Туристическият портал Yahoo!Travel състави класация на най-запомнящите се и спиращи дъха водопади в света. От неописуемия по мащабите си Ниагарски водопад до елегантния воал на водопада Анхел във Венецуела, редакторите на сайта са подредили всички наистина впечатляващи водни стени на планетата.

С падащите капчици, леката мъгла и дъгата над водата, с грохота при разбиването на водата в скалите и мощта, която се крие зад този природен феномен, те са притегателна сила за огромен брой туристи. Ето 10-те най-красивите водопада в света.

1. Плитвиши езера (Хърватия)
Националният парк Плитвис лейкс се намира в югозападната част на Хърватия, а входът за посещение е около 15 долара. Паркът предлага и тричасови обиколки за групи на цена от близо 130 долара за група. Уверете се, че ще разгледате от централния вход. Възвишението над няколкото пещери предлага изглед към всички езера.
Най-близък голям град: Паркът се намира на 130 км от Загреб и до него се стига с кола за по малко от 2 часа.
Най-подходящо време за посещение: От май до септември.

2. Ниагара (САЩ и Канада)
Това е най-големият водопад в Северна Америка, който отделя САЩ от Канада край Бъфало, щата Ню Йорк. Състои се от три отделни каскади, две от които са на американска територия. И досега се води спор от коя страна на границата има по-красива гледка. Но при всички случаи и от двете страни пейзажът е впечатляващ. Истината обаче е, че най-добре е да се насладите на водопада от… самата вода. Изградена е специална платформа за туристите над река Ниагара. Не забравяйте да си вземете дъждобран.
Най-близък голям град: Бъфало, на 27 км от Ниагара.
Най-подходящо време за посещение: През лятото е претъпкано с посетители, така че няма да сбъркате, ако отидете през май или септември.

3. Игуасу  (Аржентина)
Мрежа от 275 водопада, които се разпростират на близо 3 км, Игуасу е толкова впечатляващ със своите размери, че когато Елеонр Рузвелт го вижда за първи път отбелязва “Бедният Ниагара”.
Един от най-популярните участъци е Дяволското гърло, оформен под формата на подкова водопад, който е  широк 82 метра и висок 701. Бихте могли да посетите Игуасу сами, но ще видите повече, ако си наемете гид.
Най-близък голям град: Игуасу е на 90 минути полет със самолет северно от Буенос Айрес.
Най-подходящо време за посещение: За да срещнете най-добри цени и високи температури между 24 и 29 градуса, посетете го през октомври.


4. Ханакапи аи (Хавайските острови)
Водопадът напомня праисторическата природа, претворена в “Джурасик парк”. Тънката струйка вода се разпръсква от над 100 м височина, виейки се между скалите и тропическата растителност. Пътеката до водопада е не по-малко живописна. Освен това е напълно достъпна и маркирана. Лесно се намира и не ви е необходим екскурзовод, за да стигнете до водопада.
Най-близък голям град: Началото на туристическия маршрут е на 15 минути с кола от Аналей.
Най-подходящо време за посещение: От септември до декември.

5. Йосемит (САЩ)
Този водопад е висок 739 м. Сам по себе си е невероятен, но заобикалящите го гранитни скали и гигантските секвои го превръщат в една от впечатляващите забележителности в страната. От паркинга на хотела Йосемит лодж може да се качите безплатно на автобус до спирка номер 6. Там започва туристическата пътека, която води до основата на водопада.
Най-близък голям град: Националният парк Йосемит се намира на 314 км от Сан Франциско.
Най-подходящо време за посещение: От март до юни.

6. Виктория (Зимбабве и Замбия)
Водопадът е два пъти по-висок от Ниагара и е толкова мощен, че при ясно време пръските от падането на водата могат да се видят от 48 км. Впечатленията се засилват и от обстановката – екзотика в пълния смисъл на думата. Край бреговете на реката винаги има бабуни, слонове и хипопотами. Можете дори да пробвате рафтинг. Естествено, никой няма да ви спуска от водопада.
Най-близък град: Ливингстън е на около 13 км от водопада.
Най-подходящо време за посещение: От февруари до май.

7. Съдърланд (Нова Зеландия)
Разположен в югозападната част на Националния парк Фиордланд, този водопад е истински шедьовър. Водата се спуска от 580 метра височина и се отклонява в ляво и дясно, като така оформя три каскади. Най-добре бихте могли да видите триото, като минете близо 5 км от туристическата пътека Милфорд.
Най-близък  голям град: Паркът се намита на 451 км от Куинстаун.
Най-подходящо време за посещение: От декември до февруари, когато в Нова Зеландия е лято.


8. Гълфос (Исландия)
В югозападната част на Южния остров, в националния парк Фиордленд, се намират впечатляващите каскади на Съдърланд. Наоколо има още много водопади, заради влажната атмосфера, но този е може би най-красивият. Водите му се отклоняват първо надясно, а след това наляво, като оформят три вертикални секции.
Най-близък голям град: Има автобуси от Рейкявик, пътуването е около час и половина.
Най-подходящо време за посещение: От юни до август.

9. Анхел (Венецуела)
Това е най-високият водопад в света – 978 м.  Част от водата буквално изчезва преди изобщо да достигне до земята. А, като погледнете нагоре, изглежда сякаш водата идва отникъде. Или някъде от облаците. Водопадът обаче е труднодостъпен, така че екскурзоводът е задължителен.
Най-близък  голям град: Анхел се намира в Национален парк Канаима, който разполага с летище с връзка към Каракас.
Най-подходящо време за посещение: От юли до ноември.

10. Лангфос (Норвегия)
Вместо да пада по права линия като повечето водопади, Лангфос се стича по скала и накрая се влива във фиорда Акра. Той не е най-големият водопад в Норвегия, но комбинираната му височина от 636 м и широчина от 62 м са впечатляващо съчетание. Лангфос е и един от малкото, които не са използвани за производството на електроенергия.
Най-близък голям град:  Може да шофирате пет часа от Осло до малкото градче Етне или да летите от Осло до летището в Хаугесунд, което е на 69 км от Етне.
Най-подходящо време за посещение: От юни до септември.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *