Появата на нови държави изглежда е доста актуална по целия свят. Те са горди със своите химни, паспорти и собствени флагове и се развиват под управлението на различни президенти, императори, крале, кралици и херцози. Някои от лидерите на тези държави отделят сериозно внимание на детайлите, а други управляват само във фантазиите си.

Тези самопровъзгласили се микродържави обаче не са обозначени на нито една карта и не са признати от никое правителство по света. След като преди време ви разказахме за официално признатите държави джуджета, днес ще ви запознаем с 10 любопитни самопровъзгласили се микродържави по света.

1. Република Молосия

Идеята за Република Молосия се ражда през 1977 година. Тя е училищен проект на Кевин Бауф и става реалност през 1999 година. Намира се близо до Дейтън, щата Невада и обхваща 3,34 –декаровия имот на Бауф. Тази микорнация има собствени пощенски марки и валута, а знамето е обърнат на обратно вариант на флага на Сиера Леоне. Кевин Бауф, който е президент я описва като „диктаторска бананова република във военно положение, поради размирици и надвисналата заплаха извън граница“.

2. Кралство Юберстад

Юберстад е творение на крал Адам и няколко негови съученици във Маунтлейк, Вашингтон. Монархията е официално учредена на 18 ноември 2011 г. с ратифицирането на Конституцията на Кралство Юберстад. Главната цел на крал Адам е да покаже на света какво представлява една истинска утопия. Техни приоритети са опазването на околната среда, пряка демокрация и липса на валута. Юберстад се издържа предимно от земеделие, а медицинската помощ представлява предоставянето на различни билкови отвари.

3. Кралство Редонда

В близост до островите Невис и Монсерат е разположен малкият остров Редонда в Карибско море. Една легенда разказва, че през 1865 г. Матю Доуди Шийл купува тази територия и с помощта на Британската колониална служба е провъзгласен за крал. След време кралската корона е наследена от сина му – писателя Матю Фипс Шийл. Той твърди, че е коронован през 1880 година, когато бил едва на 15 години. В наши дни за трона на Редонда се борят поне четирима претенденти.

4. Република Конч

През 1982 година американските власти изграждат контролен пункт между Флорида Кийс и континенталната Флорида. Тяхната идея е да спрат наркотрафика, но за съжаление стават големи задръствания и броят на посетителите бързо намалява. Тогава Денис Уордлоу, който е кмет на Кий Уест решава, че контролния пункт представлява ГКПП и обявява пълна независимост. Той обявява война на САЩ, броени минути след това капитулира и иска външна помощ на стойност 1 милиард долара. Неговите дивотии не остават незабелязани и контролният пункт е махнат, но „Република Конч“ завинаги остава в историята.

5. Кралство Руритания

Руритания е създадена от кралица Анастасия София Мария Хелен вон Рубенрот Елфбърг преди около 50 години. По това време кралица Анастасия е още тинейджърка, а за името е вдъхновена от романите на Антъни Хоуп, в които държавата е описана като абсолютна монархия с католическа религия. Кралство Руритания се намира в Стоун Маунтин, Джорджия.


6. Сийленд

Сийленд е княжество, представляващо военна платформа в близост до брега на Съфлок, Великобритания. Майор Пади Рой Бейтс се заселва там през 1967 година и решава да направи суверена държава. През 1968 година британският съд обявява, че платформата се намира извън английски води и подкрепя идеята му. Княжество Сийленд е с големина 25 кв. км., притежава собствен флаг, герб, валута и дори конституция. През 2012 година Пади Бейтс умира и е наследен от сина си Майкъл.

7. Република Ужупис

Тази микродържава всъщност е квартал на литовската столица Вилнюс. Създадена е през 1997 година и има доста любопитна конституция. Някои от законите са: „Хората имат право да живеят близо до река Вилия, а реката има право да тече покрай хората“, „Едно куче има право да бъде куче“ и т.н. Също така Ужупис има знаме и собствена армия, макар и малобройна (12 души). Тази бохемска република е доста интересна и цветна.

8. Свободният град Християния

Свободният град Християния съществува от 1971 година и е квартал с население от около 850 души. Намира се в копенхагенския район Кристиянсхавн. Тази микродържава е една от най-успешните и датските власти са ѝ дали уникален правен статут. Населението е бохемски настроено, канабисът е позволен, а жителите са почитатели на медитацията и йогата. Туристите пък се наслаждават на интересната архитектура и уникалните графити.

9. Великото херцогство на Фландренсис

Тази микродържава е създадена през 2008 година от Нийлс Фермеерш, който е белгиец. Той предявява претенции към 5 антарктически острова, след като прави собствено тълкувание на Антарктическия договор от 1959 година. Страната притежава свои лични карти, местен вестник, валута, конституция и национален химн. В херцогството живеят над 500 граждани от 21 националности.

10. Княжество Хът Ривър

Княжество Хът Ривър е разположено на 560 км северно от Пърт, Западна Австралия и е основано от Ленърд Джордж Касли през 1970 г. Той създава своята микродържава след протест срещу земеделската политика на правителството. Днес княжеството е известна туристическа дестинация и има над 40 000 посетители всяка година. Постоянните жители са 23-ма, а площта на която е разположено е 75 кв.км. Хът Ривър има собствени монети и даже приема фирмени регистрации, чиято легалност според австралийските власти е под съмнение.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *