На 29 април честваме Международния ден на балета. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 година на състояла се у нас сесия на ЮНЕСКО.

А датата съвсем не е случайна. Това е рождената дата на “бащата на балета” – Жан Жорж Новер. През 1759 година излизат неговите “Писма за танца и балетите” и с тях се поставя теоретичната основа на балета по начина, по който се танцува до днес.

На всички, свързали живота си с това неземно изкуство – честит празник! А за почитателите на балета – още любопитни факти ще намерите, ако продължите да четете.


1. Произходът на думата “балет” може да се търси в латинските думи “ballo” и “ballare”, които означават танцувам.

2. Счита се, че това танцово изкуство възниква през 1459 година на кралска сватба в Италия, като танцът е бил използван за представяне на поднесените блюда.

3. В началото повечето танцьори били мъже. Женските роли се играели от мъже с помощта на маски и перуки. Първата жена танцьорка се появява през 1681 година. Тя е известна като Мадмоазел Де Лафонтен и танцува в “Lully’s Le Triomphe de l’amour”. Тя продължава да бъде водещата балерина в повече от 18 други постановки в Парижката опера между 1681 и 1693 година, установявайки значението на жените в балета.

4. Въз основа на постиженията на балетното изкуство италианският танцьор и учител Карло Блазис разработва система за обучение, базирана на пет изходни позиции на краката. Блазис използва множество движения, заимствани от поколения артисти и хореографи от народни и придворни танци, от древното изкуство. По-късно тази система е наречена “класическа”.


5. За отговорна за появата на балетните палци се смята балерината Мари Талиони, която първа танцува на пръсти, изпълнявайки “La Sylphide”. Обувките на Талиони всъщност били меки пантофи с кожена подметка, плътно обхващащи крака. Талиони въвежда нова мода в облеклото и стилизирането на косата, които добиват популярност в цяла Европа.

6. През трийсетте години на XVIII век известната балерина Мари Камарго се престрашава да скъси полата си, така че да се виждат глезените ѝ. Освен това въвежда нова мода в прическите на танцьорите и започва да изпълнява по-сложни танцови съчетания, отказвайки се от обувките на висок ток.

7. Панделките на палците не са просто за красота. Всяка от 4-те им ленти е с дължина 50 сантиметра или общо 2 метра. Те са розови на цвят, сатенени или рипсени. Най-често се продават в комбинация с ластик.

Широкият ластик е на петата и обира луфта, който се получава при връзването на панделката. Панделките се омотават по специален начин, завързват се от вътрешната страна на глезена и крайчетата старателно се подпъхват, за да не стърчат.

10 любопитни факта за балета

8. Палците на професионалните балерини им служат твърде кратко време. В един танцов сезон, който обхваща няколко месеца, един танцьор може да износи до 120 чифта палци.

9. Балетната пачка също е основен балетен атрибут. Висококачествените пачки са изключително скъпи, но могат да се носят до 30 години. Горният слой на класическата пачка стои на известно разстояние от бедрото, а под него има повече от десет допълнителни слоя тюл, поддържани от метален обръч. Обикновено направата на една пачка може да отнеме до 120 часа.

10 любопитни факта за балета

10. В света на класическия балет се използва специална формула за изчисление на теглото на балерините. Идеалните килограми се получават, когато от височината на балерината извадите 122 сантиметра. Друго важно изискване е тялото на балерината да бъде пропорционално. Тя трябва да е слаба, да има дълга шия, къс торс, дълги крака и дълги ръце.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.