Българите посрещат 2018 година с исторически рекорд по оптимизъм. 55 на сто от хората у нас очакват следващата година да е по-добра, а едва 9% смятат, че ще е по-лоша, показват резултатите от социологическо проучване. Според същото проучване за 26% от българите изтичащата година е била по-добра, за 17% – по-лоша, а за 57% – същата.

На какво се дължи този здравословен оптимизъм? Вероятно на решението през 2018 година да има повече пари за майките, безработните, пенсионерите и хората на минимална заплата.

Не искам да попарвам вярата за по-добри дни, но щом говорим за пари няма как да не споменем, че от догодина се намаляват парите за болнични, в половин България цената на водата ще поскъпне, ще поскъпнат и цигарите.

Всъщност, ето 10 от най-важните за живота ни промени, които влизат в сила през 2018 година.

1. От 1 януари 2018 година се въвеждат тримесечни винетки за леките автомобили. Те ще струват 54 лева или 28 евро. Еднодневната винетка за пътните превозни средства над 3,5 тона пък се вдига на 23 лева.

2. От началото на годината минималната заплата се увеличава с 10.9% до 510 лева месечно.

3. Увеличават се две плащания, които в последните години бяха замразени. Минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева, а майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лева и става 380 лева на месец.

4. Ако излизате в болничен, имайте предвид, че от 2018 година плащането през първите дни от болничния ще е 50%, а не 70% от възнаграждението, както беше досега.

5. От 2018 г. цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще зависи от нарушенията на шофьора – по-малко за шофьорите със и повече за шофьорите без нарушения.

6. През юли 2018-а всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8 на сто. Така минималната ще стане близо 208 лева, но таванът на пенсиите остава 910 лева.

7. Цената на водата поскъпва от 1 януари в 14 области на България. Най-драстично ще е поскъпването в Ямбол – с 20% до 2.78 лева за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лева. В София водата поскъпва с 9.5% до 2.36 лева за куб.м.

8. Ако през следващото лято възнамерявате да се насладите на яркото гръцко слънце, имайте предвид, че от следващата година всички хотели в Гърция ще въведат задължителна общинска такса за престоя на почиващите в страната. Тя ще се заплаща лично от туристите на място в хотела и ще засегне както организираните пътуващи, така и тези, които посещават гръцките забележителности със собствен транспорт. Таксата за 4 звезден хотел ще 3 евро на стая за нощувка.

9. През 2018 година очакваме да отпаднат таксите за роуминг за страните от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Сърбия и Черна гора. Така, най-сетне, ще кажем „Сбогом“ на разговорите по 6-7 лева на минута и още по-скъп интернет с тези държави.

10. Заради нови акцизни ставки, кутия от по-евтините цигари се очаква да поскъпне с около 15 ст. По-скъпите, предимно вносни цигари, пък обратно – дори може да поевтинеят. По-скъпо удоволствие ще бъде и пушенето на наргиле, тъй като от догодина се въвежда акциз и за него.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *