Новият епизод на поредицата „Междузвездни войни“ от няколко дни е факт и обикаля киносалоните по света. Още с дебюта си филмът „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ постави рекорд в бокс-офиса с 57 млн. долара приходи от вечерните прожекции на 17 декември. От прожекции на филма в целия свят, започнали ден по-рано, са събрани 72,7 млн. долара. Те включват най-големите приходи за един-единствен ден във Великобритания – 14,4 млн. долара.

Предварителните данни навеждат на мисълта, че „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ може да подобри рекорда за приходи от прожекции на филм през първия уикенд след появата му по екраните в САЩ. Този рекорд – 208,8 млн. долара, е на излезлия на екран през юни „Джурасик свят“.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

С дебюта на филма обаче британски психолози отправиха призив към родителите да не водят децата си на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, тъй като новият филм от култовата космическа сага съдържа неподходящо за тях насилие. Във Великобритания „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ се прожектира с рейтинг 12А, което означава, че може да се гледа от подрастващи на и над 12 години, както и че лица под тази възраст, въпреки че съдържанието не е подходящо за тях, могат да бъдат допуснати на прожекция, ако се придружават от възрастен на и над 18 години.


Психолозите преценяват като неподходящи за подрастващите сцени от филма, които показват избиването на невинни жертви, измъчването на персонажи, взривяването на цяла планета, поглъщането на живи хора от чудовища. Според детската психоложка Сали Годард Блайт новият филм от сагата „Междузвездни войни“ представя насилието като нещо нормално.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

„Има разлика между скрития морал в приказните истории и нагледното изобразяване на насилие на екрана. Когато нещо насилствено се вижда на голям екран, се създава усещането, че то е реално и нормално. Родителите трябва добре да преценят дали подобен филм е подходящ за децата им, тъй като може да ги разстрои емоционално“, казва Блайт.

От Британския съвет за филмова класификация обаче отговориха, че степента на съзряване е различна сред подрастващите и родителите най-добре могат да преценят дали съдържанието на даден филм е подходящо за децата им.


В същото време създателят на социалната мрежа Facebook – Марк Зукърбърг, също не се разграничи от „междузвездната“ тенденция. Той сподели снимка на дъщеричката си, дигизирана като герой от филма. Публикацията събра над 2,8 млн. харесвания, а в коментари под снимката, други хора също показаха децата си, облечени като междузвездни герои.

Любопитен факт около поредицата „Междузвездни войни“ е, че от Disney са платили цели 4 милиарда долара, за да придобият пълни права върху нея и „залогът е наистина голям“, както президентът им Боб Айгър предупредил режисьора Джей Джей Ейбрамс. Компанията държала новият филм да бъде подарък за феновете и резултатът е не просто продължение, а и нещо като римейк.

Именно затова заглавието, с което бе популяризиран, не включва „Епизод VII“. Предварителните изчисления сочат, че приходите от билети, играчки и други сувенири ще им възвърнат инвестицията още със „Силата се пробужда“.

Зад Океана вече провъзгласиха „Силата се пробужда“ за триумф на феминизма, защото променя клишираните представи за героичната жена. А с жена начело на „Лукасфилм“ – опитната Катлийн Кенеди, пред сагата (а и пред компанията Disney) лежи светло бъдеще.

За всички нови или дългогодишни фенове на галактическите битки и борбите за междупланетно оцеляване днес предлагаме няколко малко известни истории, свързани с най-новия епизод от сагата „Star Wars“. Ето 10 любопитни факта за „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.


1. Най-големият Star Wars фен в актьорския състав е Гуендолин Кристи от сериала „Игра на тронове“. Когато разбрала за новия филм, актрисата, висока 1,91 м, започвала всеки имейл до агента си с репликата: „Искам да съм в „Междузвездни войни“… Накрая била взета за ролята на капитан Фазма, командир на щурмоваците – първата жена във военната йерархия на Тъмната страна. Фактът, че лицето й е скрито зад шлем, изобщо не я притеснява – тя засенчи всички на световната премиера не само с ръста си, а и с роклята „Оскар де ла Рента“. Лично продуцентката Катлийн Кенеди обещава тя да има важна роля и в остатъка от най-новата трилогия.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

2. Принцеса Лея е вече генерал Органа. Когато била ангажирана за ролята 30 години по-късно, 59-годишната Кари Фишър получила ултиматум да свали над 15 кг от теглото си. За напълняването й обаче има здравословна причина – тя е диагностицирана с биполярно разстройство и трябва да контролира състоянието си с медикаменти, които дават този страничен ефект.

3. Анди Съркис, който се е специализирал да играе компютърно-генерирани персонажи като Ам-гъл, Кинг-Конг и Цезар от „Възходът на Планетата на маймуните“, отново влиза в подобна роля като върховния лидер Сноук.

4. Подобно на Алек Гинес като стария Бен Кеноби в „Епизод IV: Нова надежда“ (1977), тук също има носителка на „Оскар“ – Лупита Нионго, отличена за второстепенна роля в „12 години в робство“ (2013). Нейният персонаж Маз Каната е компютърно-генериран и истинското й лице остава скрито.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

5. Чубака е един от ветераните в поредицата. В костюма на уукито влиза 71-годишният британец Питър Мейхю. Неговият великански ръст, достигнал 226 см, е резултат не от гигантизъм, а от свръхфункция на хипофизната жлеза в детските му години.


6. Люк Скайуокър ще има роля и в продължението на „Силата се пробужда“.

7. Това е първият филм, в който Джей Джей Ейбрамс не работи с композитора Майкъл Джакино, тъй като музиката на „Междузвездни войни“ е запазена марка на Джон Уилямс.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

8. Абу Даби, Исландия и Ирландия осигуряват най-мащабните пейзажи във филма, някои от които стават арена на зрелищни преследвания и битки.

9. Режисьорът Джей Джей Ейбрамс напомня, че е създал успешни сериали, като дава епизодични роли на двама от поддържащите актьори в тях: Грен Грънбърг („Герои“, „Фелисити“, „Наричана още…“) и Кен Люн („Изгубени“). Грънбърг е приятел на Джей Джей от детинство и режисьорът му дава роли във всичките си филми, понякога дори най-незначителни. Тук обаче не е съвсем така.

10 любопитни факта за "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

10. Все още остават и много въпроси, които ще получат отговори едва през 2017 г. Тогава се очаква Епизод VIII с режисьор и сценарист Райън Джонсън („Looper: Убиец във времето“, „Тарикатите Блум“).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *