Много хора смятат, че най-скъпите метали в света са платината, златото и среброто. В действителност обаче има химични елементи, които са в пъти по-скъпи от тях.

Цената им се определя от редица фактори като методи на добив, рядкост и свойства. Eто кои са 10-те най-скъпи метала в света.

10. Рутений

10-те най-скъпи метала в света

Химичен елемент със светлосребърен цвят, отличава се с твърдостта и чупливостта си. Един от най-редките елементи от групата на платината. За първи път е открит от професора в Канзаския унверситет Карл Клаус през 1844 година. Използва се в бижутерията, химическата промишленост, електрониката. Цената за тройунция възлиза на 42 долара.


9. Рений

10-те най-скъпи метала в света

Сребристо-бял, тежък метал. По химична структура прилича на магнезия. Реният е един от последните открити елементи, съществуващи в природата и един от последните, за които е установено, че имат стабилен изотоп. Поради високата си плътност рений е един от най-огнеупорните метали. Използва се във военната и космическата индустрия. Една тройунция от материала, в зависимост от неговата чистота, може да достигне 301 долара.


8. Иридий

10-те най-скъпи метала в света

Има сребристобял цвят и наподобява калая. Той е много твърд, тежък и крехък. Най-често се използва под формата на сплав с други метали, като платина, например. Използва се за изработката на хирургически инструменти, компоненти за електрически уреди и други. Открит е през 1803 година. Добива се основно от Южна Африка. В световен мащаб добивът е не повече от 3 тона годишно. Тройунция се търгува за 530 долара.

7. Паладий

10-те най-скъпи метала в света

Отличава със своята гъвкавост и еластичност. Поддава се перфектно на полиране, като не губи блясъка си с течение на времето и е устойчив на корозия. Открит е през 1803 година. Паладият се използва масово в производството на бижута. Заради своите антикорозионни свойства е широко използван в медицината и промишлеността. Цена за тройунция – 600 долара.


6. Скандий

10-те най-скъпи метала в света

Лек метал със сребърен цвят и жълт оттенък. Открит е през 1879 г. от шведския учен Ларс Нилсон, който го кръщава на името на Скандинавия. Използва се при изработката на ракети, роботи, сателити и самолети. От сплави с елемента се прави и спортна екипировка. Най-големите находища на скандий са концентрирани в Мадагаскар и Норвегия. Една тройунция от метала струва между 620 и 1,085 долара.

5. Родий

10-те най-скъпи метала в света

Около 81% от световното производство на родий се използва като катализатор в каталитичните конвертори на автомобилите. Бялото злато често се покрива с тънък родиев слой, за да се подобри външният му вид. Цена: 650 долара за тройунция.


4. Платина

10-те най-скъпи метала в света

Използва се не само за производството на бижута, но също така и за медицински и индустриални цели. В миналото смятали метала за нискокачествено сребро и често го ползвали за изработката на „фалшиви“ бижута. Основните залежи се намират в Русия, САЩ, Китай, Южна Африка и Зимбабве. В зависимост от котировките тройунция платина струва между 1,100 и 1,300 долара.

3. Злато

10-те най-скъпи метала в света

Смята се за един от най-популярните благородни метали. Златото притежава свойства, които са го направили изключително ценно през вековете. Чистото злато (24 карата) е ярко жълто, блестящо, меко и ковко. Добър електро- и топлопроводник е. Златото не ръждясва. Сплави на злато със сребро, мед или платина се използват за направата на монети, златни изделия и бижута. Тройунцията се продава за 1,300 долара.


2. Осмий-187

10-те най-скъпи метала в света

Добиването му е трудоемко и бавно, процесът отнема около 9 месеца. Един от най-редките изотопи под формата на фин черен прах. Осмий е металът с най-висока плътност на земята и се съдържа в съвсем малки количества в земната кора. В природата се среща като примес към самородната платина. Използва се за изработката на измервателни прибори, в авиационните и космическите технологии, ракетостроенето и като маркер при биологични и медицински изследвания. Цената на тройунция осмий-187 е 6 милиона и 200 хиляди щатски долара.

1. Калифорний-252

10-те най-скъпи метала в света

Цената на тройунция от метала възлиза на 775 милиона долара!!! Годишно се добиват едва 30-40 микрограма от елемента, което обяснява високата му цена. От откриването му през 1951 година в Калифорния досега са добити едва 8 грама от метала. Само две лаборатории в света добиват Калифорний – 252, това са Oak Ridge National Laboratory в САЩ и в руския Димитровград. Той се използва активно в медицината и ядрената физика. Най-скъпият елемент се използва и за откриването на нефтени находища, злато и сребро.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.