Лятото е вече само приятен спомен, а есента смело прекрачи прага на вратата на сезоните. Дали не трябваше това да е заглавието – почти толкова проникновена мисъл, като някоя от онези за ползата от почивката. Тя, видиш ли, удължавала живота! Вие знаехте ли? Но да се върнем на темата за лятото. Макар то да си отиде, това не ни пречи нито да планираме следващата си почивка, нито да я реализираме през есента или зимата. Предлагаме ви 10 дестинации, 10 природни чудеса, които биха могли да се превърнат във вашето следващо приключение.

10 природни чудеса, които трябва да видите10. Шведски езера

Огромна територия с красиви романтични пейзажи, селца и оживени градски центрове. А езерата се намират в самия център на страната. Най-големите са Венерн, Ветерн, Меларен, Хелмарен и Силян. За второто по големина езеро – Ветерн, местните казват, че има толкова чиста вода, че направо става за пиене. Освен това (важно за любителите на рибата и риболова) това е едно от най-добрите места в Европа за ловене на сьомга. Край езерото се организират и фестивали на въздухоплаването с балони. Живописни гледки, езерна прохлада… място, достойно за вдъхновението на писател.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Crunchbag, wikimedia

9. Водопадът Кримъл

Австрия. Мислим си, че след Виена, трудно някое място може да ни очарова така. Но природата е могъща сила и нищо, създадено от човешка ръка, не може да се мери с нейното величие. Водопадът Кримъл е една от най-големите туристически атракции. Намира се в западния край на националния парк „Хое Тауерн“. Това е най-големият водопад в Европа. Вода, падаща по протежението на 380 м, разпределена в три внушителни скока, всеки от по повече от 100 м. Река Кримъл пък тече през тясно гористо дефиле в красивия ледников район на Източните Алпи, където над 300 върха докосват небето със своите над 3000 м височина, заедно с най-високия австрийски връх – Гросглокнер (3798 м).
Най-подходящо е да се посети през пролетта – тогава пред очите се разкрива най-прекрасната гледка.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Cartographer 89, wikimedia

8. Ледените пещери Айсризенвелт

И отново Австрия. Тук се намира най-големият достъпен за туристи леден лабиринт в света. В него има повече от 40 км проучени галерии. Те са покрити с 20 метра дебел лед и са украсени от ледени сталактити, сталагмити, куполи, колони и водопади. Те носят романтични имена от скандинавската митология – „Воала на Фрига“, „Залата на Один“…
Обектът е отворен от месец май до месец октомври.


10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Robek, wikimedia

7. Юрският бряг

Това е бряг, намиращ се в Англия, дълъг 152 км и е на 185 милиона години. Пази следи от три геологични епохи – Триас, Юра и Креда, които съставляват Мезозойската ера. Районът е богат и на диви животни и насекоми – саблеклюни, ушати гмурци, белочели рибарки, пеперуди тлъстоглавки. Можете да посетите това райско кътче по всяко време на годината.
През лятото, разбира се, има много туристи, така че ако искате да се насладите на неговото спокойствие и харизма, е добре да избере друг момент от годината.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Thuecl, wikimedia

6. Скалите Мьон

Пренасяме се в Дания, където ни очакват скалите Мьон – варовиков скален масив, издигащ се близо до източното крайбрежие на Хьое Мьон в Балтийско море. Дълъг е 6 км, а височината му достига 128 м. Варовикът там се е формирал пред 70 милиона години от скелетите на мънички морски същества, обитавали морето, покривало някога днешна Дания. Ерозията обаче отнема от 20 до 40 сантиметра от острова годишно. Това означава, че след 10 000 той ще бъде погълнат от морето. Има нещо много тъжно и същевременно философско и романтично в този факт.
За тези от вас, които обичат да се реят из мислите си по такива места, е добре да се каже – най-добре е да го направите в периода от пролетта до есента.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Pierreschwartz, wikimedia

5. Пещерата Авен Арман

Отиваме в страната на топлите кроасани и онзи така красив, но истински сложен език. Досетихте ли се къде или трябва да ви изпея някой френски шансон, за да ви „подскажа“? Запътваме се към пещерата Авен Арман, в която се намира най-големият сталагмит на света. Тя се помещава в националния парк „Севен“ и е карстова пещера, до която се достига по две дълбоки фунии. Вътре ще видите известни скални образувания като „Медузата“, „Карфиолът“, „Пуйката“.
От декември до февруари пещерата е затворена, затова може да се спрете на всяко друго време от годината.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Arpingstone, wikimedia

4. Синята пещера

Паста, силно кафе, невероятно изкусителен сладолед… Не може да не сте се сетили накъде сме тръгнали. Италия, разбира се! Там ни очаква Синята пещера, намираща се на южното крайбрежие на остров Капри. В нея се влиза през нисък таван, който води до изумителните сини води. Но на какво се дължи този невероятен цвят? Светлината е главен виновник за тази приказна гледка. Тя прониква през друг отвор на пещерата, който се намира под нивото на водата. Отразява се от белите варовикови стени и пясъчното дъно и така създава визуалната илюзия. Къде изчезнахте, да не събирате багажа?
Момент само да ви кажа, че тази дестинация е най-подходящо да се посети през лятото. И да разказвате после!


10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Wolfgangbeyer, wikimedia

3. Памуккале

Време е да обърнем внимание и на нашата съседка – Турция. Там ще поглезим сетивата си със спираща дъха 100-метрова бяла скала. Тя несъмнено е едно от чудесата на природата, където извира вода от горещи извори на вулканично плато и се стича надолу по протежението й. Водата отлага калциев карбонат, който магично се превръща в бял травертин и така формира галещите окото тераси и езера.
На турски Памуккале означава Крепост от памук. Легендата разказва, че някога това били балите с памук, които великаните оставили да се сушат.
Можете да се потопите в магията по всяко време на годината.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Helix84, wikimedia

2. Езерото Балатон

Хващаме самолета за Будапеща. Оттам с влак, или отново със самолет, стигаме до международното летище „Шармелейк“ край западния бряг на езерото. То се намира на 80 км от Будапеща и е най-голямото езеро в Централна Европа. В околностите можете да се насладите на колоездене, разходки, наблюдение на диви птици. Езерото се намира сред винопроизводителен район, което го прави привлекателна дестинация за любителите на тази напитка.
Можете да му се насладите от юни до август и да се порадвате на приятен плаж – ниските брегове са идеално място за плуване. В съседство пък се намира град Бадачони, а край него – спящи вулкани.

10 природни чудеса, които трябва да видите
Снимка: Tomnie, wikimedia

1. Плитвишки езера

В Хърватия ви чакат 16 водни басейна в терасовидна композиция, намиращи се в сърцето на непроходимите гори на Динарски планини. Езерата са разделени на две групи. В горната част на долината има 12 езера, завършващи с Големия водопад (или Велики Слап). Водите му падат почти отвесно в тесен пролом, в който има още 4 езера, чиито води накрая се обединяват в р. Корана. Районът е обитаван от сърни, вълци, мечки, диви свине.
Можете да го посетите по всяко време – очарованието е гарантирано през цялата календарна година.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *