Щом лятото се настани по географските ни ширини и слънцето докара температури от над 30 градуса, търговците на сладолед стават едно от най-добрите приятели на всички, зажаднели за мъничко прохлада.

Шоколадов, ванилов или плодов, във вид на замразен йогурт или ледено сорбе – всеки има собствено предпочитание и любим вкус, на които трудно би могъл да устои.

Дни преди да посрещнем астрономическото лято, ви предлагаме любопитен списък с 10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа.

1. Сладоледът в древността

Китайските управници създавали огромни ями за съхранение на лед като се смята, че били особено пристрастени към ароматизирания. В Европа римските императори разполагали с бързи бегачи, които им носели сняг и лед от Апенините. Те смесвали леда с плодове, мед или розова вода, което не се различава много от някои видове съвременен сладолед.

2. Вафлените фунийки

10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа

В музея за съвременно изкуство в Ню Йорк има колекция от фунийки за сладолед от Итало Марчиони от 1896 г. През 1902 г. в Манчестър (Англия), Антонио Валвона получил първия известен патент за машина, която може да произвежда вафлени фунийки за сладолед.

3. Градът на сладоледа

Първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед, бил Париж. През 1676 г. 250 парижки сладкари създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвянето му все още била държавна тайна. През 1686 г. италианецът Франческо Прокопио открил в Париж първото кафе-сладолед „Прокоп”, където се отбивали Волтер, Анатол Франс, Дидро, Бомарше, Балзак, Верлен, Русо, Наполеон и Бенджамин Франклин.


4. Първата машина за сладолед

10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа

Нанси Джонсън изобретила машината за правене на сладолед през далечната 1843 г. Тя била управлявана ръчно с манивела, която задвижвала производството на сладоледа.

5. Първата сладоледена готварска книга

Първата готварска книга с рецепти за сладолед била издадена през 18 век. Един екземпляр от книгата е запазен и до днес и в него могат да се намерят много интересни рецепти като: сладолед с каймак отгоре, а вътре с добавена канела, ванилия и вишнев ликьор; сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини. Всъщност книгата си е сериозен научен труд и в нея има теологически и философски обяснения за явлението замръзване на водата.

6. Първата ледена близалка

10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа

Първата ледена близалка е патентована в САЩ през 1923 г. Тя е изобретена от производителя на лимонада Франк Еперсън, който твърди, че открил идеята съвсем случайно още през 1905 г., оставяйки лъжица в чаша с лимонада. През нощта лимонадата замръзнала и така се появила първата ледена близалка. На 9 октомври 1923 г. приятелят на Еперсън – Хари Буст, регистрира патент за ванилов сладолед на клечка с покритие от шоколад – днешното Ескимо.

7. Бумът на сладоледа

Пухкавия и мек сладолед бележи своя бум през 70-те и 80-те години на миналия век. Този вид сладолед първоначално имал проблеми с хигиената при създаването си, тъй като много хора се разболявали, след като го консумирали. Причината за това била, че една от съставките му била сурови яйца. Днес пухкавият и мек сладолед не се прави със сурови яйца, а се използва пастьоризиран заместител на прах, вместо тях.


8. Първият замразен сладолед

10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа

Бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър е била част от екип разработчици, които изобретили нов метод за съхранение на сладолед, като развили и идеята за първия замразен сладолед.

9. Сладоледени рекорди

В скандинавските страни Финландия, Швеция и Норвегия пресмятат, че консумацията на сладолед годишно е над 12 литра на глава от населението. За сравнение в Италия, родното място на най-добрия съвременен сладолед, годишното потребление на човек е около 5,5 литра.

10. Денят на сладоледа

10 малко известни, но супер интересни факта за сладоледа

В САЩ има специален ден (23 юли), на който всяка година се отбелязва Денят на ваниловия сладолед – National Vanilla Ice Day.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *