10 от най-скандалните паметници в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Самуил, който да свети, да не свети, да не бъде като Дарт Вейдър, или пък да е преместен някъде другаде. Дискусиите около монумента на българския владетел бяха предвидими и очаквано разделиха обичащият разделите български народ, пише standartnews.com. И то в седмица, когато се случи друг идеален повод за разпра – „Време разделно“ бе обявен за любимия филм на българите в анкетата на БНТ. Нашенските махленски скандали са почти задължителни, но има още нещо сигурно – че изобщо не са прецедент.

Караниците около важни монументи са задължителна част от онова, което се нарича обществен живот. Няма и как иначе: представите, травмите и въображението за страната, в която живееш, са различни при всеки човек и единодушието особено по тези въпроси е невъзможно. Тук ще стане дума именно за паметници от такъв тип. Монументи, които са провокирали ожесточени дискусии и все още го правят. Ето кои са те.

10 от най-скандалните паметници в света

1. Айфеловата кула, Франция

Това че 7 милиона души годишно посещават Айфеловата кула и кажи-речи всеки втори домашен хладилник разполага с магнитче с лика ѝ, не значи, че емблемата на Франция винаги е била обичана. Особено в края 19-ти век, когато е построена. Французите от най-близките сгради протестирали особено много, понеже смятали, че кулата ще привлича светкавици, които ще се стоварят върху техните домове. Наложило се самият Густав Айфел да ги успокоява, че това е невъзможно да се случи. Въпреки това страхът останал с години. „Слонът“ и „жирафът“ – така наричали местните издигащата се пред очите им постройка.

А още когато Айфел обявява грандиозния си проект, голям брой френски интелектуалци въстават срещу идеята и са открито враждебно настроени. Сред тях са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син и Шарл Гарние, като най-известен с неприязънта си и до днес е Мопасан. Живописният цитат, с който той напада Айфел е истински образец за литературно майсторство:

„Кулата е като висока и мършава пирамида от железни стълби с по-скоро тромав и гигантски скелет, чиято основа сякаш е направена, за да носи ужасен паметник на Циклоп, а оттам се проточва в смешен и тънък профил на заводски комин“, гласи позицията на автора на „Бел Ами“.

Когато обаче кулата става готова, Мопасан започва редовно да обядва в ресторанта на първия етаж. На подмятанията защо го прави, при положение, че не му харесвала, той отвръща:

„Това е единственото място в целия огромен Париж, откъдето тя не може да се види“.

2. Петър I, Москва

Едно от най-грандоманските произведения на изкуството. 98-метровата скулптура в река Москва буди спорове от 1997 насам. Още тогава 70 % от столичаните обявяват, че не харесват колоса, изработен от грузинския скулптор Зураб Церетели. Той бе обвиняван, че просто е преработил злополучната статуя на 90 метровия Колумб, която се опита да подари на Ню Йорк по случай 500-годишнината от откриването на Америка, но срещна отказа на янките. Другата голяма въпросителна е защо мегаломанския паметник е в Москва, а не в Санкт Петербург.

3. На Съветската армия, България

10 от най-скандалните паметници в светаБоядисването на паметникът на Съветската армия преди години като бригада от измислени герои предвождани от Супермен ни гарантира място в световните хроники. Почти всяка компилация на най-оспорваните паметници в света включва и челният сблъсък, който арт премяната на войниците предизвика в България.

„Травматичното минало на бившата социалистическа държава бе взривено от авангардният жест. Оттогава паметникът на Съветската армия се превърна в точка на нажежени дискусии и поляризирани мнения в страната“, гласят най-често експозетата за монумента, който от тогава почти не е виждал бял ден без да поеме боя от различни графитаджии.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари