Повишеното кръвно налягане или хипертония, какъвто е медицинският термин, е най-често срещаното хронично заболяване в света. Болестта е известна като „тихия убиец”, тъй като много хора години наред страдат от високо кръвно, без да знаят за нея.
Заболяването се развива постепенно, а симптомите в началото често са главоболие, световъртеж и гадене. Хипертонията неслучайно се нарича болест на нерегулираните емоции. По-често тя поразява хора с буен темперамент, склонни към анализ, и тези, които се повлияват от негативни емоции.
В България според последните проучвания над 2,7 млн. души страдат от хипертония, а друга голяма група са в началните стадии на развитие на това заболяване. Понякога хипертонията засяга и съвсем млади хора.
Отличните, оптимални показатели на кръвното налягане, независимо от възрастта и пола на човек, са 120/80. За хипертония се говори, когато кръвното налягане остане над тези норми, дори и при покой.
Повишеното кръвно налягане е в основата на почти всички сърдечносъдови заболявания. Поради тази причина 43% от мъжете и 40% от жените между 25 и 65 години у нас са застрашени от инфаркт.
Въпреки че съвременната медицина разполага с достатъчно надеждни методи за профилактика и лечение, ние ви предлагаме 10 продукта от природата, които ще ви помогнат в борбата с високото кръвно налягане.
1. Червено вино
Червеното вино, в малки количества, понижава кръвното налягане. Напитката на боговете е естествено богата на антиоксиданти и според изследванията има добър ефект върху предпазването от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Доказано е, че виното има положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото. Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от тези заболявания, е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства. Все пак не забравяйте, че при консумация по-голяма от 200 мл вино ще повиши кръвното ви налягане.
2. Канела
Освен изключително ароматна подправка, която придава завършен и изискан вид на десертите, канелата е добър съюзник в борбата с хипертонията. Тя е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. За сваляне на кръвното е достатъчно да разбиете не повече от половин чаена лъжичка в топла вода и да я изпиете. За най-добър ефект пийте три пъти дневно, 30 минути след хранене. Друг вариант е да я смесите с кисело мляко или мед.
3. Ябълки
Медицинските свойства на ябълките са известни отдавна. Освен че предотвратяват развитието на атеросклероза и сърдечни пристъпи, помагат за пречистване на червата и са от полза при заболявания на бъбреците и черния дроб, те са изключително полезни и при високо кръвно налягане. Канадски учени доказаха, че ябълките са още по-полезни за хипертониците, ако се консумират с кората, тъй като в нея има високо съдържание на ензими, които се борят с високото кръвно.
4. Чесън
Пренесен в Европа от Средна Азия, чесънът е едно от най-ефикасните средства за борба с хипертонията. Една скилидка чесън е способна да отключи производството на определени химични съединения, които помагат за отпускането на кръвоносните съдове, като по този начин се намалява и налягането в тях. Народната медицина предлага рецепта, която мнозина смятат за изключително ефективна – 3 скилидки чесън и 1 малка лъжичка мед. Счукайте скилидките и ги смесете с меда, а получената смес се изяжда наведнъж. Резултатът е нормализиране на кръвното за по-малко от час.
5. Броколи
Броколито е сред зеленчуците, които активно се борят с хипертонията. Основна роля за това има високото съдържание на глутаминова киселина в него, която е важна при нормализирането на високото кръвно налягане. Освен това броколито е богато на калий, хром и магнезий, които също помагат за регулирането на кръвното налягане. Специалистите препоръчват да ядем по около 200 грама броколи всекидневно, за да забравим за проблемите с кръвното. Редовната му консумация осигурява необходимите количества витамин D, изчиства токсините и предпазва от образуването на някои видове ракови образувания.
6. Орехи
Ползите от орехите за човешкото здраве са известни отдавна. Учени от American College of Nutrition доказаха, че орехите не само са полезни за намаляването на холестерола, но консумацията им помага на тялото да превъзмогне по-леко стресови състояния, което от своя страна нормализира кръвното налягане. Данните от проучването категорично доказват взаимовръзката между ядките и работата на сърцето по време на стрес. Според изследването консумацията на сурови орехови ядки предпазва от екстремно покачване на кръвното налягане, особено при хора с високи нива на лош холестерол. Затова се препоръчва редовното им присъствие в менюто.
7. Зехтин
Зехтинът съдържа специални киселини, които влияят благотворно на клетките в организма. За разлика от наситените мазнини, които поемаме от млечните продукти, маслото, колбасите и месото, ненаситените мазнини, които се съдържат в зехтина, поддържат млади кръвоносните ни съдове. Зехтинът не само регулира високото кръвно налягане, но и намалява нивото на холестерола. Учените предполагат, че това се дължи на съдържащите се в него полифеноли, които помагат за понижение на кръвното налягане. Имайте предвид, че при нагряване зехтинът губи голяма част от полезните си качества, затова е добре, по възможност, да го добавяме към ястията след приключване на топлинната обработка.
8. Мазни риби
Мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от хипертония и сърдечносъдови заболявания. Рибеното масло, под формата на хранителна добавка, също помага за контролиране на кръвното налягане. Някои мазни риби, като сьомгата например, имат и високо съдържание на калий, който също участва в редуциране нивото на кръвното. Мазните риби помагат за пълноценното развитие на мозъка, зрението и нервната система при децата, почистват артериите, редуцират нивата на лош холестерол и забавят появата на диабет при възрастните. Специалистите препоръчват консумация на мазна риба поне два пъти в седмицата.
9. Черен шоколад
Добра новина за любителите на сладкото изкушение. Консумацията на 10-30 грама натурален шоколад дневно помага за нормализиране на кръвното налягане, забавяне на стареенето, поддържане на хормоналния баланс. Това се дължи на съдържащите се в какаото съединения, които подобряват еластичността на кръвоносните съдове. Учени от университета в Аделаида установили, че парче черен шоколад на ден може да има същия ефект за високото кръвно като половин час спортуване. При хората, страдащи от високо кръвно налягане, въздействието на шоколада било още по-осезателно – той намалил опасността от сърдечен удар или инсулт с 20%. Освен това черният шоколад има и антистрес ефект, което също е от значение при борбата с хипертонията.
10. Овесени ядки
Според учени от Университета в Харвард консумацията на една купичка зърнени храни дневно, по-специално пълнозърнести, с високо съдържание на фибри, като овесените ядки, ще предотврати появата на високо кръвно налягане. Това се дължи на голямото количество специфичен вид фибри бета-глюкани, които понижават кръвното налягане и нивата на „лошия“ холестерол. Бета-глюканите поддържат и нивата на кръвната захар, което ги прави изключително подходящи за консумация от хора с диабет или предиабет. Комбинацията на овесени ядки с други щадящи сърцето продукти, като боровинки например, ще подсили положителното въздействие на храната.
Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.
Коментари