Мечтите на много от нас са свързани с дълги пътувания до далечни, интересни и екзотични дестинации. Но какво ни спира? Точно така – парите.

Колкото и да ни се иска, няма как да зарежем скучната си работа, да стегнем куфарите и да се отправим на околосветско пътешествие. Или пък е възможно?

Днес ще ви дадем няколко идеи, които ще ви помогнат да осъществите плановете си – да пътувате и в същото време да припечелвате допълнително.


1. Учител по английски

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Учителите по английски език са много търсени, особено в Азия, Африка и Латинска Америка. За да започнете работа като преподавател обаче, ще трябва да имате педагогическо образование или поне да представите международен сертификат SAT, TOEFL, IELTS, GRE. Заплатата си заслужава – около 36 000 долара годишно в Япония и 45 000 долара на година в Обединените арабски емирства. Приходи, които определено ще ви позволят по-дълъг престой в мечтаната държава.

2. Работа на круизен кораб

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Работата на круизен кораб или частна яхта е добър вариант хем да припечелвате, хем да посетите различни екзотични държави. На кораба ще получите безплатно настаняване, храна, застраховка. За служителите на големите лайнери има отделни магазини, интернет кафета, фитнес и зали за развлечение. Разнообразието от позиции е голямо – готвачи, бармани, сервитьори, екскурзоводи, инженери, фотографи и още много други. За някои от тях дори не се изисква допълнителен език. Имайте предвид, че договорите за работа на круиз обикновено се сключват за 6 месеца.

3. Блогър

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Да си блогър е модерно, но това не е достатъчно за припечелване на допълнителни приходи по време на пътуване. В крайна сметка, за да може каналът ви да генерира приходи трябва да имате много последователи, които да коментират, харесват и споделят написаното от вас. Един от най-популярните блогъри в света – Джак Морис, например, има над 3 милиона последователи. Затова не се изненадвайте, че за един рекламен пост хонорарът му е над 9 хиляди долара. Вероятно трудно ще постигнете такива печалби още в началото, но опитайте – пътувайте и пишете за видяното.


4. Работа в хостел

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Много хостели и малки хотели са склонни да наемат чужденци за различни нискоквалифицирани позиции – почистване на стаите, грижа за сградата, посрещане на гостите от летището и подобни. Плюсът е, че към скромното възнаграждение ще получите безплатна стая, а понякога и три хранения на ден. Разбира се, това не е мечтаната работа, но пък тя ви гарантира много нови познанства и възможност да се докоснете до културата на държавата, в която сте.

5. Покупка на вещи от чужбина

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

За да покриете част от разходите си по пътуването, може предварително да се договорите с някой магазин или човек, да му донесете желана стока от държавата, в която ще бъдете. Така те ще получат интересен и оригинален предмет, а вие – добър бонус. Повечето хора предпочитат вещи, известни с тяхното качество и географски произход – италианска кожа, турска керамика, китайски чай и т.н. Колко можете да изкарате? Зависи от вида и количеството на стоките.

6. Международен куриер

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Когато става въпрос за доставка на дребни стоки в рамките на няколко дни, големите онлайн магазини все по-често прибягват до услугите на туристите. Ако и вие искате да се възползвате от подобна възможност за лесна печалба, ще трябва да се регистрирате в специален сайт, в който да оставите данните си – имена, информация за полета ви, какво сте склонни да вземете. Обикновено става въпрос за дребна техника или дрехи. При пристигането ви, служител на фирмата ще ви посрещне на летището, за да му предадете стоката. Подобни услуги се предлагат и за пътешествениците с автомобили.

7. Барман

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Много клубове и ресторанти нямат нищо против да наемат персонал от цял свят. Затова, ако имате опит като барман, пред вас се отваря отлична възможност да посетите нова страна, да създадете нови познанства и припечелите допълнително. Много често големите заведения предоставят храна и квартира за персонала си, което е допълнителен бонус, разбира се. За такава работа ще ви е нужен сносен английски или официалния език на държавата, в която ще сте. Заплатата за подобна работа варира от 500 до 2 000 евро.


8. Дистанционна работа

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Ако имате лаптоп, интернет и определени умения, спокойно може да печелите, докато сте навсякъде по света. Много компании предпочитат да работят с персонал от разстояние. Особено търсени са дизайнерите, програмистите, мениджърите, ПР-специалистите и други. Някои от големите компании дори организират специални обучителни курсове за дистанционните си служители. Размерът на възнаграждението обикновено е свързан количеството извършена работа.

9. Au Pair

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Au Pair е най-старата младежка международна програма за културен обмен, която ви позволява да живеете в приемно семейство, да учите нов език, да се запознаете с местните традиции и със страната като цяло. В замяна на безплатно настаняване, храна и икономическа помощ (джобни пари), лицето от програмата Au Pair се грижи за децата на семейството и извършва лека домакинска работа, без да се счита (по никакъв начин) за домашен помощник.

10. Радикална промяна

10 идеи за допълнителни доходи, докато пътешествате

Един от най-радикалните начини за промяна е просто да продадете всичко, което сте изкарали от скучната си работа, и да се преместите в друга държава. Все повече хора правят точно това – продават имотите си, колата, а парите влагат в банка и се местят в друга държава. Ако например продадете апартамента си в София и вложите парите в банка, спокойно може да се преместите в някоя симпатична африканска държава и да живеете от лихви. Тук трябва да сте особено предпазливи – депозита трябва да е в поне две сигурни банки и да харчите разумно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *