Този път ще говорим за истинските „супергерои“ на нашето битие.

Хората, които до последно борят негативното си статукво и не се предават, докато не получат удовлетворение. Тези, които не оставят живота да ги събори, колкото и кал да им е била хвърляна насреща.

Без повече суперлативи и увъртания, ето 10 вдъхновяващи факта от живота на успешни личности.

1. Стивън Спилбърг

10 вдъхновяващи фактa от живота на успешни личности

Макар и днес името Спилбърг да е синоним за висок бюджет, той е бил отхвърлен цели три пъти от Южнокалифорнийската Школа по Театрални, Филмови и Телевизионни Изкуства. В крайна сметка влиза в друг университет, само за да прекъсне образованието си, и да стане режисьор. Тридесет и пет години по-късно, Спилбърг се връща в университета, за да вземе своята бакалавърска степен през 2002-ра.

2. The Beatles


Малко хора могат да отрекат устойчивата слава на тази група от музиканти, популярни сред слушателите по цял свят и до днес. Когато тепърва са започвали обаче, светът им изобщо не е бил розов. Звукозаписни компании са ги отхвърляли под предтекст, че звукът им бил ужасен, и че музиката с китари била към своя край. Две неща, с които останалата част от света, в онзи момент, не биха могли да бъдат по-несъгласни.

3. Елвис Пресли


Днес той е един от най-продаваните артисти на всички времена, както и човек, чието име се слави във всеки дом. Но през 1954-та, Елвис все още е бил никой. Джими Дени – мениджърът на „Grand Ole Opry“, уволнил Пресли след едва едно единствено представление, казвайки му, че не ставал за нищо и да ходел да си кара камион.


4. Майкъл Джордан


Повечето хора не биха повярвали, че най-добрият баскетболист на всички времена, всъщност е бил премахнат от училищния си баскетболен отбор. За щастие, Джордан не позволил на тази малка несрета да му попречи да играе играта. И той казва: „Пропуснал съм повече от 9,000 изстрела в своята кариера. Загубил съм почти 300 мача. На 26 пъти ми е бил доверяван печелившият изстрел, и съм пропускал. Провалял съм се отново и отново в живота си и затова успявам!“.

5. Полковник Харланд Сандърс


Полковник Харланд Сандърс е бил уволняван от най-различни работни места преди да започне да готви пилешко в една крайпътна станция на Shell през 1930 (по време на великата депресия). Тогава той е бил на четиридесет години. Бензиностанцията всъщност нямала ресторант, така че той готвил и сервирал храна в прикрепените към нея жилищни помещения.

През следващите 10 години, той усъвършенствал своята „тайна рецепта“, както и метода си на готвене. Успял да отвори собствен ресторант. Пилешкото му дори било похвалено в медиите, от хранителен критик – Дънкан Хайнс. По-късно обаче, когато била построена междущатска магистрала, минаваща през Кентъки, където се намирал ресторанта на Сандърс, тя му отнела голяма част от клиантелата.

Полковникът бил принуден да затвори врати, на практика фалирал. Притеснен за това как би могъл да оцелее с мижавата си пенсия от $105 на месец, той тръгнал да търси ресторанти, на които да продаде рецептата си. Искал за себе си по пет цента от всяко продадено крилце или кълка. Шофирал насам-натам, спял в колата си и бил отхвърлен над 1000 пъти, преди най-сетне да намери своя първи бизнес партньор.

6. Уолт Дисни


Днес компанията Дисни печели милиарди от търговски стоки, филми и увеселителни паркове по цял свят, но самият Уолт Дисни е имал малко спънки в началото. Бил е уволнен от редактор на вестник, понеже: „Не му достигаше въображение и нямаше добри идеи…“. След това Дисни подхванал поредица от бизнеси, които не успели да се задържат твърде дълго и в крайна сметка фалирали. Продължил да дерзае напред обаче и в даден момент намерил рецепта за успех, която проработила.

