Смята се, че животът на Земята се е зародил преди повече от 4 милиарда години. Имало е различни периоди, през които са се появявали безброй разновидности живи същества.

Първоначално във водата, която е покривала по-голямата част от планетата, се образували едноклетъчните бактерии и водорасли. Първите растения, които се появили пък, служили за храна на земноводните, които се превърнали във влечуги, а първите влечуги еволюирали в гущери, костенурки, крокодили, птици и динозаври.

Всички те господствали на Земята в продължение на милиони години. В тази класация ще ви представя 10 факта за един от всички видове живи организми, обитавали планетата – динозаврите.


1. Думата „динозавър“ идва от гръцките думи „δεινός“ (страшен, страховит) и „σαῦρος“ (гущер). Измислена е от известния английски палеонтолог Ричард Оуен през 1841 година.

2. Наименованието „струтиомимус“ означава „наподобяващ щраус“. Общото между съвременната птица и това създание са дългите крака, бързото бягане и издължените шии с малки глави.

3. Мозъкът на динозаврите бил с малки размери в сравнение с телата им. Тези, които били тревопасни, имали по-малък мозък от месоядните, защото интелигентността, от която се нуждаели, била свързана основно с набавянето на листа и плодове. Мозъчната им кора била по-малка от тази на бозайниците, което предполага, че един динозавър би научил по-трудно нещо ново, отколкото една маймуна например.

10 любопитни факта за динозаврите

4. Някои палеонтолози смятат, че тревопасните динозаври имали по-тъмен цвят на кожата, за да се скриват от погледа на хищниците.

5. Първите динозаври били месоядни, а последните – тревопасни. Делят се на гущеротазови и птицетазови, в зависимост от структурата на таза. Ходели на два или четири крака.


6. Динозаврите живели на Земята в продължение на около 150 милиона години. Трудно е да се обясни защо всъщност някои групи животни са изчезнали, а други са оцелели до наши дни. Птерозаврите, които са първите летящи гръбначни животни, изчезнали, но птиците – не. Динозаврите изчезнали, но дребните влечуги и бозайници са оцелели.

7. Интересна теория за измирането на динозаврите гласи, че са се задушили от собствените си екскременти.

10 любопитни факта за динозаврите

8. Някои учени смятат, че вулканична катастрофа или гигантски метеорит са заличили тези същества от лицето на Земята. Според други пък поради фактори като появата на болести, покачването на морското равнище и климатичните изменения са довели до унищожението на половината животински свят.

9. Първата вкаменелост на тиранозавър е открита през 1902 година, но нито един от откритите скелети нямал предни крайници. Едва в края на осемдесетте години на миналия век, учените установили, че най-големият хищен динозавър, живял някога, е имал само два пръста на предните си крайници.

10. Крокодилите се появили към края на триас (първата третина на Мезозоя), но разцветът им бил през юра и кредния период (втората и третата третина на Мезозоя). Тъй като живели в устойчива среда, еволюцията при тях настъпила бавно, като все още носят белези на своите прароднини динозаврите.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.