Днес най-лицемерно ще ви проповядвам защо интернет е лош… По интернет!

За съжаление, сме ударили толкова дълбоко дъно в общуването помежду си, че няма как иначе тези факти и поуката от тях да достигнат до хората, които най-много имат нужда да ги чуят.

С това казано, нека започнем…


10. Оказва влияние върху решенията на работодатели

В днешно време работодателите разчитат силно на Facebook и Twitter за своите бекграунд чекове. От момента, в който вече сте си подали CV-то, можете да сте почти 100% сигурни, че профилите ви в социалните мрежи са прегледани от тях и тяхното решение е вече взето без дори да сте се видели лице в лице. Това би могло, разбира се, да подейства и във ваша полза, ако профилите ви са „чисти“. Шансовете ви обаче са по-скоро против вас, имайки предвид как повечето хора ползваме Facebook

10-те най-лоши аспекта на интернета

9. Разпространява грешна информация

Естествено, че с лесния достъп до големи количества информация, ще се появи и моментът, в който голяма част от тази информация ще се окаже грешна. За щастие обаче има и голямо поле за справка, ако човек е наистина решен да намери вярна информация, така че тази негативна черта в голяма степен се самоизключва… Предполагам. Всъщност, не знам вие как търсите информация? Google и първия линк, който изскочи?

  • Не, разбира се, че не… К‘во е т‘ва „Гooгле“ бе, бате?! Мини на Аск Убунту, живеем в 21-ви век, моля ти се!

8. Култивира negr@m07n057, Lol!

Няма как да не споменем и това. „Благодарение“ на чатруумовете, Skype, Messenger и Viber, ние тотално губим не просто пунктуационните си навици, изградени още в основното училище, не… Ние забравяме как се пишат думи! Смесете това с разговорната ни реч от ежедневието, която е пълна със стилистични несъответствия и граматически неточности, плюс така нареченият „чат език“, който умишлено иронизирах по-горе… Какво се получава?

10-те най-лоши аспекта на интернета

7. Поглъща личното време

А вие колко време прекарахте пред екрана на смартфона си днес? А пред компютъра или таблета миналия ден? А какво се каните да направите още от няколко дни насам?

  • Ъъм?

Да, така и предположих. Това ме води към следващото ми становище…


6. Причинява проблеми с концентрацията

Ако не можете да си спомните къде сте оставили ключовете си, които допреди малко са ви били в ръката, имате да „благодарите“ изцяло на интернет за това! Ако не можете да си спомните кой беше Проблем №8 в същия текст, който четете в момента, познайте какво? Имате да „благодарите“ изцяло на интернет за това!

Ако ви е трудно да запомняте собствените си планове за следващия ден и имате нужда от по три reminder-а за всеки един от тях… Вие си знаете. Освен ако не си знаете, защото дори не можахте да запомните крилатата фраза, която повтарям цял абзац… Докъде бях стигнал?

А, да…

5. Роден съм през 1995, в семейството на… Оф, не бе!
Интернет унищожава личното пространство

Ей, Зубъркър… А, така де, Зукърбърг! Четеш ли т’ва, а? Четеш ли го? Не е нужно да ми отговаряш, знам че виждаш средния пръст, който ти показвам през уебкамерата си, докато пиша! За съжаление, не си само ти, и не е само ш****ата ми камера! Благодарение на интернет, днес хората можем преспокойно да се шпионираме един друг, използвайки напълно законни средства.

Ако не друго, смартфоните ни постоянно ни издават къде се намираме със своята опция за автоматично регистриране. Впрочем, не знам дали знаете това, но те се регистрират дори тогава, когато тази опция е „изключена“. Мислите, че някой ще създаде технология с такива възможности и няма да се възползва от пълния ѝ потенциал ли? Жестоко се бъркате…

4. Причинява/ засилва хипохондрия

* За тези от вас, които не знаят, хипохондрия е психосоматично разстройство, което се характеризира с необоснована загриженост и дори маниакален страх за собственото здраве.

Някой Web MD ли спомена? Да, благодарение на този и куп други подобни сайтове, у хората с предразположеност към хипохондрия се наблюдават засилени стрес и тревоги по отношение на личното им здраве.

3. Причинява/ засилва сексуална неудовлетворимост във връзките

Както към много други неща, интернет предразполага и към сексуална неудовлетвореност в моногамните връзки…

  • Да, брат, за жалост, гаджето ти не е порнозвезда, така че няма да се навие да направи за теб всичко, което си свикнал да гледаш в разни сайтове… Порасни!

2. Причинява социално отдръпване/ апатия

Пробвали ли сте се наскоро да попитате случаен пътник в градския транспорт за часа?

  • Извинете, колко е часът?
  • Извинете, колко е…

Да, картинката е отчайваща. Човекът е забил лице в смартфона си, слушалките му са в ушите и изобщо не ви обръща внимание. В един момент, просто и вие ставате принудени да си извадите телефона, да бутнете едни слушалки и дотам с опитите ви за социален контакт…

10-те най-лоши аспекта на интернета

1. Пристрастява

Може да ви звучи като налудничава идея, но изслушайте ме… Принципът, по който се осъществява всяко пристрастяване, независимо към какво, е експлоатация на допаминната система. Всеки вид „наркотик“ кара допаминните ви жлези да отделят по-голямо количество от „хормона на щастието“, като с всяка следваща „доза“, те се подрегулират.

Това, от своя страна, кара вас да се нуждаете от по-чести и/ или по-големи дози, за да достигнете същото ниво на „щастие“, докато през останалото време сте още по-нещастни, отпаднали и немотивирани от обичайното.

  • Т’ва добре, ама к’во общо има то с интернет?

Стигаме и дотам. С нашето развитие като раса през вековете, ние сме „възпитали“ допаминната си система, да реагира и при научаване на нови неща – тоест, при усвояване на информация от мозъка. Както вече споменахме по-рано, интернет ни е бързият достъп до големи количества информация наведнъж… Усещате ли вече накъде бия? Но почакайте, проблемът не спира дотам.

С развитието ни като раса, също така сме „възпитали“ допаминната си система да реагира при изпитване на емпатия – тоест, социален контакт. Бързото и лесно свързване на много и различни хора в социалните мрежи успява да се погрижи за тази част от нещата…

  • И к’во? В крайна сметка става така, че сме щастливи само когато сме пред екран?! Т’ва ли ми казваш?

Горе-долу, да! Така че, с това казано, приберете смартфона си в джоба, изключете компютъра си и излезте навън, да си поиграете с другите дигитални деца, на които им е дошъл умът в главите…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.