотин, които живеят предимно в резервати. Европейските бизони са най-големите животни в Европа.


Девет деца

10 любопитни факт за Полша

Не случайно прозвището на полския крал Кажимеж IV е „бащата на Европа“. Четирима от неговите синове стават царе, а пет от дъщерите му се омъжват за благородници и продължават рода в различни кралски династии в Европа.

Десет съставки

10 любопитни факт за Полша

Бигос – това е традиционно полско блюдо, приготвено от прясно и кисело зеле, свинско, дивеч, наденица, бекон, гъби, вино, домати, сушени сини сливи. Общо 10 съставки, като не броим подправките. Смята се, че за подготовката на това блюдо са необходими няколко дни, но това е просто мит.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.