Практиката го показва – устойчивите дори на най-съвременните медикаменти вируси и бактерии са не по-малко смъртоносни отколкото някога са били за хората чумата и холерата.

Въпреки огромния напредък на медицината някои щамове на познати отдавна микроорганизми все още не могат да бъдат контролирани и повлиявани, още по-малко лекувани, пише здрава.bg.

Засега тези „мутанти“ с лекота преодоляват и най-добрите „оръжия“, с които разполагаме и са реална заплаха за живота на човек, независимо в коя част на света се намира. Ако може да бъде направена своеобразната класация на най-опасните и разпространени от тях, ето как би изглеждала челната десетка.


1. Резистентната туберкулоза

Тази туберкулоза (MDR TB) е устойчива и не се повлиява дори от два от най-успешните иначе медикаменти – изониазид и рифампацин. Бактерията е изградила този смъртоносен имунитет от една страна заради хората, които в миналото не са приемали лекарствата си за туберкулоза редовно или ги спирали преди края на лечението си. Некачествените медикаменти също са виновни до някаква степен. Каквито и да са причините обаче, ефектът е един: бактерията е била подложена на лечение без да бъде унищожена. Ако (или по-скоро щом) резистентната туберкулоза стане преносима по въздушен път – чрез кашляне и кихане – тя може да се разпространи толкова лесно, колкото добре познатата в миналото „обикновена“ туберкулоза. Резистентната на множество медикаменти туберкулоза убива поне по 150 хиляди души всяка година, твърдят от Световната здравна организация (СЗО). Лекарите се опитват да ограничат този брой като подобрят начина, по който пациентите приемат лекарствата си и държат инфектираните в изолация.

2. Резистентната Staphylococcus aureus

През последните години смъртните случаи от резистентната на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) се „съревновават“ с комбинирания брой жертви на СПИН, туберкулоза и хепатит В. Резистентната бактерия може да бъде частично контролирана с елементарни начини за добра хигиена като редовното миене на ръцете и дезинфекцирането на повърхностите с какъвто и да е тип спирт, вкл. алкохолни питиета.

3. Резистентната малария

От 1960 г. насам маларията (Plasmodium falciparum) постепенно печели битката с хлорокина – лекарството, което се използва най-широко за лечение й. Открити са нови медикаменти срещу малария, но при тях се наблюдават странични ефекти, а и цените им са много високи. Това излага едни от най-уязвимите групи хора на риск – според СЗО, 781 хиляди от смъртните случаи от малария всяка година са сред малките деца. Борбата срещу комарите, които пренасят паразитите, се осъществява с инсектициди и мрежи срещу комари. Резистентността към медикаментите пък се управлява като се минимизира използването на антималарийни лекарства при други болести – например те вече не се прилагат при заболявания като ревматоидния артрит.

4. Резистентната шигела

Шигела (Shigella) е бактерия, която причинява около 165 милиона случая на тежка дизентерия и повече от 1 милион смъртни случаи в развиващите се страни всяка година. Заразяването може да се предотврати с елементарни на пръв поглед средства като подобряването на санитацията и хигиената, но щом веднъж атакува, шигелата може да е смъртоносна. Бактерията е изградила резистентност към почти всички лекарства, които са подходящи за най-честите й жертви – децата. Последната надежда за защита засега е ципрофлоксацинът, но и той постепенно, макар и бавно, губи ефективността си. Нужни са нови антибиотици за засилването на позициите ни в борбата с тази бактерия.

5. Резистентната гонорея

Бактерията на гонореята е победила пеницилина, тетрациклина и флуорохинолона. Сега е започнала да се налага и над целафоспорините – последните до момента медикаменти, които са и евтини, и способни да ни излекуват само с една доза. За предавано по полов път заболяване тези фактори са от особено значение – хората, инфектирани с гонорея, може да са твърде бедни, заети или да се чувстват неудобно, за да отидат в клиника повече от веднъж. Гонореята може да се избегне с използването на презерватив, но разрушаването на резистентността към лекарствата е по-сериозното предизвикателство. Изследователи от Япония и Швеция предупреждават, че „ерата на нелечимата гонорея може би едва сега започва“.


6. Streptococcus pneumoniae

Пневмонията някога лесно се е лекувала с пеницилин, но резистентните щамове са направили лечението по-трудно и по-скъпо. За щастие пневмонията е един от малкото подобни „злодеи“, които попадат в списъка със съществуващите срещу тях успешни ваксини. Но дори и с ваксините в действие, пневмонията продължава да еволюира. Най-новата ваксина – пневмококовата конюгирана ваксина PCV13, е пусната в продажба от миналата година и предпазва от много от резистентните видове пневмония, но все още има няколко опасни щама, от които не може да ни предпази.

7. Ешерихия коли

Ешерихия коли (Escherichia coli) бе заела медиите съвсем скоро. Тя обикновено е добър обитател на човешките черва, но, когато става дума за мутирал щам, може да е фатална. Тя не само е добре познат източник на сериозни хранителни натравяния, но е и основна причина за инфекциите на уринарния тракт. Подобни инфекции може и да не са смъртоносни, но лечението им не е евтино или лесно. Резистентните щамове на ешерихия коли според статистиката се появяват най-вече в развиващите се страни, където антибиотиците без рецепта са лесно достъпни. Но последният известен случай, когато мутирал щам бе открит в Европа, показва, че тази тенденция не е стопроцентова. Бактерията може да се контролира с по-добра болнична хигиена, но ограничаването на употребата на антибиотици е решението в дългосрочен план.

8. Резистентната бактерия Enterococcus

Това е още една чревна бактерия, която е заплаха особено за пациентите в болница, тежко болните хора и тези с отслабена имунна система. Надмощието на резистентната над доста модерен антибиотик като ванкомицина бактерия е особено плашещо, защото може да споделя своите гени с резистентната на метилицин стрептококова бактерия и по този начин може да се роди нов супервирус.

9. Резистентната Klebsiella pneumoniae

Тази разновидност на пневмония е истински убиец – инфекцията е фатална при около половината от случаите и вече не може да се лекува дори с новия антибиотик карбапанем. Което е още по-лошо, бактерията е трудно откриваема и лечима – достъпни са само две лекарства, които още се доразработват. Това я превръща в следващата потенциална епидемия, която ще се разпространи подобно на стрептококовата.

10. Pseudomonas aeruginosa

Тази бактерия живее основно в болниците и е трудно да бъде напълно премахната от там. Често формира биофилм – перманентна плака върху болничното оборудване, където не се проявява – докато не срещне сериозно болен човек. Тогава се развива в органите, които вече са засегнати от основното заболяване, и допринася за инфекция, смъртоносна в над 50% от случаите. Досега P. aeruginosa не е успяла да си изгради резистентност към някои лекарства подобно на другите изброени по-горе патогени, но има притеснителната способност да разгръща няколко имунитета наведнъж. Това я превръща в сериозна заплаха, която трябва да бъде държана под око.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.