Освен в компания за забавление и отпускане, алкохолът издава за културните особености на една държава. Днес ще ви представим десет национални алкохолни питиета, характерни за десет екзотични места по света.

1. Текила (Мексико)

Популярният мит за „червея в текилата“ твърди, че червеи могат да бъдат намерени в бутилки текила. Вярването произтича от това, че обикновено в Оаксака текилите се продават „con gusano“ или „с червей“, които всъщност съдържат ларвна форма на молец, която живее в растението агаве, от което се прави текилата.

2. Мохито (Куба)

Мохитото се прави от ром, захар, сок от лайм, газирана вода и мента. Този освежаващ коктейл с нарастваща популярност в световен мащаб „е един от най-известните хайболс, базиран на ром“. А освен това е известно и като любимата напитка на Ърнест Хемингуей.


10 национални питиета от различни екзотични страни

3. Тей (Етиопия)

Тей е медовина или медено вино, подправено с прахообразни листа и клонки от зърнастец. Има лек, сладък вкус.

4. Гуаро (Коста Рика)

Гуаро е сладък ликьор, направен от захарна тръстика и е бистър на цвят. Счита се за „мека“ водка поради по-ниското си съдържание на алкохол.


5. Туба (Филипини)

Палмовото вино, обикновено наричано „kallu“ или „toddy“, се нарича туба във Филипините. Името „се отнася както за прясно набрания сладникав сок, така и за този с червената кора от червен лауан.“ Туба се прави от сок от палмови дървета като палмири, финикови палми и кокосови палми и има вкус, определян като „нещо средно между уиски и ром“.

6. Бира Килиманджаро Лагер (Танзания)

Със снимка на връх Килиманджаро, изрисуван на всеки етикет, Килиманджаро Лагер е местен фаворит със златист цвят и свеж, мек вкус.

10 национални питиета от различни екзотични страни

7. Секо Ерерано (Панама)

Секо Ерерано е националната алкохолна напитка на Панама, произведена от тройно дестилирана захарна тръстика. Обикновено се пие чисто или се използва като заместител на водка или ром в различни коктейли. Въпреки че има много видове, Секо Ерерано е най-популярната и достъпна напитка в сравнение с която и да било конкурентна марка.

8. Канелазо (Еквадор)

Сервирано горещо, канелазото е алкохол от захарна тръстика (aguardiente), захар и вода, сварена с канела. Канелазо се прави традиционно с домашно приготвено агуардиенте, но може да се използва и бутилирано агуардиенте.


9. Ракши (Непал)

Тази бистра, силна напитка, приготвена от просо кодо или ориз, има вкус, подобен на японското саке. Обикновено не изисква време за стареене, както много други спиртни питиета.

10. Чибуку (Зимбабве)

Домашното пиво на Зимбабве е комбинация от вода, сорго, мая и ензими, която създава гъстата, силна течност, известна като Чибуку.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.