понеделник, август 19


10 причини да се влюбите в Черна гора

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Малката балканска държава Черна гора има много достойнства: високи планини, дълбоки каньони, сини езера и плажовете на адриатическото крайбрежие. Освен това се слави със старинна архитектура, хубаво вино и вкусна храна.

Черна гора има площ от само 14 000 кв.км. Но пък ако се разпъне, ще стане най-голямата в Европа, се шегуват местните. Макар да е малка, тя предлага изключително природно разнообразие, с което привлича туристите като магнит.

Затова е най-добре да я посетите още сега – преди да са го сторили другите! А ние ви предлагаме цели 10 причини да се влюбите в Черна гора.

1. Заливът на Котор

10 причини да се влюбите в Черна гора

Повечето туристи се насочват към адриатическото крайбрежие в южната част на страната. Там безспорно най-красив е заливът на Котор – навлизащ на 30 км дълбоко в сушата, той векове наред предлага на местните жители защита от пирати и завоеватели. Днес е под закрилата на Юнеско и е посещаван редовно от круизните кораби. Стръмните планини се спускат почти до брега – изключително впечатляващи кулиси.

2. Църкви и манастири

От бароковия град Пераст в залива се пътува с ферибот до изкуствено създадения остров Дева Мария от скалите с едноименната църква. Островът е създаден чрез натрупването на пренесени с лодките камъни около една малка скала в морето. Вътрешността на православната моряшка църква е много пищна и се случва и до днес някой капитан да се отбие да остави дарение – за да има попътен вятър.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари