Трапезата на Бъдни вечер е една от най-важните традиции в посрещането на празника Рождество. 24 декември е не само последният ден от великите пости, а навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което у нас се свързва с прераждането на цялата природа.
Затова ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Според църковния канон те задължително са постни, а броят им трябва да бъде нечетен – 7, 9 или 11.
Ако все пак се чудите кой вариант да изберете, имайте предвид, че, колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие си гарантирате за идващата година. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват – боб, жито, леща, ориз, булгур, пуканки, за да набъбва както тях богатството и плодородието.
За всички, които все още нямат никаква идея какво да приготвят на предстоящия празник, дни преди 24 декември ви представяме няколко доста апетитни предложения от кулинарния сайт © Вкуси ме. Ето 10 вкусни идеи за трапезата на Бъдни вечер.
1. Зрял фасул с кисело зеле в гърне
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г зрял боб
2 сухи червени чушки
2 червени чушки
2 моркова
2 глави кромид лук
2 с.л. червен пипер
400 г кисело зеле
черен пипер
сол
1 с.л. брашно
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. риган
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
2. Постни сарми от прясно зеле с жито и сушени домати
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
250 г грухана пшеница (жито)
1 малко бурканче сушени домати в зехтин
1 стрък праз лук
200 мл доматен сос
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
3. Зеленчуков гювеч „Jolie“
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 2 порции:
1 тиквичка
250 г гъби печурки (дребни)
1 морков
1/2 глава броколи
3 бр. различни видове пресни чушки
1 стрък праз лук
200 г домати на кубчета от консерва
2-3 стръкчета целина (листа и стебла)
джинджифил пресен – корен, колкото палец
1 връзка магданоз
3 с.л. зехтин
4 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
4. Праз с ориз на фурна
Рецепта на Златка Добрева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
1 стрък праз лук
1 чаша ориз
1 домат
морков
олио
магданоз
няколко маслини
по желание сурова чушка (може и печена)
5. Сушени чушки с боб и праз лук
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
100 г сушени чушки (около 15 бр в един пакет)
1 кг сварен боб
1 червена чушка (може и без нея)
1 морков
праз лук нарязан на кръгчета – пълна голяма чиния
1 глава кромид лук
3 с.л. домати от консерва на кубчета или млени
1/2 връзка магданоз
3 с.л. олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. червен пипер
6. Бобено вълшебство
Рецепта на Живко Константинов
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 ч.ч. белен боб
3-4 моркова
1 глава стар лук
2 люти чушлета
сол
червен пипер
риган
чубрица
целина
босилек
червен пипер
7. Соден хляб с чубрица
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. чубрица
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за поръсване
зехтин за намазване
8. Червен боб с кисело зеле
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
500 г червен боб сварен
1.5 кг кисело зеле
1 морков
1 червена чушка
2 глави кромид лук
3 с.л. млени домати от консерва
1/2 връзка магданоз
3-4 бр. дафинов лист
3 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
9. Яхния от праз и картофи
Рецепта на Катя Атанасова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
2 по-големи стръка праз
4-5 с.л. олио
3 картофа
150 г ориз
100 мл нарязани на ситно домати от консерва
магданоз
сол
червен пипер
10. Гемиста
Рецепта на Десислава Митева
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
8 домата
3-4 чушки
1 тиквичка
3 глави лук
4 скилидки чесън
9 с.л. зехтин
1 връзка магданоз
черен пипер
18-20 с.л. ориз
3-4 с.л. черни стафиди
1 ч.л. захар
сол