От години Италия е една от най-популярните дестинации за туристи от цял свят. Култура, природа, храна, история, тази малка европейска държава има всичко и причините да посетите Италия са безкрайни.

Благодарение на огромното си културно наследство, местата за посещение в странат могат да ви отнемат цял живот.

Ако хиляди години история, най-високото съотношение на произведения на изкуството на глава от населението и един от най-романтичните езици не са достатъчни причини, за да се решите да посетите Италия, може да прочетете статията и да се вдъхновите да резервирате билет и да планирате пътуване до тази красива държава.


1. Рим

10 причини да посетиш Италия

В света наистина няма друг град, подобен на Рим. Докато иска да бъде модерен град от XXI век, той също така отчаяно се опитва да предпази историческите си руини и паметници от разрушаване. Градът наистина е едно голямо археологическо съкровище, което продължава да открива своята 2800-годишна история. Да можеш да се разходиш из Колизеума и Римския форум, където някога са управлявали Ромул, Юлий Цезар и Нерон, си е истинска разходка назад във времето.

2. Петте земи

10 причини да посетиш Италия

Докато много хора ще спорят, че крайбрежието на Амалфи трябва да се включи в този списък, аз не можах да устоя на поставянето на региона Чинкуе Тере тук на място номер две. На практика непознато място преди двадесет и пет години, този красив крайбрежен регион на Италия е просто зрелищен.

Петте му села са уникални и свързани с мрежа от пътеки, които се различават по трудност и разстояние. И ако туризмът не е вашето нещо, не се отчайвайте – местният влак свързва всичките пет земи, както и местната фериботна система. Изключение прави само село Корнилия, което е кацнало високо на скала над морето.

3. Храната

10 причини да посетиш Италия

Голяма част от цялото италианско приключение е без съмнение храната. Не помня да съм пробвала лоша храна в Италия и това включва дори малките магазинчета за бърза храна в по-малките градове и села. Различните региони на Италия имат свои специалитети, но независимо къде се намирате, ще намерите прекрасна кухня. И ако имате възможност да хапнете домашно приготвено ядене, трябва да се възползвате от възможността. Това със сигурност ще се превърне в най-хубавото нещо, което сте пробвали.


4. Хората

Понякога италианците получават лоша репутация заради нетърпението си към туристите и популярността си като джебчийска страна. Аз лично не съм преживяла нищо от това и даже установих, че хората в Италия са топъл и гостоприемен народ. Не ме разбирайте погрешно, има безскрупулни типове, които ще се опитат да бръкнат в джоба ви, ако се появи възможност, но това може да се каже за почти всеки град по света. Просто не забравяйте винаги да сте наясно с обкръжението си. А за да си помогнете в разговорите с местните жители, научете малко италиански. Дори само няколко ключови фрази ще ви помогнат да се включите в разговор и ще направите добро впечатление на местните.

5. Сицилия

Често пренебрегван от туристите, островът на Дон Корлеоне е сякаш един отделен свят и е чудесна причина да посетите Италия. С изключителна комбинация от гръцки храмове, нормандски църкви, римски мозайки и класически барокови градове, Сицилия прелива от култури, отразяващ хиляди години чуждестранна окупация.

От красивата природа на Таормина до чудесно запазените храмове на Агридженто и великолепната катедрала Монреале, Сицилия има толкова много да предложи на тези, които се осмеляват да стъпят на острова. И не забравяйте за връх Етна. Този масивен, много активен вулкан доминира над пейзажа от източната страна на Сицилия и прави чудесно еднодневно пътуване или от Таормина, или от Катания.

6. Планини и езера

Планините и езерата може да не са първото нещо, което идва на ум при обмислянето на посещение в Италия. Те обаче са достатъчно основание да започнете да го планирате. От зашеметяващите Доломити на североизток до Италианските Алпи на север, това е детска площадка за тези от вас, които обичат походите, карането на колело или ски. И изпъстрени сред долините на тези величествени планини са едни от най-живописните езера в цяла Италия. Северна Италия е дом на някои от най-живописните езера, включително езерото Комо (където е творил нашият Пенчо Славейков), езерото Маджоре и езерото Гарда.

7. Навсякъде има плажове

С над 5000 мили крайбрежна ивица никога не сте далеч от плажа в Италия. Само един регион, Умбрия, от общо 20, е по-… земен. Без значение какъв е вашият плажен стил, има със сигурност поне един плаж за вас. Има диви, празни участъци с дюни в Тоскана и малки, претъпкани заливи в Чинкуе Тере. Иския например е по-известен за италианците, отколкото за туристите. Перфектно място, ако искате да сте далеч от мнозинството и да разнообразите.

От Лидо, на кратко пътуване от Венеция, до бистрата синя вода в Пулия, има плаж за всеки сезон и за всяко настроение. Самият остров Сардиния има над 500 плажа. През летните месеци плажните клубове с шезлонги, чадъри под наем и ресторанти за обяд са на брега. Мекият климат на Италия, особено на юг, означава, че можете да посетите плажа практически по всяко време на годината.


8. Толкова. Много. Изкуство.

10 причини да посетиш Италия

От Сикстинската капела, рисувана от Микеланджело, през множеството Пинакотеки, до Ла Примавера от Ботичели. Има удивително много безценни шедьоври само в музеите на Ватикана и в самите галерии на Уфизи. Ако прекарате само една минута пред всяко произведение на изкуството във Ватикана, ще ви отнеме четири години!

Има и множество по-малки, по-неизвестни колекции като семейната колекция във вилата Дория Памфили в Рим и невероятния цикъл на Тинторето във Венеция. Мраморната скулптура на Забуления Христос от Джузепе Санмартино в Неапол си е цяло чудо за света на скулптурите. А ако съвременно изкуство е вашият интерес? Венецианското биенале, провеждано на всеки две години, събира най-големите имена и понякога най-странните произведения и инсталации в парковото пространство „Джардини“ и близкия комплекс Арсенале.

9. In Vino Veritas

10 причини да посетиш Италия

Италия има буквално хиляди различни сортове грозде и надминава Франция по количество вино, което произвежда. Голяма част от произведеното се прави в такъв малък мащаб, че бутилките не могат да бъдат намерени извън региона, камо ли извън Италия, така че е лесно да разширим хоризонтите си извън чашите пълни с Кианти и Пино Гриджо, когато сме в Италия.

Добро правило, което трябва да запомните е че, ако гроздето расте в даден регион, то върви заедно с този регион, така че на брега на Амалфи потърсете вина от Кампания, а ако сте във Венеция, пийте бутилки, произведени в региона Венето.

10. Торти и сладкиши

10 причини да посетиш Италия

Тортите, сладкишите и бисквитките определено заслужават своя собствена точка в класацията (извън тази за общата храна), защото са една вкусна причина да посетите Италия. Варират в зависимост от сезона, региона и празника или фестивала.

Всеки празник носи различни ястия и различни сладки. В Сардиния за Карнавал ще откриете типичните zippole, fatti fritti and chiacchiere, докато за великденските празници навсякъде има напълнени с рикота пардули. За Коледа ще намерите Panettone или Pandoro, а за Великден – Colomba (подобно на нашия козунак). Въпреки че се продават от големите марки във всеки магазин и супермаркет, тези торти се правят най-добре в традиционните пекарни, които ги пекат от десетилетия или векове.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.