Измина още една година. Година, осеяна с множество възходи и падения. И макар че не ни донесе толкова много като предишните, ни научи да много.

На финала на отиващата си 2020-та погледът ни вече е насочен към бъдещето, с много вяра и искрена надежда. Това, което можем, а и трябва да направим, е да посрещнем 2021 година с усмивка и с надежда, че ще бъде по-ползотворна и силна година.

Разполагаме с 365 дни, в които можем да постигнем всичко онова, което не успяхме, както и да научим още много нови неща. По този повод, нека спазим традицията на © 10-те най и да разгледаме с интерес какво ни предстои. Предоставяме ви част от годишнините, които ще посрещнем през новата 2021 година.

1. 1135 години

Създадената от братята Кирил и Методий славянска писменост е едно от най-важните културни постижения през средновековието. Точната година, в която е завършена славянската азбука, все още е предмет на дискусия. Въпреки това годината на създаване на глаголическата писменост се смята, че е 855 г. Днес славянската азбука – кирилицата, е третата официална азбука в ЕС от 2007 г.

Близо 300 милиона души пишат на кирилица, това са славяни от Югоизточна Европа, украинци, руснаци, беларуси, както и жители на Монголия, Сърбия и Кригизстан. Интересен факт е, че кирилицата е официална писменост на чукчите от 1936 г. Кирилицата е национално богатство и трябва да се гордеем с нашата духовна и просветна култура.

2. 150 години

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

През идващата 2021 г. се навършват 150 години на една от най-големите концертни зали в света, намираща се в Лондон. Историята сочи, че е построена от кралица Виктория през 1871 г. в памет на нейния съпруг – Алберт фон Сакс-Кобург-Гота. Залата и до днес носи неговото име. Капацитетът ѝ е внушаващ – 5 272 места. Всяка година там се поставят над 390 представления – от класическа, до поп и рок музика, балет, опера, спортни събития и церемонии за награждаване.

Интересен факт е, че „Роял Албърт Хол“ не е затваряла врати от Втората световна война до наши дни. През 2020 г. обаче се налага това се случи заради пандемията. Предвидено е специалният юбилеен концерт да стане реалност на 29 април 2021 г. Той ще носи името „Кръговратът на звука“, като музиката ще бъде написана от небезизвестния композитор – Дейвид Арнолд. Програмата ще включва участието на редица знаменитости като Пати Смит, Йонас Кауфман, Ерик Клептън и други.

3. 65 години

През 1956 г. е проведен първият песенен конкурс „Евровизия“ в Лугано, Швейцария, което го прави най-дълго съществуваща телевизионна програма в света. Тогава са участвали едва 7 държави – Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Италия, Нидерландия и Люксембург. През 2021 г. „Евровизия“ ще се проведе в нидерландския град Ротердам и участие ще вземат 41 държави. Организаторите са разработили четири възможни сценария, като най-очакваният е този с публика и 3 конкурсни вечери. Всичко обаче се очаква да бъде решено в първите месеци на новата година.

България също ще има свой представител в лицето на Виктория Георгиева. До този момент, Ирландия има седем спечелени първи места, което ги прави държавата с най-голям брой победители. Това обаче не ни пречи да бъдем оптимисти и да се надяваме, че и България може да се нареди сред имената на победителите.


4. 65 години

На 17 май 1956 г. България се присъединява към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Наред с това страната ни е избирана три пъти за член в Изпълнителния съвет, с четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г., с двугодишен 2007-2009 г. и 2017-2021 г. Ясно доказателство за приноса на страната ни към целите на организацията. Именно това е и ключът към осъществяването на плана за устойчиво развитие 2030 г. В списъка на световното наследство са 9 български природни и културни паметници, сред които: Мадарският конник, Рилският манастир, Тракийската гробница и други.

5. 60 години

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Името на първия човек, полетял в космоса – Юрий Гагарин, е обиколило целия свят и ще се помни вечно. На 12 април 1961 г. корабът „Восток 1“ излита от космодрума Байконур и прави обиколка около Земята с продължителност 108 минути. С този успешен полет Гагарин влиза в историята на човечеството, а датата 12 април се отбелязва като Международния ден на авиацията и космонавтиката. Фразата, която космонавтът изрича преди излитането е „Поехали!“.

