Гарантирането на личната сигурност, както и на безопасността на близки хора, са водещи приоритети за мнозина от нас. Всъщност, рядко се замисляме за тези неща, тъй като ситуациите, в които се налага да използваме средства за самозащита, все пак не са чести.

Ако изобщо липсват такива моменти – още по-добре. Но никой не е застрахован, затова в следващите редове ще обърнем внимание на десетте най-подходящи оръжия за самоотбрана, които са достъпни на практика за всеки и които могат да се пренасят сравнително лесно (почти) навсякъде.

1. Лютив спрей

Безспорно това е едно от най-ефективните и достъпни средства за лична защита. Лютивият спрей е познат от десетилетия като едно от най-използваните оръжия за самоотбрана при директна физическа агресия.


Всеки нападател в радиус до два, понякога дори три метра, може да бъде обезвреден за секунди с едно движение. Спреят освен това е компактен и се побира както в джоб на връхна дреха, така и в чанта за всекидневна употреба (раница, дамска чанта, “диагоналка” и т.н.). И не на последно място – това средство е сред най-евтините варианти за самозащита.

10-те най-подходящи оръжия за самозащита

2. Палка

При споменатите по-горе примери става дума за средства за защита с нервнопаралитичен характер без използване на физическа сила от страна на отбраняващия се. И все пак оръжията, с които агресорът може да бъде спрян и обезвреден с ответен удар, са доста повече. Класически пример е добре познатата палка.

Нанасянето на болезнен удар срещу нападателя често е напълно достатъчно. Ако ви притеснява дали палката е достатъчно компактна за носене, то има и много ефективни телескопични варианти. Оръжието за самозащита при някои модели може да достигне повече от 1 м в максимално разтегната позиция. Когато е събрана, палката обикновено има размери в диапазона 20-30 см.

3. Тонфа

Това още един вид палка, като основната разлика е захватът. Тонфата е оръжие за самоотбрана с монтирана перпендикулярна ръкохватка, което го прави по-удобно и ефективно в някои ситуации. От друга страна, това средство за лична защита не е толкова комфортно за пренасяне. Тонфата се използва от полицейските сили при безредици.


4. Електрошок

Още едно оръжие за лична отбрана, което действа много бързо срещу нападатели. Компактно и същевременно с това много ефективно решение при физическа конфронтация, когато сме застрашени или пък са заплашени наши близки или хора в близкото обкръжение.

Електрическият шок моментално спира агресора, който и след това остава неспособен на повторна атака за известно време – достатъчно, за да се напусне мястото на конфронтация или да се извикат на помощ органите на реда. Ефектът на приложения към нападателя електрически удар все пак не може да бъде смъртоносен в стандартния случай.

5. Тейзър

Това устройство действа също на принципа на електрошока, но все пак се различава като външен вид и отчасти като функции. Най-често срещаната форма на тейзър е тази на пистолет, който обаче не стреля, а излъчва електромагнитни импулси.

6. Нунджако

Едно от любимите оръжия от филмите за бойни изкуства, легендарното нунджако, има приложение и в самоотбраната. Двете палки, свързани с верига, осигуряват ефективно средство за отпор срещу физическа агресия. Същевременно стандартното нунджако е достатъчно компактно и удобно за пренасяне.

7. Метално топче

Звучи като игра, но всъщност става въпрос за напълно реално средство за самоотбрана. Металното топче Umarex е вплетено в паракорд и има връзка от 20-30 см, което позволява да се надене на китката и да се носи удобно, но и да се използва незабавно при необходимост. Завидно просто и ефективно решение в много ситуации.


8. Тактическа химикалка

Тук не става дума само за средство за писане, макар че може да се използва и с тази цел. Тактическата химикалка не буди подозрение при проверки, при които например се отнемат ножове и други хладни оръжия.

Може да се употребява както за нанасяне на удари срещу нападател, така и за чупене или рязане на стъкло. А цената е повече от добра за този отбранителен уред, който се нарича още куботан по името на древното японско средство за самоотбрана.

9. Кучегон

В много случаи е необходимо защита не от нападатели от човешкия вид, а от агресивни кучета. Отблъскването на опасни песове може да се постигне и без употребата на груба сила. Напротив – кучегоните са устройства, които излъчват ултразвук с доста голяма сила на звука (понякога над 130 децибела), за да прогонят потенциални четириноги неприятели. Същевременно тези устройства по същество не са вредни за хора, но не нанасят щети и на кучетата, освен неприятното усещане, което възпрепятства тяхната агресия.

10-те най-подходящи оръжия за самозащита

10. Газов пистолет

Завършваме с този вид огнестрелно оръжие, за употребата на което не се изисква разрешително. Газовият пистолет е сред най-сигурните средства за самозащита, като отблъсква решаващо нападателя, без да представлява смъртоносна заплаха, въпреки че понякога пораженията могат да са сериозни. Така че трябва да се внимава и с този вид оръжие.

Както вероятно забелязвате, изброихме средства за самозащита, за които не се изисква разрешително. Не е необходим и курс, за да бъде позволена употребата им, както е при пистолетите и други огнестрелни оръжия.

Мнозина биха се запитали: “Защо не са включени опции като нож или бокс?” Нашата селекция се спира върху оръжия за самозащита, които не са опасни за живота на противника в стандартния случай. Хладното оръжие също може да се използва за лична защита, но съществува риск за фатално нараняване както на противника, така и на човека, който борави с него.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.