На прага сме на новата година. Ще я посрещнем с гръм и блясък, ще си кажем наздраве за очакванията и от 1 януари тя ще се разкрие пред нас като бял лист, върху които сме готови да записваме собствената си съдба в идващите 365 възможности.

2019 е Международна година на умереността. Обявена с Резолюция 72/129 на Общото събрание на ООН от 8 декември 2017 г. Международната година на умереността цели да се разширят гласовете на умереност чрез насърчаване на диалога, толерантността, разбирателството и сътрудничеството.

През 2019 година Пловдив ще стане първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът ще отпразнува най-престижната културна инициатива на Европейския съюз. Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло.


През 2019 г. киното ще отпразнува 20-ата годишнина от излизането на голям екран на филмите „Матрицата“, „Боен клуб“, „Шесто чувство“, „Американски прелести“ и „200-годишен човек“. Навършват се и 30 години от създаването на „Роден на 4 юли“, „Виж кой говори“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, както и родните класики „Маргарит и Маргарита“ и „Адио, Рио“.

Днес поглеждаме смело към бъдещето с мисъл за миналото. Спазваме ежегодната традиция на © 10-те най и ви предлагаме кратък списък с 10 годишнини, които ще отбележим през 2019 година.


1. 30 години

На 10 ноември се навършват 30 години от началото на демократичните промени у нас. На този ден през 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията. Събитията у нас започват на фона на падането на Берлинската стена и протести на „Екогласност“. Дни по-рано е основан Клубът за гласност и преустройство, а през декември е създаден Съюзът на демократичните сили.

2. 50 години

Макар думата интернет да се появява доста по-късно, за рождена дата на световната мрежа се приема 29 октомври 1969 година. Тогава в Менло парк, Калифорния, американската Агенция за сложни изследователски проекти (ARPA) прави демонстрация на комуникация между компютри, посредством обмен на пакети. Така два компютъра са свързани в мрежа, която впоследствие се разраства и става известна под името ARPANET. През следващите години ARPANET се превръща в световна мрежа.

3. 60 години

През 2019 година БНТ става на 60 години. Първото предаване на родната телевизия е прякото излъчване на 7-ноемврийската манифестация от площад „9 септември“ (днес „Александър Батенберг“) през 1959 г. На 26 декември 1959 г. става официалното откриване на Българската телевизия.

10 годишнини, които ще отбележим през 2019 година

4. 70 години

Радио „Свободна Европа“ празнува юбилей през 2019 година. Медията е създадена след края на Втората световна война и финансирана от правителството на САЩ. До 1972 година радиото е било съфинансирано и от ЦРУ. Започва да съществува през 1949 година, като първото излъчване на български език е от 1950 г. в Ню Йорк. От 1951 г. радиото излъчва от Мюнхен.

5. 100 години

На 27 ноември 1919 година е подписана една от най-пагубните спогодби в цялата българска история, а именно – Ньойският договор. В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Територия от 11 278 кв. км е откъсната от България, 600 хиляди българи остават извън границите. Според Ньойския договор губим Южна Добруджа, Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море – нещо, което никога не става.


6. 140 години

Българската поща празнува през 2019 година. На 11 април 1879 г. руският императорски комисар в България княз Дондуков-Корсаков публикува „Временни правила по пощенската част в България“, с което слага начало на организираните пощенски съобщения в страната.

7. 140 години

1879 е годината, в която е създадена и първата конституция на България. Конституцията на Българското княжество, широко известна като Търновска конституция, е приета на 16 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание в Търново. Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

10 годишнини, които ще отбележим през 2019 година

8. 180 година

19 август 1839 г. е денят, смятан за „рождения ден“ на фотографията. Френската академия на науките и изящните изкуства в Париж докладва за изобретяването на фотографията от Луи Дагер. Френското правителство придобива изобретението и го предоставя на разположение на обществото.

9. 250 година

През 1769 се ражда прадядото на автомобила, който е задвижван от парен двигател. Създателят му е френският инженер Никола Жозеф Куно. Скоростта на парния автомобил е била фиксирана на малко под 5 км/ч, за да може да се движи приблизително със скоростта на пехотинците. Пробегът на машината е изчислен във време – тя може да работи 75 минути, преди да спре за презареждане. В момента единственият известен екземпляр на тази машина е в Музея на изкуствата в Париж.

10. 1155 години

Налагането на християнството за официална държавна религия в средновековна България е осъществено по волята на Борис I. В началото на 864 г. у нас идва духовна мисия начело с епископ, която се заема с покръстването на народа. От съображение за сигурност хан Борис І е покръстен тайно нощем, като приема духовното име на императора Михаил ІІІ. Борис-Михаил приема и славянската титла „Велик княз“. Част от българските боили се противопоставят и запазват езичеството, но това предизвиква решителни действия от страна на княз Борис за утвърждаване на християнството и сплотяване на славяни и прабългари в един християнски народ.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *