Социологическо изследване на НЦИОМ от преди време разкри, че младите у нас не познават историческия период на комунизма. „Гулаг е търсачка в интернет“, „На 9 септември България се освобождава от турско робство“, „Свободна Европа“ е лозунг, а „кулак“ – природно бедствие… Цитатите са от последното социологическо проучване на НЦИОМ за това какво знаят младите за комунизма като исторически период. Над 80% от запитаните не знаят какво е пакта Рибентроп – Молотов, „Гулаг“ и „Солидарност“. 70 на сто не познават понятието „желязна завеса“, а всеки втори от запитаните не свързва с нищо Берлинската стена и Аушвиц.

Според същото изследване 50% от младите получават знанията си от телевизията. Има предавания, които по лек и забавен начин повдигат „желязната завеса“ на незнанието. За всички нуждаещи се, днес сме изготвили прост и неизчерпателен речник на първите 10 основни понятия от речника на социалистическия стопаджия.

Вижте тук част 2

10 основни понятия от речника на социалистическия стопаджия (част 1)1. Физзарядка – задължителен ежедневен 10-минутен „фитнес“, провеждан без уреди и без желанието на трениращите в непосилно ранните часове на деня, преди началото на сутрешната смяна в училище. Действа като „червено на бик“ (да не се бърка с популярна енергийна напитка) на всички учащи се.

2. КТБ (да не се бърка с определена банка) – част от часовете по „Трудово обучение“, наречена „Комунистическа техника и бит“, в която младите с голи ръце сглобяват никому непотребни вещи, които да берат прах на секцията в хола под изпълнения с гордост поглед на родителите.

3. Лексикон – соц прародителят на Facebook. Обикновено тетрадка голям формат с твърди корици, в която с толкова правописни грешки, колкото и днес „постваш“ любимите си групи, парчета, филми, актьори и пр. Ако се добереш до снимки на същите – вече си „номер 1“.

4. Робот от цигарени кутии на западни марки – арт инсталация, направена от соц дете, с което да покаже две неща – че произхожда от технологично напредничаво семейство с баща, пушещ западни цигари.

10 основни понятия от речника на социалистическия стопаджия (част 1)5. „Кореком“ и „Показен магазин“ – единствените два типа бутици по времето на соца – единият за дрехи и вещи, другият с гурме изкушения. Разликата е, че наличието на пари не е достатъчно, за да пазаруваш в тях. За Кореком са нужни „връзки“ – най-малкото на ниво леля, която е продавачка там, а за показния магазин е нужно време – поне един цял работен ден, прекаран на опашка пред него докато „колежките“ те покриват в службата.


6. Дънки „Рила“ и маратонки „Ромика“ – най-cool аутфита на соца. В идеалния случай върху дънките „се работи“ допълнително – избелват се с разредена белина във ваната и етикета им се подменя с такъв на Levis или Wrangler, купен „на черно“ от по-отворен съученик, чиито родители имат достъп до Кореком (вж. по-горе).

7. „Алтай“ – като географско понятие е планина в Азия, но по времето на соца е много по-известна като правилния еквивалент на най-популярната американска газирана напитка. Задължително условие за консумацията ѝ е да се сервира топла, което завишава и без това уникалните й вкусови качества.

10 основни понятия от речника на социалистическия стопаджия (част 1)8. „Москвич“ – по принцип означава човек, който е роден и живее в Москва, но също така дълги години се подвизава и като превозно средство тип автомобил, притежаван с гордост от най-заклетите привърженици на режима. Практически москвичът прекарва много повече време неподвижен, отколкото в движение и е повод за чудесни социални сбирки на паркинга пред блока в неделните следобеди, когато собственикът му лежи под него с омазан анцуг и гаечен ключ в ръка, а съседите са го наобиколили и го чакат с табла и бира, за да „разцъкат“ последните клюки и вицове.

9. КПП – Контролно-пропускателен пункт. Изключително важен „градивен“ елемент на соца, който може да бъде намерен по граници, входове на казарми, почивни станции и пр. По същество представлява вишка, съоръжена с въоръжено лице, което повече контролира и по-малко пропуска желаещите.

10. Абревиатура – съкращение от началните букви или срички на сложни думи или понятия. Целият соц речник е изпълнен с важни абревиатури като ЦУМ, ГУМ, ХОРЕМАГ, НАРКООП, ТКЗС, КПП, ТКВ, СССР, ВОСР, СОФЖИЛФОНД, КОРЕКОМ, ТЕКСИМ, ТАБСО, СИВ, КДС, ДКМС, АБПФК, АОНСУ, ПУЦ и пр.Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *