Едва ли на повечето от нас им е до смях предвид случващото се, но нека си припомним крилата фраза на Радой Ралин “Светът е оцелял, защото се е смял”. В такива тежки моменти не трябва да се изолираме от позитивното си настроение и чувството си за хумор, защото… какво друго ни остава?

Предлагаме ви да прочетете тази интересна статия, да пораздвижите мозъци и креативно да “преметнете” съизолантите си. Шегата с положителния тест за Ковид-19 не е сред най-уместните. Само споменаваме. И ви показваме как 10 страни празнуват Деня на шегата.

1. Франция

Във Франция наричат деня “Poisson d`avril” или “априлска риба”. Произхожда от времето на Карл IX, който през 1564 година издал кралски декрет, премествайки началото на годината от 1 януари на q април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април, за да спазят традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги. Обичаят продължава да се спазва и до днес.


2. Италия

В Италия е прието да се шегуват по всякакъв начин, дори и с непознати. Най-сполучливи са онези майтапи, когато участниците успеят незабелязано да залепят на гърба на обикновения минувач хартиена риба. Ако човекът не усети, че се опитват да го “хванат на въдицата”, цял ден е наричан “първоаприлска риба”.

Съществуват няколко версии за произхода на тази шега. Една от най-колоритните истории е свързана със спасяването на Папа Римски от св. Бертран Сен-Жение. Според легендата главата на Римокатолическата църква се задавил с рибена кост, но бързата намеса на Аквилейския патриарх го е измъкнала от сигурна смърт. Затова и на този ден се избягват рибните деликатеси.

3. Англия

В Англия от полунощ до 12 часа на обяд на първи април всеки може да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещат с весел смях и викове: “Априлски глупак!”


4. Шотландия

В Шотландия първи април се нарича “Ден за лов на кукувици”, тъй като там птицата е символ на глупостта. Триумфът на шегите се празнува два дни, като вторият е посветен на “задните” части на тялото и по гърбовете на хората се закачат иронични надписи.

5. Германия

В Германия и Австрия смятат първи април за нещастен ден, а хората, родени на този ден, за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда и именно на първи април Сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват невъзможни задачи, като да купят от магазина мляко от пиле.

10 страни, които празнуват Деня на шегата

6. Индия

В Индия денят на шегата се среща под името “Holi” и се пада на 31 март. Традицията повелява на този ден индийците да си правят шеги и майтапи един на друг. На първи април се отбелязва Денят на богинята Сита. Освен всенародни веселби, в страната е прието на тази дата да се играят комедийни представления, а присъстващите и актьорите да се посипват с цветни бои.

7. Полша

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.


8. Финландия

Във Финландия “Денят на шегата и лъжата” е сравнително нов обичай. Произлиза от градовете, но се е разпространил и сред селяните, които му придали допълнителни краски чрез самобитния си хумор. Там пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор.

9. Перу

В повечето страни от Латинска Америка, Денят на шегата се празнува на 28 декември. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден, по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

10. Иран

Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на първи или втори април. Празникът се нарича “Сиздах Бедар” или “Празник на природата”, който се е празнувал още през 536 година преди новата ера.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *