Евтини самолетни билети

Напоследък обръщаме все по-сериозно внимание на здравето си и често се заглеждаме какво е съдържанието на закупените от нас хранителни продукти. Глутенът стана често срещан фактор при избора на различни житни култури и тестени изделия.

Запитваме ли се обаче какво представлява глутенът? Той е една от съставките в житните култури като жито, ръж и ечемик. Има го също в макароните, кексовете и зърнените закуски. Глутенът намира приложение също в соевия сос, лютеницата, кетчупа, в някои медикаменти и дори в козметиката.

Днес ви представяме 10 любопитни факти за глутена, които може би не знаете.


1. Лепило

В превод от латински думата „глутен“ означава „лепило“ и целта му е точно такава – да слепва и да сгъстява. Той е смес от протеини и въглехидрати, която прави брашното еластично и при взаимодействието му с маята омесеното тестото става бухнало и пухкаво.

2. Глутенът и храносмилането

Глутенът е труден за храносмилане и е нужна много стомашна киселина, за да бъде преработен. Ако стомахът ни не е силен, по-голямата част от глутена се отправя към тънките черва несмлян, а това дразни стените им. Един на 100 човека е алергичен към една от съставките на глутена – глиадин. Това е вродена предразположеност и се проявява при определени условия.


3. Можем да го видим

Ако извършим прост експеримент, можем да видим глутена с невъоръжено око. Първо трябва да смесим брашно и вода и да направим малка топка тесто. След това за няколко минути задържаме тестото в ръката си под течаща вода. Скоро в ръката ни ще остане нещо напомнящо на лепкава дъвка. И ето, пред очите ни – глутен.

4. Най-голямо съдържание на глутен

Най-голямо съдържание на глутен има в хляба. Други храни, които са с голямо съдържание на глутен, са обработени продукти като колбаси, полуфабрикати, сладолед и някои сосове. Често глутенът присъства на етикетите под различни имена – малтодекстрин, хидролизиран протеин, екстракт от дрожди и карамелен цвят. Добре е да не забравяме да четем съдържанието на продуктите, които купуваме.

10 любопитни факта за глутена

5. Глутенът и мястото му в козметиката

Храната не е единственото място, в което присъства глутен. Той се среща и в червила и балсами за устни, както и в продуктите за грижа за косата. Освен това можем да го срещнем в някои витаминни добавки, които се продават в аптеките.

6. За вредите, които причинява

Глутенът може да се окаже доста вреден за цялото тяло. Прекалената му консумация може да доведе до автоимунни заболявания като диабет тип 1. Освен това след множество проучвания е установено, че глутенът е силно свързан с рака. Той не го причинява пряко, но подтиква развитието на раковите клетки.


7. Консумацията на глутен преди и сега

В храната ни днес присъства 40 пъти повече глутен от тази, която са консумирали нашите предци. Една от причините за този скок са генните експерименти. Друга причина е, че в диетата на хората преди са присъствали повече дивеч, корени и плодове.

8. Ядем твърде много глутен

Средно за една година изяждаме около 65 килограма пшеница, а това означава твърде много глутен. Със съдържание 40% на глутен в продуктите това си е огромно количество, което освен че не ни носи ползи, може и да ни навреди.

10 любопитни факта за глутена

9. Зависимост към глутена

Действието на глутена може да се сравни с опиати и дори да предизвика зависимост. Когато преживяваме наслада при похапването на поничка или вафла, това е истинска физиологична зависимост, която е породена от вредните навици на мозъка.

10. По-малко глутен

След всички тези факти за глутена и вредата, която може да ни донесе можем да опитаме да ограничим приема му за известно време – например за седмица, две и по този начин да пречистим организма си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.