понеделник, август 19


10 самопровъзгласили се микродържави по света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 2

Появата на нови държави изглежда е доста актуална по целия свят. Те са горди със своите химни, паспорти и собствени флагове и се развиват под управлението на различни президенти, императори, крале, кралици и херцози. Някои от лидерите на тези държави отделят сериозно внимание на детайлите, а други управляват само във фантазиите си.

Тези самопровъзгласили се микродържави обаче не са обозначени на нито една карта и не са признати от никое правителство по света. След като преди време ви разказахме за официално признатите държави джуджета, днес ще ви запознаем с 10 любопитни самопровъзгласили се микродържави по света.

1. Република Молосия

Идеята за Република Молосия се ражда през 1977 година. Тя е училищен проект на Кевин Бауф и става реалност през 1999 година. Намира се близо до Дейтън, щата Невада и обхваща 3,34 –декаровия имот на Бауф. Тази микорнация има собствени пощенски марки и валута, а знамето е обърнат на обратно вариант на флага на Сиера Леоне. Кевин Бауф, който е президент я описва като „диктаторска бананова република във военно положение, поради размирици и надвисналата заплаха извън граница“.

2. Кралство Юберстад

Юберстад е творение на крал Адам и няколко негови съученици във Маунтлейк, Вашингтон. Монархията е официално учредена на 18 ноември 2011 г. с ратифицирането на Конституцията на Кралство Юберстад. Главната цел на крал Адам е да покаже на света какво представлява една истинска утопия. Техни приоритети са опазването на околната среда, пряка демокрация и липса на валута. Юберстад се издържа предимно от земеделие, а медицинската помощ представлява предоставянето на различни билкови отвари.

3. Кралство Редонда

В близост до островите Невис и Монсерат е разположен малкият остров Редонда в Карибско море. Една легенда разказва, че през 1865 г. Матю Доуди Шийл купува тази територия и с помощта на Британската колониална служба е провъзгласен за крал. След време кралската корона е наследена от сина му – писателя Матю Фипс Шийл. Той твърди, че е коронован през 1880 година, когато бил едва на 15 години. В наши дни за трона на Редонда се борят поне четирима претенденти.

4. Република Конч

През 1982 година американските власти изграждат контролен пункт между Флорида Кийс и континенталната Флорида. Тяхната идея е да спрат наркотрафика, но за съжаление стават големи задръствания и броят на посетителите бързо намалява. Тогава Денис Уордлоу, който е кмет на Кий Уест решава, че контролния пункт представлява ГКПП и обявява пълна независимост. Той обявява война на САЩ, броени минути след това капитулира и иска външна помощ на стойност 1 милиард долара. Неговите дивотии не остават незабелязани и контролният пункт е махнат, но „Република Конч“ завинаги остава в историята.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 2
Сподели

Коментари