Друг интересен факт, е че легендарният Гагарин пише писмо преди полета, адресирано до семейството му, в което той се сбогува с тях. За щастие обаче всичко завършва благополучно и писмото не е отваряно. През 1968 г., едва седем години по-късно, той почива. Тогава съпругата му, събира смелост и го прочита.

6. 50 години

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Един от най-популярните центрове за забавление в света – Disney World, ще навърши цели петдесет години на 1 октомври 2021 г. По традиция Disney винаги празнува годишнините със специални събития на най-различни тематики. По всичко личи, че подготовката вече тече, тъй като са стартирали промени върху самия вход на центъра, омагьосаното кралство и замъка на Пепеляшка. По думите на Джош Д‘амаро (председател на Disney Parks) се очаква нещо изключително забележително, но подробностите запазва за себе си и оставя феновете да тръпнат в очакване.

Още по-любопитното е, че се очаква ръководството на Disney да внедри нови технологични актуализации за по-вълнуващи преживявания. Едно е сигурно – изненади определено ще има, затова нека държим очите си на четири и да следим с охота, какво ще предстои за голямото събитие на увеселителния гигант.

7. 50 години

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Имейът навървшва половин век през 2021 година. Човекът, заради когото днес ползваме електронна поща е Реймънд Томлинсън. През 1971 г. той разработва софтуер, чрез който да се изпращат текстови съобщения в мрежата ARPANET. Идеята идва от класическата поща, но с една цел – улеснение и спестяване на време. Истината е, че и преди неговото изобретение е съществувала електронна поща, но в по-ограничен вид, без възможността да се изпраща съобщение до конкретен човек.

Освен това Реймънд е въвел използването на „кльомбата“ в имейл адресите. Той черпи вдъхновение от счетоводните документи, където се използва съкращението на предлога “at” от английски. Посредством това му постижение „кльомбата“ обозначава кой е получателят и кой е изпращачът на съобщенията. Така че нека приветстваме с усмивка 50-годишния юбилей на електронната поща, без която не можем.


8. 40 години

Известната хеви метъл банда – Manowar, ще отпразнува 40 години на сцената с внушително турне през април 2021 г. Макар че на 30-та си годишнина обявиха турнето за прощално, за щастие на феновете, от групата са замислили да осъществят още един концертен тур по случай юбилея си. За съжаление към момента в списъка на бандата не фигурира България, но феновете все още таят надежда това да се промени. Турнето е планирано да бъде по-голямо от всякога, като от групата издават, че ще има участие на оркестър и хор, а стилът ще е подчинен на викингите. Очаква се вълнуващ спектакъл, специално за най-запалените метъл фенове!

9. 30 години

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Конституцията на България става на 30. Върховният и основен закон на страната ни е факт от 12 юли 1991 г., когато е приет от VII Велико народно събрание с подписите на 309 депутати. Велико народно събрание е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 г. В конституцията са извършвани 6 изменения – през 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 г., като една от тях (2006 г.) е частично извършена без правомощията на Обикновено народно събрание.

Факт, е че 12 юли е паметен ден за българския народ, но запитвали ли сте се защо не се отбелязва като национален празник, както например е 4 юли в САЩ? Може би малко тема на размисъл не би ни навредила.

10. 20 години

Музикалният фестивал EXIT се провежда в Сърбия и е с богат набор от 1000 артисти, които се изявяват на над 40 сцени и фестивални зони. Основан е през 2000 г. като студентско движение, но през 2001 г. е преместен в Петроварадинската крепост в Сърбия и започва да придобива своята популярност. Фестивалът е с продължителност 4 дни по традиция от 2003 г. Жанровете са повече от разнообразни: техно, хип-хоп, пънк, дръм енд бейс, рок и прочие. Отличен е с множество награди като „Най-голям европейски фестивал“, „Най-добър летен музикален фестивал в Европа“, „Най-добър отвъдморски фестивал“ и много други.

През годините EXIT е бил домакин на много музикални звезди и групи като Били Айдъл, Ели Голдинг, Guns N’ Roses, Prodigy, Дейвид Гета, Снууп дог, Motörhead и други. По случай 20-годишнината си, организаторите са подготвили невероятно шоу, като са поканили най-различни звезди. Събитието ще се проведе от 8 до 11 юли 2021 г., а основателят на EXIT – Душан Ковачевич, споделя, че закупените билети до момента са надминали неговите очаквания. От всичко дотук можем да заключим, че се очаква едно вълнуващо и дългоочаквано събитие.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *