От наскоро излязъл доклад на Европейската комисия, най-чистата вода за къпане е в Люксембург, където сто процента от нея е здравословна. След него се нареждат Кипър, Малта и Гърция. На последно място е Румъния, а у нас 90 процента от плажовете са с отлично или задоволително качество и водата не е опасна за здравето на къпещите се. Класацията е направена след като са взети проби от повече от 21 000 водоема, използвани за къпане.

Повечето наши сънародници ще почиват това лято в южната ни съседка. Гръцките хотелиери очакват между 25 и 27 милиона туристи в страната, което е малко повече от миналата година. Заради евентуална нова вълна мигранти обаче, островите в североизточната част на Егейско море може да посрещнат по-малко туристи.

Да се избере най-добрият плаж в Гърция е доста трудно начинание. Критериите могат да бъдат доста различни: плажът да бъде добър за плуване или гмуркане, за купон, подходящ за семейства с деца и т.н.

Лятото е вече тук, сезонът на ваканциите – открит, време е да скочите във водата, за да се разхладите. А най-приятни са плажовете с кристално чисти води.

Подбрахме 10 от най-добрите такива в съседна Гърция, където ще можете да поплувате с удоволствие.

1. Плажът Елафониси
Крит

Елафониси, наричан още Елафонисос, е нещо като остров или полуостров на югозападното крайбрежие на Крит. Пясъчната ивица е изключително светла и с розов нюанс, водите – прозрачни. Плажът е перфектна дестинация по всяко време на годината.

2. Плажът Саракинико
Милос

10 плажа в Гърция с кристално чисти води

Саракинико е най-известният плаж на Милос, рекламиран във всички туристически брошури и рекламни каталози за острова. Популярен е също и като „лунния плаж“, защото пейзажът му прилича на сцена от извънземно място – пясъкът е заменен от специфични меки скали с искрящ бял цвят. Самият „плаж“ представлява тесен канал, врязан в скалите. Малкото парче пясък пред канала не е достатъчно за посетителите. Затова много то тях слагат кърпите си директно върху скалите, които са учудващо лесни за ходене и катерене, въпреки че изглеждат гладки и хлъзгави.


3. Плажът Стафилос
Скопелос

10 плажа в Гърция с кристално чисти води

Скопелос доби популярност покрай заснемането на филма „Мама Миа!”, въпреки това може да се каже, че е относително спокойно място. Островът е истински рай за плуване със своите златисти плажове и закътани заливи, скрити по скалистите брегове. До Стафилос се стига по стръмна пътека, дълга около 400 м. Плажът е тесен, смесица от чакъл и едър пясък. Снабден е с чадъри и шезлонги, които се отдават срещу заплащане.

4. Плажът Кукунариес
Скиатос

10 плажа в Гърция с кристално чисти води

Скиатос е популярен като Егейският остров с повече от 60 плажа, повечето от които пясъчни. През лятото островът е доста оживен, а в основният град кипи бурен нощен живот. Плажът Кукунариес е с дължина повече от километър, със златист, фин пясък. Лагуната е обградена от горичка с пинии. Кукинариес е популярна дестинация, оживена през летния сезон.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

5. Плажът „Антъни Куин”
Родос

10 плажа в Гърция с кристално чисти води

Това е един от най-красивите плажове на остров Родос. Плажът става популярен след заснемането на филма „Оръжията на Навароне“ през 1961 г. Той печели името си, не само заради участието на известния актьор в лентата, но и защото Антъни Куин иска да го купи по време на снимките. Тъмно зеленият цвят на водата се дължи на зелената растителност на околностите на плажа. Подходящ е за плуване и гмуркане. Пясъкът е едър и чакълест. На „Антъни Куин” се отдават чадъри и шезлонги.

6. Плажът Матала
Крит

Според гръцката митология, тук Зевс е плувал във водата, преобразен като бик и носещ Европа на гърба си. Плажът е известен с името Матала от 1960 година, когато там ходели основно хипита, за да прекарат свободното си време в скалните пещери над плажа. Днес това е популярна туристическа дестинация, която предлага по нещо за всеки. Дължината на ивицата е 250 м., с фин златист пясък. Плажът е носител на син флаг за екологичност.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

7. Плажът Балос
Крит

10 плажа в Гърция с кристално чисти води

Това със сигурност е едно от най-красивите места по гръцкото крайбрежие – природният резерват „Залив Балос“ се намира в източната част на остров Крит, близо до Хания. Макар че през лятото е пълно с туристи, тук се срещат редки местни растителни видове, които другаде са отстъпили място на хотелски комплекси. Плажът има мек златист и фин пясък и екзотична гледка.

8. Плажът Порто Кацики
Лефкада

Той се намира на 35 км от град Лефкада, близо до селцето Атани. Със сигурност това е един от най-добрите европейски плажове. Най-доброто време да го посетите е през юни или началото на юли, сутрин или след 18:00 часа. До към 11:00 часа плажът е в сянка, следобед вълните настъпват към него и той става наполовина по-малък. Поради това, че е топ туристическа дестинация на Порто Кацики често има твърде много посетители.


9. Плажът Валтос
Парга

10 плажа в Гърция с кристално чисти водиПарга е малко градче в област Епир в северозападна Гърция. Той е основан на Йонийско море и се намира между градовете Игуменица и Превеза. Това е курорт, известен със своите гледки, с красивите си плажове и романтичните си ресторанти на хълма. Плажът е дълъг повече от 1 км и е добре организиран с плажни съоръжения, водни спортове и много бийч барове. Пясъкът е едър и примесен с малки камъчета около брега.

10. Плажът Кира Панагия
Карпатос

10 плажа в Гърция с кристално чисти водиКарпатос се намира между Родос и Крит и има дълга и тясна форма. Плажът Кира Панагия се намира в малък залив, непосредствено след гората и има смес от пясък и дебни камъчета и кристално чисти води. Плуването в залива на фона на планината е невероятно изживяване, според рекламните брошури. Намира се на 14 км. от главния град на Карпатос и е достъпен с кола. Снабден е с отдаващи срещу заплащане чадъри и шезлонги.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *