10 любопитни факта за празника Хелоуин

Началото на празника Хелоуин поставят келтите. В края на октомври те празнували тяхната Нова година, още наричана Самхейн. Келтите вярвали, че в нощта на Новата година мъртвите се връщат на земята и търсят в кой да се вселят, за да поживеят още малко. За да прогонят сенките им, келтите навличали животински кожи и боядисвали лицата си.

Колкото по-страшни изглеждали, толкова по-добре щели да уплашат духовете. И за да са убедени, че духовете няма да стигнат до тях, те им оставяли храна пред домовете си – да се нахранят, и доволни и щастливи, да отминат, без да влязат. Така било при келтите. Ето още 10 любопитни факта за празника Хелоуин.

1. Когато римляните се настанили по келтските земи, те донесли със себе си, традициите си. И така келтската Нова Година се преплела с римския празник Фералия, на който римляните почитали мъртвите, но и с друг римски празник, празнуван в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона, чийто символ е ябълката.

2. През 835 г. сл. Хр. папа Григорий ІV обявява 1 ноември за ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, но не само, а и на всички починали. наредили се един след друг празници и традиции. Традициите тогава така се смесили, че се получило нещото познато и до днес – празникът Хелоуин. Така и ябълките, и орехите, идващи от изобилието на Помона, и черните котки от магията на Самхейн, и привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии, и тиквения фенер на пияницата Джак, си намерили място в една обща традиция.

3. Името Halloween произхожда от католическия празник All Saint’s Day, Hallowmas или All Hallows’ Even (навечерието на Вси светии). Тъй като празникът се падал точно преди Деня на душите, двата празника се слели в един.


4. Легендата за Джак идва пак от келтите. Според тяхна стара легенда имало един мъж – ковачът Джак. Той бил пияница и скъперник, който 3 пъти успял да надхитри Дявола да не му вземе душата. Но накрая все пак Джак умрял, в Рая отказали го приемат заради грешния му живот. А, заради магариите си с Дявола, не можели да го вземат и в Ада. На прага на Ада царял непрогледен мрак… Отпратен и оттам, той се помолил на Дявола за огънче. Дяволът бръкнал в огъня на ада, дал на Джак един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джак изрязал средата на една ряпа, която носел със себе си и сложил там въгленчето от Ада. Така направил, за да не го духне вятърът. И с бавна крачка забродил по земята, очаквайки Страшния Съд и превръщайки се в символ на прокълнатата душа.

5. За да прогони духа на пияницата Джак и тези на другите духове, народът започнал да си прави фенери от ряпа. Тиквата се е появила едва след като празникът бил пренесен на американска територия и там тя бързо се превърнала в ключов момент от нощта на Вси Светии. Тиквените фенери до ден днешен носят името на Джак: Jack-o-lantern, а в тиквите се дълбае озъбеното лице на Джак. Свещта в тиквата му придава онази страшна краска, която е способна да уплаши и най-смелия в тъмното.

6. Ръка за ръка с тиквите, върви и обичаят trick-or-treat или почерпи, за не ти напокостя. Обикаляш съседите, маскиран в страшен костюм, и, обещавайки да се молиш за техните мъртви, измолваш храна и пари. Днес всичко изглежда много по-невинно. Децата са тези, които обикалят от къща в къща, и колекционират количества лакомства.

7. Православната вяра почита Вси Светии в началото на лятото. Първата неделя след Петдесетница. Църковният ни календар изобилства от дни, посветени на почит на мъртвите, така наречените Задушници. Те са по всяко време на годината. В началото на ноември е Архангеловата Задушница. В съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември, се отдава почит към паметта на мъртвите, и вечна признателност на всички, загинали за България. Обичаят повелява на Задушница да се посещават гробовете на починалите, да се преливат с вино, прекадяват с тамян и да се раздават така наречените раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино, кои каквото има. Освен на близките, се раздава и на непознати с думите: Бог да прости мъртвите души.


8. Има роден празник, аналог на Хелоуин – Кукерите – българските карнавални фигури. Това са мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други.

9. Американците отбелязват Хелоуин – празника на „нечистата сила“, в навечерието на деня на Вси светии, когато католическата църква почита починалите светци и мъченици. Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта.

10. В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *