Често забравяме колко ценна и буквално неповторима е всяка една секунда, в която живеем. А още по-често се случва да я пропиляваме в нерви и яд.

Тъй като ние сме почитатели на позитивизма и доброто настроение, сме ви приготвили 10 начина как да овладеете гнева си.

1. Силно препоръчван вариант е да замълчите и да преброите до 10. Може и до повече, ако ви е необходимо още време. Важното обаче е да не сътворим по-голяма бъркотия, като кажем нещо грубо в момент на ярост.


2. След като успеете да овладеете желанието за крясъци, започнете да си мислите за хубави моменти и чувства, които сте изпитали. Така необходимостта да продължите с конфликта ще намалее, а накрая дори ще изчезне.

3. Тръгнете си. Ако сте в разгара на спора или на ситуацията, която ви е провокирала до такава степен, че да не можете да се контролирате, по-добрият вариант е просто да напуснете помещението, като по този начин си тръгвате и от конфликта, за да избистрите и успокоите ума си.

4. Излезте на разходка или отидете да спортувате. Движението наистина помага в ситуации на гняв. Физическата активност ще успокои нервите ви.

10 начина как да овладеем гнева си

5. Музиката наистина е лечител, ето защо в подобни моменти няма да сбъркате, ако си пуснете любима песен, та дори и да попеете и потанцувате, за да изкарате негативната енергия от тялото и мислите.

6. За по-траен ефект освен физически е необходимо да се разсеем и психически, да забравим за малко за ситуацията, извадила ни извън контрол. Честно казано в такъв случай дори социалните мрежи могат да помогнат.

7. Вместо да мятаме разни предмети по стената и леглото в изблик на гняв, е добре да имаме наблизо стрес топка или друга подобна играчка, с която да канализираме притока на физическата енергия, която сме усетили. Последствията след това ще са далеч по-малко.

8. Класическото дишане, което обаче винаги се притича на помощ в трудни моменти. Вдишайте и издишайте дълбоко 3 пъти и ще усетите как адреналинът ви спада, а вие ще се упокоите.

9. Важно е да се запознаем с чувството, което всъщност се крие зад гнева ни. Защото той често се оказва „вторична емоция“, която използваме, за да прикрием истинската причина като например срам, притеснение и пр. Вече сте една стъпка по-напред към опознаването на самите вас.

10. Променете тона на разговора. Вместо да подчертавате негативното и враждебното, дайте път на точното и спокойно обяснение. Заместете вие ме подценявате и не вярвате в мен“ с поднасяйте ми критиката по градивен начин, защото в противен случай не се чувствам добре от думите ви, макар да знам, че са за добро“. Така избягвате недоразумение, което пък води до гняв.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.