В медийното пространство основно се говори за големите, познатите, добре развитите държави по света. Малките кътчета пък остават незабележими и то не само на географската карта, а и в нашето съзнание.

Сега ще разкрием тези малки местенца и ще ви запознаем с богатите им традиции и обичай. В класацията сме включили само официално признатите държави, а на самопровъзгласилите се обещаваме да обърнем специално внимание.

Добре дошли в света на 10-те държави джуджета!

10. Малта

В близост до добре познатата Италия се намира една малка островна държава – Република Малта. Тази държава-джудже крие множество красоти зад хълмовете във вътрешността си. Там може да се насладите на спокойствието на заливите, да усетите жарките лъчи на слънцето, разхождайки се по бреговата линия и в същото време да обогатите знанията си с интересни исторически и културни факти. Там може да се разходите из музеи, древни крепости и крепостни съоръжения. Не пропускайте да включите това малко кътче, откъснато от рая, в своите предстоящи пътувания.

9. Малдиви

Малдивите са островна държава в Индийския океан, която обхваща 1090 острова, но само около 200 са населени. Географското положение, релефът и климатичните условия изпращат Малдивите в най-долните класации – най-малката азиатска държава с най-малко население. В същото време точно тези три критерия правят Малдивите една от топ туристическите дестинациите в света. Бели пясъчни плажове, коралови рифове, богат морски живот и тюркоазена вода са само част от красотите на Малдивите. Ако искате да релаксирате и да се откъснете от рутината на големия препълнен с хора град, Малдивите ви очакват!

8. Сейнт Китс и Невис

Федерация Сейнт Китс и Невис е островна държава в Северна Америка. Разположена е на островите Сейнт Кристофър и Невис. Тези два острова са вулканични и имат планински релеф. Най-забележителното в там са девствените плажове, тропическите гори, благоприятният климат и фестивалът “Culturama”, който се провежда в Невис.


7. Маршалови острови

Република Маршалови острови е държава в Микронезия. Съставена е от две почти паралелни островни вериги, носещи наименованията Ратак (Изгрев) и Ралик (Залез). Тази малка територия крие множество интересни атракции. Красивите острови и кристалната вода са пропити с история. „Бикини Лагуна“ е най-известната лагуна на островите. Тя е популярна с потъналите кораби от Втората световна война и е истинска атракция за гмуркачите.

6. Лихтенщайн

Напускаме девствените плажове и се отдаваме на алпийските върхове. Княжество Лихтенщайн е малка държава в Централна Европа. Тя е разположена между Австрия и Швейцария и единствената страна в света, която се намира изцяло в Алпите. Лихтенщайн е подходяща дестинация за любителите на зимните спортове. Там може да карате ски и да се наслаждавате на уникалната природа наоколо.

5. Сан Марино

Република Сан Марино се намира в Южна Европа и е изцяло обградена от Италия. В страната има разнообразие от забележителности, които са интерес за туристите. Един от най-важните отрасли за икономиката на страната е туризмът. Известни забележителности, които можете да видите там са – църквата „Сан Пиетро“, „Дома на правителството“, „Базиликата ди Сан Марино“, „Музея на Любопитното“ и много други.

4. Тувалу

Тувалу е тихоокеанска държава, която преди 1976 година е била позната като Острови Елис. Малката площ на страната притежава възхитителни плажове с рифове и палми. Тавалу е поредната екзотична дестинация, която ще задоволи всички ваши мечти за почивка и ще ви даде нови сили за нови приключения.


3. Науру

Република Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан, изградена от фосфоризиран варовик. Местното население се изхранва благодарение на добива на фосфати, кокосови продукти и офшорното банкиране. Островът е прочут със своите бели пясъчни плажове, множеството коралови рифове и успокояващата атмосфера.

2. Монако

Княжество Монако е втората най-малка страна в света и се намира в Западна Европа. Населението ѝ наброява около 37 000 души, което я прави най-гъсто населената държава в света. Монако се счита и за една от най-богатите държави, която не изисква данък върху доходите. Всеизвестното казино Монте карло е основният икономически фактор на страната. Друго интересно забавление за много туристи е автомобилното състезание Монако Grand Pix.

1. Ватикан

Ватиканът е най-малката държава по площ и население в света. Тя се намира изцяло в Италия и от всичките си страни е заобиколена от столицата Рим. Ватиканът сам по себе си е голяма самостоятелна културна значимост. Сгради като базиликата Св. Петър и Сикстинската капела са място на изключителни произведения на изкуството на едни от най-известните художници в света като Ботичели, Бернини, Микеланджело.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *