Не е нужно да си HR с голям опит за да „отсееш житото от плявата“, ако си търсиш нова работа. Достатъчно е около месец преди да напуснеш от настоящата фирма, да следиш какво се случва в сайтовете за обяви за работа. А у нас той, основно е един. Оттам нататък всичко ти се изяснява и знаеш къде има смисъл да кандидатстваш и къде – не.

Естествено, необходимо е да знаеш и какво точно търсиш, за да можеш да го намериш. Спешно или не търсенето и намирането на работа, по всеобщо мнение, в момента у нас е трудна задача. Оказва се, че дори реномирани компании, които би трябвало да вдъхват респект, се задоволяват да бъдат посредствени, предлагайки ниско възнаграждение.

Без да влизаме по-навътре по темите защо и как, ето и 10 ценни съвета, почерпени от нашия опит, които трябва да имате предвид търсейки си работа у нас.


1. Не кандидатствайте с едно и също мотивационно писмо. Не ползвайте готовите модели, а пишете свое собствено за всяка длъжност, за която кандидатствате. Освен това преглеждайте всеки път CV-то си и ако нужно го коригирайте.

2. Не кандидатствайте по обяви, които постоянно виждате. Ако наблюдавате обявите от известен период и виждате, че има такива, които постоянно се публикуват – не правете грешка да кандидатствате. Не, те не разширяват отделите си всяка седмица, а просто имат ОГРОМНО текучество. Което означава, че не са ОК.

3. Не кандидатствайте за длъжности, които смятате, че са ви под нивото. Освен ако не е много належащо да започнете работа. Условията и заплатата със сигурност няма да ви харесат и само ще си загубите времето. Да – няма срамна работа, но дори и да започнете, няма да издържите дълго там и ще трябва да търсите нещо ново.

4. Не кандидатствайте по обяви, в които „ви се карат“. Ако усетите някаква враждебност в обявата, дори и условията да ви се струват поносими – не кандидатствайте. Също така не приемайте предложения от хора, които на интервюто не ви допаднат. Запомнете, че интервюто е двустранен процес. Работодателят търси работници, вие търсите работа. Само ако си допаднете и условията ви устройват, приемайте.

10 ценни съвета за търсещите работа

5. Бъдете внимателни при кандидатстването през агенция. При кандидатстването по обява от агенция за подбор на персонал, имайте предвид, че дори там да ви одобрят от фирмата, която търси работници, могат да не ви харесат.

6. Не кандидатствайте по обяви, в които няма ясно посочен работодател и описание на длъжността. Освен това отбягвайте обяви, в които имат изисквания, които те самите не могат да покрият.

7. Не кандидатствайте по обяви, за които сте подходящ, но заплащането е смешно. Не позволявайте да се подиграват с труда ви.

8. Не кандидатствайте за позиции, за които нямате опит. За съжаление много трудно, дори невъзможно е да смените сектора, в който работите, защото въпреки добрия ви досегашен опит, който говори за човек с възможности, работодателите предпочитат да наемат човек с опит на длъжността, за която търсят работник и който да започне веднага да работи.

9. Не кандидатствайте по обяви, с прекалено надути заплати. Звучи нереалистично и в 99% от случаите не е истина. Ако сте наясно какви са заплатите в сектора, а в обявата предлагат двойно възнаграждение със сигурност има нещо нередно.
В повечето случаи се оказва, че тези пари евентуално могат да се достигнат над основната заплата с бонусна схема, а после – че заложените цели са плод на най-съкровени въжделения на работодателя и са непостижими.

10. Пишете си желаната заплата в CV-то. Ако смятате, че наистина сте добър специалист, то обявете цената си. Ако ви харесат, ще ви извикат на интервю и ще обсъдите желаната от вас сума. Ако не, то означава, че не могат да си ви позволят. Няма защо да преминавате през хиляди интервюта, за да разбере, че срещу вас стоят смешници.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *