Малката балканска държава Черна гора има много достойнства: високи планини, дълбоки каньони, сини езера и плажовете на адриатическото крайбрежие. Освен това се слави със старинна архитектура, хубаво вино и вкусна храна.

Черна гора има площ от само 14 000 кв.км. Но пък ако се разпъне, ще стане най-голямата в Европа, се шегуват местните. Макар да е малка, тя предлага изключително природно разнообразие, с което привлича туристите като магнит.

Затова е най-добре да я посетите още сега – преди да са го сторили другите! А ние ви предлагаме цели 10 причини да се влюбите в Черна гора.

1. Заливът на Котор

10 причини да се влюбите в Черна гора

Повечето туристи се насочват към адриатическото крайбрежие в южната част на страната. Там безспорно най-красив е заливът на Котор – навлизащ на 30 км дълбоко в сушата, той векове наред предлага на местните жители защита от пирати и завоеватели. Днес е под закрилата на Юнеско и е посещаван редовно от круизните кораби. Стръмните планини се спускат почти до брега – изключително впечатляващи кулиси.

2. Църкви и манастири

От бароковия град Пераст в залива се пътува с ферибот до изкуствено създадения остров Дева Мария от скалите с едноименната църква. Островът е създаден чрез натрупването на пренесени с лодките камъни около една малка скала в морето. Вътрешността на православната моряшка църква е много пищна и се случва и до днес някой капитан да се отбие да остави дарение – за да има попътен вятър.


3. Курортът Будва

10 причини да се влюбите в Черна гора

Балканската Ибиса – така наричат град Будва. Зад историческия център на града се шири плажът, където купонът не спира. Но Будва, един от най-старите градове в Адриатика, има и по-спокойни кътчета – например това пред градската стена. През лятото старият град се превръща в сцена: по време на ежегодния театрален фестивал се играе по улиците и площадите, представленията са на множество езици.

4. Луксозният остров Свети Стефан

Който може да си го позволи, ще отседне в петзвездния хотел-остров Свети Стефан. Обичайните му посетители са знаменитости и политици: Силвестър Сталоун, Клаудия Шифер, навремето е идвал и бившият германски канцлер Вили Бранд. От 50-те години насам целият остров е луксозен хотел от веригата Aman Resorts. Който няма достатъчно пари да пренощува на острова, може поне да му се полюбува от разстояние.

5. Планината Дурмитор на север

10 причини да се влюбите в Черна гора

Черна гора е малка и това е много удобно за тези, които искат да я разгледат. От крайбрежието на юг са само три часа път до северните райони. Там е разположена планината Дурмитор: с дълбоки смърчови гори, благоуханни зелени ливади, сурови скалисти плата и високи върхове над 2 000 метра. Масивът Дурмитор е част от резерват и принадлежи към световното културно наследство на Юнеско.

6. Каньонът на река Тара

Река Тара тече през националния парк Дурмитор. Тя се вие из дълбок каньон, смятан за най-дълбокия в Европа с максималната си дълбочина от 1 300 метра. В света само Големият каньон в САЩ е по-дълбок. Балканският му конкурент е любимо място за снимки. Река Тара предлага възможности за рафтинг и за зиплайн – плъзгане по въже от една точка до друга високо над земята.


7. Резерватът Биоградска гора

10 причини да се влюбите в Черна гора

Където и да се намирате в Черна гора, все ще сте в близост до някой резерват – те са пет на територията на страната. Националният парк Биоградска гора в източната част включва една от малкото останали праисторически гори в Европа. В центъра на гората е глетчерното езеро Биоград, с вековни дървета по бреговете. Посетителите могат да преминат по мост над блатистите местности в района.

8. Шкодренското езеро

Погледнато отгоре, Шкодренското езеро напомня на пейзажите от времената на динозаврите. Това е най-голямото езеро на Балканите, намира се южно от черногорската столица Подгорица. Големи части от него са заблатени и недостъпни – райско място за птиците, от които в района живеят над 270 вида. Туристите с удоволствие разглеждат старите рибарски селца, правят екскурзии и турове с колело или каяк.

9. Хубаво вино

10 причини да се влюбите в Черна гора

Близо до Шкодренското езеро се намира най-големият лозаро-винарски масив в Черна гора. Климатът е едновременно субконтинентален и средиземноморски, респективно – идеален за лозарството. Когато температурите достигнат 40 градуса през лятото, студеното бяло вино е най-подходящо. Вината на Черна гора са известни в цял свят, най-голямата част от тях обаче се изпиват още в самата страна.

10. Вкусна храна

Колкото разнообразни са ландшафтът и културните влияния в страната, толкова богата е и черногорската кухня. От планината идват овчето и козето сирене, а от морето и езерата – риба, която се яде из цялата страна. Традиционните местни ястия с месо и колбаси се сервират с пресни салати, а някои от сладкишите и десертите напомнят на сладостите от Ориента.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *