Най-малко 10 000 души в централната филипинска провинция Леит намериха смъртта си след като тайфунът Хаян връхлетя Филипините в първите дни на месец ноември. Засегнати бяха предимно крайбрежните градове. Около 70-80% от сградите, „застанали“ на пътя на тайфуна, са разрушени.

Представители на дружеството на Червения кръст във Филипините заявиха, че множество тела са намерени разпръснати по пътищата или по църквите. Индексът на Филипинската фондова борса спадна с 3% до минимално равнище. Инвеститорите продадоха акции за общо около 45,9 милиона долара, като освен това бурята вече е нанесла на икономиката щети за около 14 милиарда долара.

„Супер тайфунът“ Хаян, чийто ветрове на места достигаха скорост от 380 км/ч, предизвика много наводнения и свлачища и на практика унищожи крайбрежния град Таклобан с население от 220 хиляди души. Филипинските власти съобщиха, че от стихията са пострадали над 2,1 милиона семейства, т.е. около 9,53 милиона души.

Опустошителният тайфун отне живота и на най-малко 300 души на остров Самар, а още 2 000 там са безследно изчезнали. От своя страна властите във Виетнам потвърдиха официално смъртта на други около 700 души.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

Стихията-убиец е поредното доказателство, че проблемът с климатичните промени става все по-осезаем. През последните години глобалното затопляне се е превърнало в световен казус, с чието разрешаване са се ангажирали редица международни екоорганизации. Този проблем обаче засяга някои държави в доста по-голяма степен.

Именно затова още през месец май 2013 г. британската компания „Maplecroft“ публикува „Атлас на изменението на климата и риска за околната среда“, в който е подредена класация на 191 страни според степента им на излагане на влиянието на промените във времето. Ето 10-те държави, заплашени най-много от климатичните промени по света.

10. Филипини
9. Малави
8. Демократична република Конго
7. Мозамбик
6. Камбоджа
5. Мадагаскар
4. Зимбабве
3. Сиера Леоне
2. Бангладеш
1. Хаити

На заглавната снимка: сателитно изображение на тайфуна ХаянКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *