“Ако искате децата ви да бъдат умни,
четете им приказки.
Ако искате да бъдат много умни,

четете им много приказки.”
Алберт Айнщайн

Помните ли онзи трепет, с който очаквахме да чуем любимата си приказка, когато бяхме деца? Потъвахме в топлите завивки, затваряхме очите си и се понасяхме в светове на зли дракони и принцеси в плен.

Макар първоначално приказките да се появяват като жанр за възрастни, през XIX век събирачите им променят сюжета на историите, за да са подходящи за детската аудитория. Така се раждат едни от най-разпознаваемите приказки – „Красавицата и Звяра“, „Хензел и Гретел“, „Пепеляшка“…

Въпреки тях обаче в приказната съкровищница има непопулярни приказки, чийто блясък е потънал в праха на времето. Но ние, като едни истински детективи, сме готови да извадим на показ тези позабравени златни истории. Представяме ви 10 забравени детски приказки, които заслужават да бъдат прочетени.


1. „Юнакът със звезда на челото и неговият рогат кон“

Тази прекрасна българска приказка от Ангел Каралийчев разказва за необикновената сила на един юнак и неговия кон. Любов, приключение и щастлив край. Какво повече ни трябва?

2. „Щастливият Ханс“

Прекрасната класика от Братя Грим сякаш е потънала в забвение. Припомнете си историята за Ханс, който осъзнава, че не материалните блага ни правят щастливи.

10 забравени детски приказки

3. „Слънцето, Луната и Талия“

Оригиналният прочит на „Спящата красавица“ е толкова зловещ, че определено трудно се вписва в графата „детски приказки“. Талия не е събудена от целувката на принца, а е изнасилена и дори ражда близнаци. Мрачният сюжет не е от най-подходящите за лека нощ, но пък не пречи родителите да се запознаят с истинската история зад вечната класика.

4. „Мара Пепеляшка“

Ето, че и българите имаме своята история за Пепеляшка. Народната приказка за Мара има сходен сюжет с познатата ни вече история за момичето с пантофката, но носи магията на българското творчество, която не можем да открием в оригинала.

5. „Главатарят, който искал да плени месечината“

Тази турска народна приказка е истински бисер сред фолклорното море. Потопете се в магичния свят на чудната девойка, от чиято уста капят плодове, и на главатарят, който иска да я открадне. Как точно се объркват плановете му и ще има ли щастлив край за момата? Отговорите се крият в забравените редове.


6. „Снежната кралица“

И докато днешното поколение се радва на Елза от „Замръзналото кралство“, то моето познаваше историята на Андерсен за „Снежната кралица“ с ледено сърце, която отвлича малко момче и го омагьосва. На моменти плашеща и неразбираема, историята ни пренася през трудностите на порастването, на откъсването от дома и борбата за един по-добър свят.

7. „Румпелщилцхен“

Злото джудже с невъзможно за произнасяне име е сред героите на Грим, които сякаш сме позабравили с годините. Немската фолклорна приказка ни разказва за Румпелщилцхен, който принуждава царицата да отгатне името му в рамките на три дни. В противен случай той ще вземе бебето ѝ. Какво се случва можете да разберете като прочетете това съкровище.

10 забравени детски приказки

8. „Славеят и розата“

Когато говорим за красотата на приказките, няма как да не споменем името на Оскар Уайлд. „Славеят и розата“ е емоционална история за невъзможната любов и копнежа по нея. Прекрасната приказка заслужава вниманието на читателите от всички възрасти.

9. „Белоснежка и Червенорозка“

Още една приказка от събирачите Братя Грим намира мястото си сред прашасалите съкровища. Историята за силата на сестринската обич е стопляла сърцата на поколения деца по целия свят. Джудже, мечок, магия и още нещо… Това е съдбата на Белоснежка и Червенорозка.

10. „Славеят“

Китайската философия и приказният сюжет се вплитат под перото на Андерсен в „Славеят“. Поучителният разказ за пленения славей ще омагьоса съзнанието на всяко дете и ще му предаде важен урок за цената на свободата.

А коя е вашата любима приказка?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.