Преди няколко години Ватиканът спря от обращение 6000 монети, посветени на първата годишнина на папа Франциск начело на Римокатолическата църква заради неправилно изписване на името Исус. Вместо латинското Jesus на медала е написано Lesus. И въпреки грешката, 4 бройки са били продадени по невнимание, преди да бъдат спрени от обращение.

Италианският монетен двор изготви монетите в златен, сребърен и бронзов вариант. Изображенията на Христос от едната страна и лика на папа Франциск от другата са дело на художничката Марианджела Кришоти. Стойността на закупените 4 медала от спряната серия със сигурност ще се окаже много висока поради тяхната рядкост, коментират специалисти.

Наскоро онлайн изданието mental_floss подреди някои от най-скъпите грешки в историята. В статията авторите припомнят случката с името на една от най-прочутите компании в света – Google, което всъщност е резултат от правописна грешка.

Начинанието на Сергей Брин и Лари Пейдж трябвало да се казва Googol (числото с единица и сто нули), но от администрацията объркали изписването при регистрацията. И ако в случая говорим само за сгрешен правопис, то твърде често една сбъркана буква или цифра може да доведе и до чудовищни загуби. Ето 10 от най-скъпоструващите печатни грешки.

1. Липсващото тире на NASA

Обикновено пропуснатото тире просто създава неприятно впечатление. Но в случая с американската аерокосмическа агенция NASA то се оказва доста скъпа грешка. През 1962 г. апаратът „Mariner 1“ трябвало да прелети край Венера и да проучи втората планета от Слънчевата система. Но при изписването на програмния код за мисията някак било пропуснато едно тире. В резултат космическата сонда, струваща огромните за онова време 80 милиона долара, се взривява няколко минути след излитането.
Загуби: 80 млн. долара

2. Случаят с античната бира

Една пропусната буква „p“ вероятно е най-болезнената грешка в живота на търговец в eBay. Той пуснал на търг 150-годишна бира Allsopp’s Arctic Ale, но неволно я изписал като Allsop’s. Заради липсващото „p“ колекционерите изобщо не успяли да видят офертата му в търсачките и на търга участвали само двама души, които вдигнали цената от стартовите 299 до 304 долара. Седмица по-късно доволният купувач повторно предложил античната бира на търг, но този път с правилно изписване. Стотици се записали за участие в аукциона, накрая бутилката била продадена за 503 300 долара.
Загуби: 502 996 долара

3. Библията, която проповядва прелюбодействие

Дори Бог видимо не е застрахован срещу грешки от невнимание. През 1631 година лондонското издателство Baker неволно променя 10-те божи заповеди, защото пропуска едно „не“ в седмата – вместо „Не прелюбодействайте“ изписва заповедното „Прелюбодействайте“. Британският парламент ни най-малко не съзира комичния елемент и нарежда всички копия от книгата, прочула се като „Порочната Библия“, да бъдат унищожени. Издателството отнася и 3000 лири глоба – колосална сума за времето.
Загуби: 3000 лири (и вечно проклятие)


4. Расистката паста

При нормални обстоятелства чиния талиатели със сардини и прошуто би могла да засегне чувствата единствено на вегетарианец. Но заради нечие недоглеждане австралийското издание на „Библия на пастата“ от 2010 г. препоръчва ястието да се подправи със „сол и прясно настъргани черни хора“ (вместо черен пипер). Издателство Penguin бе принудено да унищожи целия тираж.
Загуби: 20 000 долара

5. Хуан Пабло Давила, който продава и купува

През 1994 г. онлайн търговията тепърва прохожда – за вечно съжаление на Хуан Пабло Давила. Служител на държавната медодобивна компания Codelco, Давила погрешка купува акциите, които всъщност е натоварен да продаде. После панически се опитва да оправи нещата, като купува и препродава огромни пакети акции. В края на деня щетите от намесата му надхвърлят 175 млн. долара. Давила е уволнен, а Codelco успява да покрие част от щетите ($25 млн.), като осъжда брокерите от Merill Lynch, задето му позволили да сключва неоторизирани сделки. От подвига на Давила в чилийския жаргон остава глаголът davilar – оплесквам нещо в грандиозни мащаби.
Загуби: 175 млн. долара

6. Продажбата на Mizuho Securities

През декември 2005 японската компания Mizuho Securities включва в портфолиото си компанията J-Com Co, като обявената стойност на една акция е 610 000 йени. Година по-късно обаче един борсов агент фатално разменя двете числа и всъщност пуска в продажба 610 000 акции на цена по 1 йена парчето. Въпреки отчаяните молби на компанията, борсата в Токио отказва да коригира проблема.
Загуби: 340 млн. долара

7. Подаръци за милиони

През 2007 автомобилен дилър от Розуел, Ню Мексико измислил хитър начин да стимулира закъсалия пазар. Той решил да разпрати по пощата 50 000 рекламни стикера на фирмата си, един от които носел награда от 1000 долара. Печатарите обаче се объркали и отпечатали 50 000 брошури, всяка от които обещавала печалба от 50 млн. долара. Разбира се, нещастният търговец нямало как да изплати подобни суми, но за компенсация предложил на всеки от получателите на стикера купон за пазаруване на стойност 5 долара.
Загуби: 250 000 долара


8. Урокът на отдела по образованието

Колкото и да сме свикнали с технологиите, понякога те действително повече пречат, отколкото помагат. Такъв е случаят с Уилям Томпсън, контрольор в кметството на Ню Йорк, който неволно добавил една буква, докато въвеждал данни в счетоводния софтуер. Тази уж невинна грешка довела до двойно увеличение на предвидените разходи за транспорт на отдела по образованието – от  1.4 милиона те станали 2.8 млн. долара
Загуби: 1.4 млн. долара

9. Сметките не са това, което трябваше да бъдат

Отделът по транспорт отново в Ню Йорк също неволно претърпя немалка загуба. За да информира пътниците за промяна в цената на предплатените карти от $ 4.50 на $ 5.00, служителите от отдела отпечатали 160 000 инфо карти и плакати. Проблемът? Заради печатна грешка на целия тираж било изписано, че „новата“ цена е… $ 4.50. Заради тези скромни 50 цента разлика, загубата за нюйоркския транспорт била половин милион долара.
Загуби: 500 000 долара

10. Твърде екзотичната ваканция

Преди време американска туристическа агенция решила да се включи в издание, подобно на популярните „жълти страници“, за да рекламира бизнеса си. В отпечатания каталог обаче вместо „екзотични пътешествия“ пишело „еротични“. Грешката предизвикала значителен интерес към компанията, но не точно от клиентите, към които тя била фокусирана. Издателят предложил компенсация от 230 долара (цената на рекламата), но туроператорът потърсил адвокат и в крайна сметка го осъдил за 10 млн. долара обезщетение.
Загуби: 10 млн. долара


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *