Киселото мляко, спортът и музиката са само част от нещата, прославили ни по света. България е държава с богата история и култура и всички ние трябва да се гордеем с успехите, които нашата страна е постигнала.

Днес ви представяме 10 интересни факта, които ще ви накарат да се почувствате още по-горди българи.

1. Името

България е сред най-старите страни в Европа и единствената, която от основаването си до днес не е сменяла името си.


2. Рафаиловият кръст

Рафаилов кръст, или кръст на Рафаил, е известен дървен кръст, който се пази в Рилския манастир. Считан е за връх на миниатюрната резба в манастира, за шедьовър на дърворезбата в България и в света. Създаден е от монах на име Рафаил. Той използвал фино длето, игла и увеличителни лещи, с които пресъздал 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури. Работата по това произведение на изкуството е продължила 12 години и е завършена през 1802 г., но монахът загубва зрението си.

3. Лавандуловите полета

През 2012 година България е на първо място по производство на лавандула в света, наред с Франция. Културата е внесена в страната ни през 1907 г. и се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е широко разпространена в цялата страна.


4. Горите

Горите в България са част от европейското и световно горско богатство. През последните години общата площ на горските територии у нас непрекъснато се увеличава, като към края на 2013 г. тя възлиза на една трета от територията на страната. В България живее едно от най-старите дървета на планетата – 1300-годишната Байкушева мура в Пирин.

5. Народната музика

Народната музика на България е сред уникалните неща, с които трябва да се гордеем. Характерни за нея са неравноделните тактове и по света са известни като „български тактове“. Те са голямо предизвикателство както за слушателите, така и за професионалистите.

10 факта за България, с които трябва да се гордеем

6. Знамето

Българската армия е единствената в света, която никога не е губила флаг, въпреки факта, че е участвала във всяка една важна война.

7. Розовото масло

Около 70% от розовото масло в света е произведено у нас. То е съставка в повечето парфюми и има още много приложения. От XVII век България се е наложила като основен производител на розово масло и е почти монополист на световния пазар.


10-те най-предпочитани дестинации за уикенд пътуване в България

8. Съкровищата

Най-старото златно съкровище е намерено в България – Варненски Некропол и е от 4400-4100 г.пр.Хр. Намерените златни предмети основно представляват накити и апликации, както и предмети, които подчертават властта на владетеля. Ако следваме златното правило, че който притежава златото, определя и правилата, то ние можем да бъдем горди като народ, че територията на България е била обитавана от могъщи цивилизации.

9. Църквата

Признаването на автокефалната българска патриаршия от Цариградската патриаршия през 927 година прави българската православна църква най-старата славянска автокефална православна църква в света.

10. Кирилицата

Българите са първите хора, които използват кирилицата, веднага след създаването ѝ през IX век. А след присъединяването на страната ни към Европейския съюз през 2007 година, кирилицата става третата официална писменост в Европа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *