Отново настъпи времето, в което поредният завършващ випуск облече красивите си дрехи, обърна гръб на мъчителното училище и впери поглед в дългоочакваното бъдеще.

Много кандидат-студенти до последния миг са терзани от въпроса „Каква специалност да запиша?“. И докато голяма част от младежите се насочват към добре познатите професии като лекар, програмист или юрист, има такива, които желаят развитие в някоя по-необичайна сфера.

Не се притеснявайте – ние, като едни добри феи-кръстници, ще ви покажем 10 интересни, но подценявани, университетски специалности, в които е много възможно да се влюбите.


1. Китаистика/Японистика

10 подценявани университетски специалности

Обичате ли езиците? А източната култура? Е, това са вашите специалности. Все още екзотични за българското образование, Китаистиката/Японистиката предоставят не само задълбочено изучаване на азиатската култура, но и страхотна реализация. Все пак колко човека около вас говорят японски?

2. Анимационно кино

10 подценявани университетски специалности

Някога чудили ли сте се как оживяват картините в детските анимации? Представяли ли сте си ваши рисунки да се превърнат в хитов анимационен филм? Ако отговорихте с „да“, може би е време да обърнете внимание на специалността Анимационно кино.

3. Книгоиздаване

Книго-какво?“ ще е най-често срещаният въпрос, ако споменете на някого, че искате да учите тази специалност. Не, няма да ставате библиотекари. Курсът по Книгоиздаване ще ви впусне в дебрите на издателския бизнес. От създаването на книжното тяло до рекламата и продажбата му. Ако за вас книгите са религия, това е вашият избор.


4. Микробиология

И докато много хора се насочват към Медицина и Фармация, прекрасната специалност Микробиология остава на заден план. Тя изучава вирусите, инфекциите, бактериите. Завършилите могат да работят в лаборатории, институти и болници. Каква по-актуална специалност от тази?

5. Изкуствознание и артмениджмънт

Хора на изкуството – това е за вас! Тази специалност ще разгърне познанията ви в областта на изкуството, ще ви срещне с много творци и ще ви даде възможността да бъдете изкуствовед.

6. Египтология

Ако сте гледали „Мумията“ над 10 пъти, замислете се дали във вас не се крие египтолог. Фараони, богатства, пирамиди и загадки за разрешаване – звучи като сюжет на филм, но е реална специалност. Е, ще трябва да почетете доста история, но това не би спряло един истински откривател.

7. Електротехника

Може би името ви звучи скучно, но електричеството е в основата на света. За съжаление България отчита недостиг на електротехници, така че, ако изберете тази специалност, работата ви е гарантирана. Пък и всеки става софтуерен инженер – бъди различен (и полезен)!


8. Фотография

10 подценявани университетски специалности

В ерата на Инстаграм, всеки стана фотограф. Но истински добрите фотографи всъщност са малко. Ако винаги си обичал да стоиш зад обектива, какво по-хубаво от това да превърнеш хобито в професия? Научи тънкостите на фотоизображението, хвани апарата и запиши Фотография! Щрак!

9. Астрофизика

10 подценявани университетски специалности

Нали познаваш онова прелестно чувство, когато впериш поглед в нощното небе и се зачудиш колко звезди има? Ако ходенето на планетариум ти е от любимите преживявания, а в библиотеката ти присъстват всички книги на Стивън Хокинг, ще се влюбиш в тази университетска специалност.

10. Хебраистика

10 подценявани университетски специалности

Тази историческа специалност изучава историята и философията на еврейското общество. Освен всичко това студентите, изучаващи Хебраистика, ще научат библейски и съвременен иврит. Еха!

Независимо дали ще учите нещо традиционно или нещо необичайно, вярвайте в себе си. На добър час!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.