Евтини самолетни билети

Пловдив е най-старият град в Европа и е шестият най-стар град в света. Неговото селище е основано преди около 8000 години.

През 46 г. римляните завладяват Тракия и наричат града Тримонциум, което означава трихълмие. Те разширили и укрепили града, построили голяма крепост, водопровод, амфитеатър и множество бани. Градът по онова време даже сякъл свои монети.

Представяме ви няколко любопитни факта за града под тепетата.


1. Пловдив е присъединен към България за първи път от хан Крум през 812 година. При царуването на цар Симеон пък градът е трайно присъединен към България.

2. През 1887 година Пловдив е най-големият град в България с население от 33 032 жители, следван от София, Русе и Варна.

3. По време на Турското робство Пловдив е главен културен, търговски, военен и административен център на Тракия. Градът е заселван с гърци, за да се отслаби българското население там. През 17-18 век българите в града отново се увеличават, заради преселението на много хора от Средногорието.

4. Часовниковата кула, издигната през XVI век е забележителен паметник от периода на Османското робство. Смята се за една от най-старите часовникови кули в Източна Европа и за първия градски часовник в Османската империя.

5. Днешната Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив е първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров.

6. В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Данов. Там през 1855 година е основано първото издателство в България.

7. Първата електрифицирана жп линия в България е между София и Пловдив и е открита за експлоатация през 1963 г.

8. Античният римски театър в Пловдив е един от най-добре запазените антични театри в света.

9. В Пловдив се произвеждат автомобилите Булгаррено и Булгаралпин през 60-те години на 20 век.

10. Пловдив е името на връх в планината Тангра на остров Ливингстън, Западна Антарктика. 3860 Пловдив пък е името на малка планета в Слънчевата система, открита през 1986 година.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.