7. Тайлър Пери

Пери е имал тежко детство, в което са присъствали физически и сексуален тормоз. Бил е изключен от училище, правил е два опита за самоубийство – веднъж в предтийнейджърска възраст и веднъж на двадесет и две. На двадесет и три се мести в Атланта, където работи каквото може, докато преждевременно гради своята кариера на актьорската сцена.

През 1992-ра пише, продуцира и участва в първата си авторска театрална продукция, озаглавена „I Know I’ve Been Changed“. Младият талант влага всичките си спестявания в пиесата, която се проваля жестоко. Първоначално пиесата се задържа на сцена само един уикенд, в рамките на който я гледат едва тридесет души. Това не го отказва обаче, и той продължава с продукцията.

През следващите шест години, той продължава да работи каквито длъжности успее да си намери, често нощувайки в колата си, за да спести пари, докато най-сетне пиесата му не жъне успех… От седмия път. Оттогава насам, той изгражда невероятно успешна кариера като сценарист, режисьор и актьор.


8. Джим Кери


Когато Джим Кери е бил на четиринадесет години, семейството му преживявало тежки времена. Баща му загубил работата си, в следствие на което останали без дом. Живели във Volkswagen микробус, паркиран в двора на техен роднина. Младият комик, който бил толкова отдаден на занаята си, че подал своето резюме до „The Carroll Burnett Show“, само няколко години по-рано – на десет, поел работа с осемчасови смени всеки ден, след училище, само за да свърже двата края.

На петнадесетгодишна възраст, Кери представил комедийния си репертоар за първи път на сцена и тотално се провалил. Не позволил на това да го отклони от целта му. Следващата година, когато бил на шестнадесет, напуснал училище, за да можел да отделя повече време на комедията.

Скоро след това се преместил в Лос Анджелис, където всяка вечер паркирал на Мълхоланд Драйв, за да визуализира своя успех. В една от тези вечери, той си написал чек за $10,000,000 – да бъде изплатен въз основа: „Ползвани актьорски услуги“, до: „Денят на Благодарността, 1995“. Точно преди тази дата му бил изплатен хонорарът за „От глупав по-глупав“.

9. Стивън Кинг

10 вдъхновяващи фактa от живота на успешни личности
Снимка: Wikipedia

Стивън Кинг бил разорен и беден, когато тепърва се опитвал да пише. Живеел в каравана с жена си – също писател. Двамата работели на няколко места, за да се издържат и да следват своя занаят.

Кинг получавал толкова много писмени откази по пощата, че в определен момент си разработил система, по която да ги сортира… Колекционирал ги! В биографичната си книга „On Writing“, той си спомня: „Преди да съм навършил четиринадесет, пиронът на стената ми вече не можеше да издържа тежестта на писмата с отказ, забити в него. Замених го с шпик, и продължих да пиша.“.

Дори днешният му бестселър „Кери“ не е бил голям хит първоначално. След няколко десетки отказа, най-сетне го продал на Doubleday Publishing, чието издание с твърди корици продало едва 13 000 бройки. Не особено задоволително… Скоро след това обаче, Signet Books се споразумели с тях за права върху изданието с меки корици на стойност $400 000. От тях, $200 000 отишли при Кинг. Успехът постигнат!

10. Джоан Роулинг

Джоан Роулинг току-що получила развод и била на социални помощи, докато се опитвала да отгледа своето дете през 1994-а. Това било само три години преди „Хари Потър и Философския Камък“ да бъде издадена.

Когато е трябвало да разпечатва завършената чернова, Роулинг била толкова бедна, че не можела да си позволи дори ксерокопиране, за да я разпрати на множеството различни издатели, затова ръчно преписала всяко едно „копие“ от 90 000 думи.

Била е отхвърлена няколко десетки пъти, докато най-сетне Bloomsbury – малко лондонско издателство не ѝ дало шанс, след като осемгодишната дъщеря на собственика се влюбила в творбата.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *